El Pla d'Emergències, de Seguretat i Protecció Civil de la Festa Major comptarà amb unes 200 persones

Com cada any es dóna a conèixer el Pla Específic Municipal d’Emergències, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil en les àrees de pública concurrència de la Festa Major i, concretament del Correfoc, així com el nou Pla d’Autoprotecció del Castell de Focs.


imagen

Des de Protecció Civil de Manresa aquest any s’ha actualitzat el Pla Específic Municipal per Emergències en àrees de pública concurrència de la Festa Major i el del Correfoc. Igualment, s’ha realitzat el nou Pla d’Autoprotecció del Castell de Focs, que segons la nova normativa (30/2015) constata que, per les característiques d’aquest acte, es requereix un Pla d’Autoprotecció que regula aspectes com els quilos de pirotècnia que s’han d’utilitzar, que són 270 pel Castell de Focs i 267 pel Correfoc.

 

La presentació del Pla Específic Municipal d’Emergències, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil s’ha fet aquest migdia amb la regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Mobilitat, Olga Sánchez; la responsable de Protecció Civil, Montse Cambray; i el cap de la Policia Local, Jordi Mora; que han repassat amb detall les mesures adoptades que segueixen bàsicament les que s’han anat aplicant els últims anys. També hi han assistit el sotsinspector de la Policia Local, Miquel Martinez; i el cap d’Emergències i Protecció Civil, Alfonso Sanchez.

 

La regidora Olga Sánchez ha emfatitzat “el gran esforç de coordinació que es porta a terme cada any entre tots els cossos de seguretat, emergències, entitats, etc. durant els actes de Festa Major per tal que els ciutadans puguin gaudir de la festa”. Sánchez ha fet una crida al “civisme per tal que s’estableixi un equilibri entre aquells ciutadans que volen gaudir de la festa i aquells que volen descansar”.

 

Per la seva banda, el cap de la Policia Local, Jordi Mora, ha destacat que “una de les novetats d’enguany és el desplaçament d’efectius i de controls d’alcoholèmia al Congost on els més noctàmbuls podran fruir de la fi de festa el divendres i el dissabte”. Mora, també ha ressaltat que es “reforçaran els controls per tal d’evitar la ingesta i venda d’alcohol als menors”.

 

El sotsinspector de la Policia Local, Miquel Martinez ha explicat que “l’entitat Somnit muntarà una carpa a la Plana de l’Om i al Congost on personal de la Creu Roja alertarà sobre el consum de drogues als joves i també oferirà controls d’alcoholèmia voluntaris”.

 

Al seu torn, la Tècnica de Protecció Civil, Montse Cambray, ha explicat en detall el pla d’emergències i ha fet tot una sèrie de recomanacions per les persones que volen assistir al Correfoc i Castell de Focs, així com pels ciutadans en general. Cambray, ha insistit en què “els adults no vagin al correfoc amb nadons ni cotxets, que els participants vagin vestits de forma dient, tot tapats, que els veïns no tirin aigua, etc”.

 

Pel que fa al Castell de Focs, la tècnica de Protecció Civil ha assegurat que “el pavelló de la Salle estarà obert per si plou, també ha aconsellat estar al cas del temps a través de les xarxes socials o d’altres mitjans. Es pot consultar al Facebook:  FestaMajordeManresa,                     twiter: @FMManresa, @pcivilmanresa”.

 

Reforç de tres ambulàncies pels actes del cap de setmana

 

En el Pla d’Emergències Municipal de la Festa Major s’han introduït tots els actes de la festa i s’han fet fitxes de seguretat de tots aquells que tenen més afluència i aquells que tenen algun element de més risc.

 

El servei preventiu sanitari, que es donarà durant tota la Festa Major i també en la Festa Major Alternativa, el farà la Creu Roja i enguany es reforça en els actes de divendres i dissabte per la nit amb 1 ambulància més, diumenge s’hi afegeix un socorrista aquàtic i dilluns al ball del Correfoc comptarà amb una altra ambulància.

 

Així, s’ha tornat a muntar el punt fix d’atenció sanitària en el barracó d’obres que cedeix l’empresa Cots i Claret a la Plaça Sant Domènec.

 

Aquest any, per tal que la festa no s’allargui fins més tard de l’estipulat dins la ciutat, es faran actes la nit de divendres i la nit de dissabte a la zona esportiva del Congost que duraran fins a la matinada. Aquests actes compten amb el seus serveis: el preventiu i el servei de control d’aforament i vigilants, tots ells privats.

 

També s’ha informat l’activació de la Festa Major als responsables de Protecció Civil dels Serveis Territorials a la Catalunya central i al CECAT.

 

Gairebé un centenar  d’efectius de la Policia Local participaran en el Dispositiu Especial de Festa Major

 

Per la seva banda, la Policia Local de Manresa es reforça per la Festa Major per tal de garantir la seguretat i el bon funcionament del serveis públics. Per aquest motiu gairebé un centenar  d’efectius del cos local participaran en el Dispositiu Especial  de vigilància i prevenció amb l’objectiu que la ciutat pugui gaudir de la festa amb seguretat i civisme.

