L’alcalde de Manresa intervé en la presentació de la connexió de la fibra òptica de la Generalitat a l'Eix Diagonal i l'Eix Transversal

Valentí Junyent ha assistit aquest migdia a l’acte presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, on s’ha explicat el projecte de desplegament de la xarxa d’alta capacitat entre Vilanova i la Geltrú i Manresa per la C15 i el tancament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Cervera i Riudellots de la Selva per la C25. També hi han participat els alcaldes d'Igualada i Vilafranca del Penedès i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha intervingut aquest matí la presentació del projecte de desplegament de la fibra òptica amb el qual quedaran connectats amb alta capacitat l’Eix Diagonal, que uneix Vilanova i la Geltrú amb Manresa per la C15, i l’últim tram de l’Eix Transversal que mancava per fer, que uneix Manresa i Calaf i que culmina el desplegament de la fibra òptica per la C25, des de Cervera fins a Riudellots de la Selva.


A l’acte de presentació, presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, hi han intervingut també el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, que ha donat a conèixer els detalls del projecte, i els alcaldes de les altres capitals de comarca que quedaran connectades amb fibra òptica per l’Eix Diagonal (C15) i l’Eix Transversal (C25): Marc Castells, alcalde d’Igualada; Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès; i Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.


Durant la seva intervenció, Felip Puig ha destacat la importància d’aquest projecte,“una actuació que respon al model de reequilibri territorial i al model de creixement intel·ligent definit pel Govern”. En aquest sentit, el conseller ha afegit que “Catalunya juga a ser una regió intel·ligent, i són aquestes infraestructures les que definiran que pugui estar al capdavant de la quarta revolució industrial, la tecnològica, en què estem immersos.”

 

Per la seva banda, Valentí Junyent i la resta d’alcaldes han coincidit a valorar molt positivament l’arribada de fibra òptica perquè permet millorar la competitivitat de les comarques, obre la porta a una major col·laboració entre elles i ajudarà els petits operadors a obrir línies de negoci.

 

Fer arribar la fibra òptica a zones d'interès econòmic

 

Els projectes presentats avui formen part del desplegament de xarxa pròpia de fibra òptica que la Generalitat de Catalunya va iniciar l’any 2007. El 2010, el desplegament va ser concessionat a Xarxa Oberta de Catalunya (XOC) amb un doble objectiu: proveir de servei de connectivitat d’alta capacitat les seus de la Generalitat de Catalunya localitzades a la seva zona d’influència, i proveir de serveis majoristes de fibra fosca i connectivitat els operadors locals per facilitar que aquests puguin fer arribar la fibra òptica a municipis i zones d’interès econòmic.


El projecte de desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya per la C15 (Eix Diagonal) partirà del node ubicat a l’edifici Neàpolis de Vilanova i la Geltrú fins al punt d’interconnexió de la C15 mb l’A2, a Igualada. El projecte es troba actualment en procés de tramitació d’autoritzacions i permisos per part del Departament de Territori i Sostenibilitat i el seu termini d’execució és de quatre mesos des de l’obtenció d’aquests permisos.

 

Pel que fa al desplegament de la fibra òptica en el tram comprès entre Manresa i Calaf per la C25, suposarà completar el desplegament de la xarxa troncal per l’Eix Transversal des de Cervera a Riudellots de la Selva i tancar l’anell de fibra òptica entre Manresa, Cervera i Martorell. Aquest projecte es troba actualment en procés de licitació, i està previst que les obres comencin i acabin el darrer trimestre d’aquest any 2015.

 

Ambdós projectes són resultat de la voluntat del Govern d’estendre infraestructures de telecomunicacions aprofitant les infraestructures viàries del país.

 

Segons Jordi Puigneró, “els projectes presentats avui tenen una gran importància perquè doten de robustesa la xarxa troncal, permetran integrar iniciatives de desplegament de xarxes locals i funcionaran com a element facilitador per a l’extensió de l’oferta de serveis finalistes en xarxes de nova generació a la zona”.


L’acte, que ha tingut lloc a la Sala Cotxeres del Palau Robert, a Barcelona, ha estat adreçat també a les empreses participants i altres agents econòmics involucrats en el projecte, i ha comptat també amb la presència del secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i del president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Blai Paco; el president del Gremi d’Electricitat, Fontaneria i Afins del Bages, Salvador Gol; el director de la Fundació CTM Centre Tecnològic de Manresa, José Manuel Prado; i el president de la Unió Empresarial del Penedès, Santi Carda.

Documents relacionats

  • imagen