Les Visites a la Manresa Desconeguda apleguen més de 1.800 persones en el total de les quatre propostes programades

La visita a la Torre Lluvià ha comptat amb uns 800 assistents; a l'Anònima hi han entrat gairebé 500 persones; el conjunt industrial dels Comtals ha acollit 380 persones i l’itinerari als ponts de la ciutat, prop de 200.


imagen

Èxit de participació en les Visites a la Manresa Desconeguda que es consoliden com una de les activitats més populars de la Festa Major en el programa d'entre setmana. Les quatre propostes d’enguany han estat: una visita a la Torre Lluvià (el dilluns 24 d’agost), a l’edifici de l’Anònima (dimarts 25), als Comtals (dimecres 26), i un trajecte pels ponts de la ciutat (dijous 27).

 

El total de les quatre propostes han ajuntat unes 1.800 persones interessades a descobrir el patrimoni més singular de la ciutat. Així, la visita a la Torre Lluvià ha comptat amb quasi 800 assistents que han fet cues per veure l'edifici modernista recentment restaurat. A l'Anònima hi han entrat gairebé 500 persones; el conjunt industrial dels Comtals ha aplegat 380 persones; i a fer el trajecte pels ponts de la ciutat hi han participat prop de 200.

 

Aquest èxit de convocatòria demostra que hi ha un interès general per conèixer elements patrimonials singulars i desconeguts de la ciutat i que el programa de la Festa Major és una molt bona ocasió per fer arribar aquestes propostes al gran públic.

 

Visites diverses per descobrir el patrimoni manresà

 

Els Espais que s’han donat a conèixer en aquesta edició de la Festa Major han estat molt heterogenis. La primera visita es va destinar a explorar la Torre Lluvià, edifici modernista d'Ignasi Oms i Ponsa del qual s'ha acabat recentment la primera fase de restauració i que és la porta a l'Anella Verda de la capital del Bages.

 

També, fent coincidir que l'edifici de la CAME (l'Anònima) ha passat a mans municipals i que és l'any internacional de la Llum i de les Tecnologies Basades en la Llum, s'ha potenciat aquest centre d'interès amb les visites a l'Anònima, on s’ha posat en relleu la història de l'arribada de l'electricitat a Manresa i de la Companyia Anònima Manresana d'Electricitat.

 

Els assistents als Comtals han pogut admirar tot el conjunt industrial de l’antiga colònia, format pel sistema hidràulic, des de la resclosa a la turbina, el barri obrer, les naus industrials i els edificis on hi havia hagut l'escola, la cooperativa obrera, un teatre, un estanc i la casa del director. Els visitants s’han interessat especialment per la turbina que genera electricitat a partir de la força hidràulica.

 

La darrera visita ha estat una sortida per conèixer la història dels ponts que creuen el Cardener per donar accés a la ciutat.

 

Recorregut a peu o en bici

 

Des de l'any passat s'introdueix en aquestes visites un recorregut de certa distància que és possible de fer en bicicleta, gràcies a la col·laboració de MBICI, o a peu, amb el guiatge de membres del Centre Excursionista de la Comarca del Bages. Aquests nous formats han estat molt ben rebuts per part del públic ja expert o el que s'apunta de nou a la seva pràctica.

 

Les Visites a la Manresa Desconeguda són organitzades conjuntament per l'Ajuntament de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya- Delegació del Bages Berguedà i els Amics de l'Art Romànic, amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Bages, el Museu Comarcal de Manresa i l'Oficina de Turisme de Manresa. Aquestes entitats i institucions treballen per la preservació i la difusió del patrimoni cultural de la ciutat.

 

Més enllà de les entitats, però, cal destacar l'aportació desinteressada de temps i de coneixement per part de les persones que en formen part i que han estat els guies de les diferents visites: Anna Ferrer, David Ferré, Montserrat Selga, Lídia Vendrell, Pere Santamaria, Francesc Comas, Jaume Serra, Lluís Virós, Jordi Bonvehí, Ignasi Quadros, Toni Boix, Sergi Treviño, Marc Vilarmau, Salvador Mallofré, Francesc Gasol, Roser Parcerisas i Marc Torras.

 

Enguany s'ha comptat també la col·laboració d'Endesa, companyia que fins fa poc ocupava l'edifici de l'Anònima, a través de la participació d'alguns dels seus treballadors a la visita i amb l'aportació de documentació i fotografies del Fondo Histórico de Endesa. La visita als Comtals també ha estat possible gràcies a Francesc Selga, de l'Hidroelèctrica Selga, que ha obert les instal·lacions de la turbina i ha donat les explicacions necessàries per respondre la curiositat dels visitants.

 

També cal agrair la participació activa dels voluntaris culturals que fan possible la bona organització de les visites: Jordi Espuña, Fracisco Molina, Enric Macià, M. Dolors Ballús, Alfons Garcia, Albert Tatjé i Antoni Fernández.

Documents relacionats

  • imagen