Els diablons de Xàldiga, protagonistes de la imatge de la Festa Major 2015

El berguedà Salvador Vinyes, amb una important trajectòria en el  món dels disseny i la il·lustració, signa la imatge inspirada en un nen disfressat de dimoni.


imagen

L'Ajuntament de Manresa ha presentat aquest migdia el cartell de la Festa Major d'estiu, que enguany tindrà els diablons de Xàldiga com a protagonistes de la imatge de la nova edició que se celebrarà del 22 al 31 d’agost. El seu autor és l’artista berguedà Salvador Vinyes, que s’inspira en un infant disfressat de dimoni que assenyala el cor amb un gest amable i mirada innocent per donar la benvinguda a la festa manresana.

 

L’acte ha anat a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i del mateix autor del cartell, Salvador Vinyes, que han estat custodiats durant tota l’estona per dos diablons de carn i ossos.

 

El regidor de Cultura ha expressat la seva satisfacció “per encendre la primera espurna de la Festa Major d’enguany que és la presentació de la seva imatge”. Calmet ha explicat que una de les condicions que es van establir per la creació del cartell era que “havia d’incorporar el dibuix d’un cor per simbolitzar l’eslògan que ha fet més famosa la capital del Bages: “Manresa cor de Catalunya”.

 

També, ha dit Calmet, “era important que el personatge principal del disseny fos una figura característica de la festa manresana” i en aquest sentit “els diablons expressen perfectament aquesta idea ja que són protagonistes del Correfoc, un dels actes centrals de la festa”.

 

Per la seva banda l’autor del disseny, Salvador Vinyes, ha posat en relleu que “el cartell funciona sol”, és a dir, “que anuncia clarament un esdeveniment”. Per Vinyes la fisonomia del diablet que s’hi representa amb el cor estampat al pit anima a gaudir de les activitats festives, i a la vegada, es fa palès que es tracta d’una festa acollidora on tothom hi és convidat”.

 

La imatge estarà present en tota la difusió de la Festa que editarà 45.000 programes, 4.000 programes de butxaca, 21 mupis i 200 banderoles.

 

L’autor de la imatge

 

Salvador Vinyes i Reig és dissenyador gràfic, pintor, dibuixant, escultor i comunicador de llarga trajectòria professional. Nascut a Berga, on se’l coneix especialment per ser l’autor del popular logo de La Patum i d’altres campanyes encaminades a promoure la festa.  Ha marcat una tendència gràfica a la comarca del Berguedà.

 

Vinyes ha exercit de professor a les escoles d’Art i Disseny de Sant Cugat del Vallès i de Gironella, i ha estat premiat repetidament en multitud de concursos de cartells d’arreu. També ha col·laborat en el disseny i la il·lustració de diversos llibres i ha dut a terme exposicions de pintura, entre d’altres.  La seva obra desprèn simplicitat, emoció i singularitat.

 

Qui són els Diablons?

 

Els Diablons són els diables que juntament amb els Tabalons, formen la secció infantil de Xàldiga Taller de Festes, i són els encarregats de llançar el foc. Utilitzen una maça amb la qual llencen pirotècnia freda, “carretilles” o canyardos en funció del tipus d’actuació. A més a més, els nois i noies més grans del grup s’encarreguen dels elements d’imatgeria propis de la secció: la Tremenda, la nova figura que enguany es presentarà de manera oficial durant La Moscada Infantil i el Bou infantil. Els Diablons tenen un ball propi: el ball de Diablons. Estrenat a La Moscada Infantil del 2008, compta amb música de Lluís Toran i amb coreografia de Maribel Jódar.

 

La participació al grup de Diablons està reservada exclusivament als nois i noies que ja hagin complert els 9 anys d’edat i hagin fet el curs de Consumidors Reconeguts com Experts (CRE).

Documents relacionats

  • imagen