Discurs de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en el pregó institucional de la Festa Major de Manresa 2015

imagen
 
Bon dia i benvinguts.

 

En primer lloc voldria fer un doble agraïment al rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Primer, que hagi acceptat acompanyar-nos avui com a pregoner de la Festa Major de Manresa. I després, que ens hagi ofert aquesta visió tan interessant i tant precisa de la importància de la universitat per al desenvolupament futur de les ciutats i del territori.

 

També agraeixo molt especialment la seva felicitació pel pas històric que ha suposat la federació de la FUB amb la Universitat de Vic. Un pas que ha fet possible que, per primer cop a la història, Manresa pugui ser considerada realment una ciutat amb universitat pròpia, una ciutat universitària amb tots els ets i uts. Potser encara no ens ho acabem de creure, però el rector ens ho acaba de recordar i ho hauríem de tenir molt present.

 

Aquest pas històric culmina un llarg procés que arrenca amb la constitució de la Fundació Universitària del Bages, el 1986; i amb l’inici de les seves activitats el 1990 –justament enguany es compleixen els 25 anys-, amb la posada en funcionament de l’Escola Universitària d’Infermeria, a les Saleses de Manresa.  Un procés que va continuar amb la inauguració de la nova seu ubicada a l’Avinguda Universitària el 2002 i altres actuacions més recents com la Clínica Universitària, la Residència Universitària o el Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic, com ens ha recordat el nostre pregoner.

 

El curs 2015-2016 Manresa tindrà facultats i degans propis per primer cop a la història. Una forma excel·lent de celebrar aquest 25 aniversari de la FUB.

 

I un moment també ideal per fer justícia i recordar tots aquells que han fet possible que s’hagi pogut arribar fins aquí. Des dels alcaldes Juli Sanclimens, Jordi Valls i Josep Camprubí; fins als diversos equips directius i els seus responsables, representats aquí per l’actual director general de la FUB i vicerector del campus Manresa de la UVic-Universitat Central de Catalunya, Valentí Martínez.

 

Tots ells, amb el seu esforç i la seva dedicació, han permès completar una gran trajectòria, amb el creixement de l’oferta acadèmica, i assolir un prestigi i un reconeixement totalment merescut, fins i tot fora del nostre territori. Ens agrada rebre felicitacions pel pas que han fet Manresa i Vic, tot i que potser a casa nostra no es valora suficientment.

 

Voldria tenir també un record especial per a la generositat de l’ex alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, que va tenir un paper decisiu en el procés de federació i en la creació de la nova Universitat Central de Catalunya.

 

Manresa, la nostra ciutat, és avui protagonista d’un projecte estratègic de país que potencia el reequilibri territorial i passa a format part -per mèrits propis- d’aquest grup de ciutats mitjanes amb universitat que són la força del país. Ens ho ha recordat el rector.  i, a més a més, tenim l’EPSEM i una delegació pròpia de la UOC.

 

Hem de ser conscients de la importància de poder ser una ciutat veritablement universitària perquè -davant la innegable importància de la universitat com a motor social i econòmic que ens apuntava el rector- ara estarem en millors condicions per aconseguir fer front als reptes de futur. Però ens ho hem de creure, hem de ser més competitius i potenciar la competitivitat del nostre territori, de les nostres empreses i del nostre talent, sense oblidar la importància de mantenir a cohesió social.

 

Per aconseguir-ho tenim a les nostres mans una eina excel·lent: un nou model d’universitat més moderna i més adaptada a l’entorn socioeconòmic, en xarxa per avançar cap a la nova indústria del coneixement. Ho hem d’aprofitar amb amplitud d’horitzons i amb tota l’ambició que calgui. No ens podem permetre perdre aquesta oportunitat.

 

Moltes gràcies i molt bona Festa Major.

Documents relacionats

  • imagen