L'Ajuntament fa un balanç molt positiu de la Festa Major de Manresa més participativa dels darrers anys

El govern i l'organització destaquen l'assistència massiva de públic a la majoria d'actes, la bona acollida de les novetats d’aquesta edició i l’absència d’incidències remarcables o problemes de civisme 

imagen

La molt elevada presència de públic, la gran acollida als nous actes introduïts en aquesta edició i l'absència d'incidències remarcables han estat els trets més destacats de la Festa Major de Manresa 2015, que va tenir lloc entre el 22 i el 31 d’agost i que, segons el regidor de Cultura i Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha estat la “més participada i variada dels darrers anys”.

 

Joan Calmet, que ha comparegut amb la regidora de Seguretat Ciutadana, Protecció Civil i Mobilitat, Olga Sánchez, i el coordinador de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols, ha afirmat que la valoració de la Festa Major de Manresa és "excel·lent i molt satisfactòria” perquè el programa ha obtingut una gran rebuda, cosa que demostra l’encert en la programació, i ha destacat que “tothom ha pogut trobar actes del seu gust”.

 

Els diferents concerts musicals adreçats a tots els públics i que han incorporat nous espais de la ciutat, les diferents propostes gastronòmiques com el Food Trucks, les noves visites a la Manresa Desconeguda o la Cronoescalada al Parc de Puigterrà han assolit uns resultats òptims i per sobre de les expectatives.

 

El regidor ha assegurat que, a banda de les novetats, “han continuat funcionat molt bé els actes clàssics dela Festa Major com el Correaigua, el Correfoc i un Castell de Focs més multitudinari que mai”. Igualment, el regidor s'ha mostrat satisfet dels resultats que han tingut altres aspectes de la festa com els canvis de recorregut de la Moscada Infantil, el Correfoc, la consolidació del Tap’ antic, la bona rebuda a l’ampliació de l’oferta infantil al Parc de l’Agulla i el fi de festa al Congost.

 

Calmet ha ressaltat que l’èxit de la festa “és el resultat del treball de moltíssima gent dels serveis tècnics municipals, de les entitats, de l’Associació Manresa de Festa, de Policia Local, Protecció Civil i molta gent que hi dedica el seu temps perquè la festa es desenvolupi el millor possible. Per tant, aquest és un bon moment per fer-los un agraïment sincer”.

 

Al seu torn, Joan Orriols també ha manifestat la seva satisfacció pel resultat de la festa però sobretot ha fet esment “a la consolidació del model de festa”, una festa que ha qualificat de “força diferent a d’altres indrets” ja que a Manresa "podem dir es fa una festa total, amb gent a tot arreu i adreçada a totes les franges generacionals”. Finalment, Orriols ha volgut ressaltar també com aspecte molt positiu la instal·lació de l’entarimat reservat per a persones amb mobilitat reduïda a la plaça Major “que ens fa plantejar de fer-ho a d’altres espais de la ciutat de cara a noves edicions”.

 

Els Food Trucks i el Tap’antic triomfen

 

Les propostes gastronòmiques han triomfat en aquesta edició dela Festa Major. Una de les propostes que ha tingut més acceptació és l’estada a Manresa dels Food Trucks, les furgonetes gastronòmiques, que divendres a la tarda van ser als Jardins del Casino, i dissabte ala Muralla. Aquesta activitat gastronòmica va despertar un gran interès, i diversos negocis van esgotar totes les existències. D’aquesta manera, s’ha consolidat la Muralla com a espai festiu tallat totalment al trànsit el dissabte a partir de les 6 de la tarda i fins a les 2 de la nit, i que va acollir el Muralla Street Food, inflables infantils, etc.

 

També el Tap’antic, la ruta de tapes per diversos locals del nucli antic, va tornar a ser un èxit rotund. Els locals participants van servir entre 1.000 i 600 tapes cadascun, segons el local, i alguns també van exhaurir les existències. Un èxit aclaparador i un munt de comentaris positius al voltant d’aquesta iniciativa. Encara en l’apartat gastronòmic, també va funcionar molt bé el tast de montaditos amb música de “Seu a la fresca”, que s’estrenava aquest any.

 

Fi de festa al Congost

 

L’organització valora de forma positiva el trasllat de del “fi de festa” al Congost, amb activitats musicals fins altes hores de la matinada, amb molt públic juvenil i que ha aconseguit l’objectiu de treure pressió als carrers més cèntrics de la ciutat, on en aquesta edició s’ha constatat una notable disminució de soroll i incidències. De cara a futures edicions, es valora que cal millorar alguns aspectes, com ara definir l’espai de manera més adequada i millorar la il·luminació i seguretat.

 

Espais per a la música per a tots els gustos

 

La plaça Sant Domènec va ser l’escenari on van tenir lloc algunes de les principals actuacions, com el concert de Lax’n’Busto, que va concentrar unes 3.500 persones dissabte al vespre. La resta d’espais també van funcionar molt bé. Destacala Planade l’Om, que s’estrenava com a espai per a la música. Tant Start3 com Disco Mòbil van omplir la plaça, amb mig miler de persones en cadascun d’aquests concerts. També un entorn tan agradable com el Parc de la Seu es va consolidar com a espai esplèndid per a concerts, i les actuacions de Beth i Anaïs Vila i Lakatans van tenir a l’entorn de 800 persones de públic. El final de festa tradicional, el ball del correfoc, enguany a càrrec de Séptimo A, va ser seguit per 4.000 persones, malgrat les gotes de pluja que van arribar a caure a l’inici.