 

El dispositiu  de Festa Major preveu reforços i solapaments de torns que permetran tenir sota control els moments de més afluència de públic  que es concentren durant els actes més  populars. Així, el Castell de Foc, el Correfoc  i el Ball del Correfoc són els actes que més policies concentraran.

 

Patrulles uniformades i no uniformades tindran assignades diferents tasques que variaran en funció de la naturalesa de l’acte i l’horari:   

 

  • Es muntaran patrulles coordinades i connectades de Policia Local i Mossos d’Esquadra.
  • Patrulles no uniformades controlaran que no es vengui alcohol a menors.
  • Es controlarà la venda ambulant i no autoritzada d’alcohol.
  • Es programaran controls d’alcoholèmia a les zones properes als actes.
  • S’efectuaran inspeccions de Policia Administrativa en els actes de més concurrència.
  • Es controlarà els horaris de finalització dels actes.
  • Hi haurà especial atenció a les actituds incíviques i els il·lícits penals.

    

El dispositiu de Festa Major de la Policia Local de Manresa, es complimenta i es coordina amb el de Mossos d’Esquadra.  Els dos cossos de seguretat disposaran  d’un canal de ràdio comú i compartit durant els dies de Festa Major.

 

D’altra banda,  hi haurà representants de tots els cossos de seguretat que treballen a Manresa (Policia Local, Mossos d’Esquadra,  Cuerpo Nacional de Policia i Guardia Civil) al Centre de Coordinació de Protecció Civil que es muntarà pel Castell de Focs i al Correfoc.

 

Castell de Focs

 

Un any més el Centre de Coordinació es muntarà al costat del Camí dels Ametllers, dins del Parc. Al costat d’aquest es muntarà l’hospital de campanya.

 

Creu Roja hi serà present amb 10 sanitaris a peu, 2 ambulàncies equipades cadascuna d’elles amb un DEA i 1 d’elles comptarà amb un DUI (infermer/a). També hi haurà 2 socorristes aquàtics i 17 voluntaris pel repartiment de polseres identificatives situats en cada accés al Parc.

 

Per fer front a possibles incendis, es comptarà amb la presencia de l’ADF Pla de Bages amb uns 20 voluntaris, un camió i dos tot terrenys equipats amb motobomba.

 

En el Centre de Coordinació de Protecció Civil comptarà amb la presència dels representants de cada grup operatiu que col·laboraran durant tot l’acte: Policia Local de Manresa, Policia Local de Sant Fruitós, Mossos d’Esquadra de Seguretat Ciutadana i de Trànsit, Policia Nacional, Guardia Civil, ADF Pla de Bages, Creu Roja, SEM, i els serveis de Manteniment i Cultura de l’Ajuntament de Manresa. A les 21 h es farà un reunió de coordinació de totes les actuacions.

 

Correfoc

 

Aquest any i  per petició de Xàldiga es torna a canviar el recorregut i es recupera l’inicial. Així, l’itinerari serà: Plaça Major, C/Sant Miquel, C/de les Piques, Pl. d’En Creus, C/Arbonés, Pl. Montserrat, C/Santa Maria, Pl. Gispert, C/Vilanova, La Plana de l’Om, C/Nou, C/Metge Planes, Pl. Pedregar, C/Pedregar, Pl. del Carme, C/Cap del Rec i arribada a la Pl. Major.

 

A partir de les 14 h, estarà prohibit estacionar i es restringirà el pas de vehicles en tota aquesta zona del nucli antic.

 

Un any més el Centre de Coordinació es muntarà a la Plaça Europa. Es comptarà  amb la presència de la Creu Roja amb 30 sanitaris a peu, situats en el recorregut del Correfoc i senyalitzats amb banderoles, i 2 fixes a l’hospital de campanya, 8 ambulàncies equipades cadascuna d’elles amb un DEA i 1 d’elles amb la presència d’un DUI (infermer/a).

 

SEM i Althaia seran presents a l’hospital de campanya amb 1 metgessa, 1 infermera i 1 administrativa, i a la Clínica Sant Josep es disposarà d’1 oftalmòleg present durant tot el Correfoc.

 

També  hi participaran els bombers voluntaris: 6 persones,1 camió petit i un tot terreny, si no hi ha cap emergència.

 

L’ADF aportarà 1 vehicle tot terreny amb 1 voluntari de l’ADF, 1 bomber i 1 sanitari.

Policia Local de Manresa i Mossos d’Esquadra també hi estaran presents.

 

La reunió de coordinació es farà a l’Alberg del Carme una hora abans de començar el Correfoc, a les 20.30 h.

 

Per acabar, la regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil i Mobilitat, Olga Sánchez, ha posat èmfasi en la necessitat de respectar els horaris, tant per part dels ciutadans com pels titulars de les barres ubicades als llocs on se celebren els actes de Festa Major i ha aprofitat per desitjar una bona Festa Major a tothom.

Documents relacionats

  • imagen