Inauguració demà de l'exposició fotogràfica "Infants refugiats sahrauís" a l'Espai Rubiralta

L’acte inaugural, que començarà a les 8 del vespre, s’amenitzarà amb els contes per a adults titulat “Històries del món. Un món d’històries” a càrrec de l’Ós Mandrós.


imagen

El Consell Municipal de Solidaritat i l’Ajuntament de Manresa inauguren demà dijous, 16 de juliol, l’exposició fotogràfica “Infants refugiats sahrauís” a l’Espai Rubiralta. L’acte començarà a les 8 del vespre i es podrà gaudir del conte contes per adults de l’Ós Mandrós titulat “Històries del món. Un món d’històries” que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

L’exposició, que ha estat cedida per a l’entitat ACAPS Wilaia Alt Penedès i que es podrà visitar a l’Espai Rubiralta (Muralla Sant Domènec, 14) fins el 30 de juliol, mostra una sèrie de fotografies que reflecteixen la vida als camps de refugiats sahrauís, on des de fa gairebé quaranta anys s’hi va desplaçar bona part del poble sahrauí, i on els més joves ja són refugiats de tercera generació.

 

Els 175.000 sahrauís que es van referendar com a Estat proclamant la República Àrab - Sahrauí Democràtica (RASD) i que van marxar del seu territori davant la invasió del Marroc i Mauritània, viuen, en una part del desert d’Algèria anomenat “Hamada”, un terreny dur i inhòspit on res no creix.

 

Les condicions de vida als camps de refugiats són extremadament dures: temperatures superiors als 50º a l’estiu i temperatures molt baixes a les nits d’hivern, absència de llum elèctrica i d’aigua corrent, i moltes mancances pel que fa a les necessitats més bàsiques (vestit, alimentació, assistència sanitària…). El poble sahrauí depèn totalment de l’ajuda humanitària per a la satisfacció de les necessitats més bàsiques.

 

Flors en lloc de mines

 

Simultàniament, l’Espai Rubiralta acull una mostra del projecte “Per Cada Mina una Flor” que es podrà visitar fins a finals de juliol. Es tracta d’una campanya internacional impulsada per l’artista sahrauí Mohammed Moulud Yeslem, que consisteix en plantar una línia de flors (realitzades amb materials diversos) davant el Mur de la Vergonya al Sàhara Occidental, envoltat de més de 7 milions de mines antipersones. L’Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de solidaritat es van adherir a aquesta iniciativa l’any passat.

 

A Manresa, més de 20 col·lectius i moltes altres persones a títol individual s’han sumat a aquest projecte i ja s’han realitzat més de 2.000 flors, algunes de les quals ja s’han plantat al Sàhara. Per aquest motiu També hi haurà mostres de d’aquest iniciativa a l’Oficina de Turisme de Manresa (plaça Major, 10) i a l’Ateneu les Bases (carrer Cintàries 30 – 32)

Documents relacionats

  • imagen