 

Bona estrena de la cronoescalada i consolidació de l’arribada dels gegants

 

La novetat a nivell esportiu va ser la primera edició dela Cronoescaladaal parc de Puigterrà i les curses infantils al Passeig. 120 persones es van inscriure ala Cronoescalada, en una matinal amb molt ambient. Es van recollir comentaris molt positius de l’acte, que té la voluntat de continuar.

 

Una altra de les propostes que es va introduir ala Festa Majorfa uns anys i que s’ha anat consolidant  és l’acte “Arriben els gegants!”, el recorregut dels Nans, Gegantons, Pubilla i Hereu, Gegant i Geganta, juntament amb els Grallers, des de Casa Caritat fins ala Plaça Major, on van ser rebuts per l’alcalde. L’acte va aplegar un nombrós públic familiar.

 

Èxit rotund de les Visites a la Manresa Desconeguda i de les novetats per a infants i al Museu

 

L’organització valora molt positivament l’ampliació de les propostes de les Visites a la Manresa Desconeguda, que van atraure, en les quatre tardes que van tenir lloc, prop de 1.900 persones, així com l’ampliació de l’oferta infantil al parc de l’Agulla el dia del castell de focs amb un circuit de Kickbike. També és molt remarcable la xifra de més de 1.100 persones que van assistir als actes del Museu Comarcal de Manresa. Finalment, s’ha estrenat el concurs de Selfies de Festa Major, al qual han participat 36 imatges amb l’etiqueta #selfieFMManresa2015.

 

Nou entarimat a la plaça i més sanitaris al carrer

 

Aquest any es va instal·lar per primera vegada un entarimat reservat per a persones amb mobilitat reduïda a la plaça Major. Tot i l’escassedat de reserves prèvies, a l’hora dels actes l’espai va omplir-se en la seva totalitat, i la iniciativa va ser valorada molt positivament.


Aquest any també va haver-hi més cabines sanitàries als espais de festa. Es van instal·lar un total de 72 lavabos públics (53 cabines bàsiques, 12 per a minusvàlids i 7 urinaris piràmide), unes xifres superiodirs a l’any anterior, quan n'hi va haver 66 (49 cabines bàsiques, 12 per a minusvàlids i 5 urinaris piràmide).

 

El servei especial del bus registra un increment del 104%

 

La regidora de Seguretat Ciutadana, Protecció Civil i Mobilitat, Olga Sánchez, ha informat que el servei especial de Bus nocturn, ofert per Bus Manresa, servei de transport públic urbà de la ciutat per la Festa Major ha tingut enguany “molt bons resultats”.

 

En total hi ha hagut 2.897 usuaris, dels quals 1.207 corresponents al bus llançadora al Congost i 1.690 del bus nocturn que connectava el centre amb els diferents barris de la ciutat.

 

Els dies del servei de bus nocturn gratuït han estat: divendres, dissabte, diumenge i dilluns de Festa Major. El divendres i dissabte el servei de bus nocturn que es venia fent els darrers anys, amb freqüències de 30 minuts, s’ha perllongat fins a les 6 del matí i s’ha incrementat amb un bus llançadora cada 20 minuts que unia la plaça Valldaura amb el Congost, on s’hi feia el nou acte musical adreçat als joves.

 

L’any passat hi ha haver 1.420 usuaris, per tant l’han fet servir 1.477 persones més, cosa que suposa un increment del 104%.

 

Amb l’objectiu que el servei de Bus Nocturn fos més utilitzat per anar i tornar dels actes de la Festa Major, aquest any, a banda d’un increment de servei realitzat per tal de donar més cobertura, s’ha fet una aposta en millorar la comunicació del mateix, per tal de donar a conèixer l’oferta al màxim de públic. D’aquesta forma s’ha informat a les parades de bus, amb vinils publicitaris als laterals dels busos, amb un díptic informatiu distribuït a la població i al mateix programa de Festa Major.

 

Menys incidències que l’any anterior

 

També són positives les xifres d’assistències sanitàries, que han baixat en relació en l’edició anterior. Aquest 2015 es van fer un total de 113 assistències, i 8 evacuacions a centres sanitaris, mentre que l’any anterior van ser 169 assistències, i 17 evacuacions.

 

La majoria d’assistències, com és habitual, es van produir durant el correfoc: 54 assistències, tot i que només una evacuació a un centre sanitari- La majoria van ser per cremades lleus o contusions.

 

La regidora de Seguretat Ciutadana ha volgut ressaltar el que “tot i l’amplia participació de persones hi ha hagut un baix nivell de conflictivitat i amb una lleugera disminució de furts i robatoris respecte a l’any passat així com un nivell inferior de queixes per sorolls”.
 

Pel que fa als concerts celebrats al Congost, tant Sánchez com Calmet han informat que el trasllat a la zona esportiva d’aquests actes tenien l’objectiu de treure pressió al centre històric de la ciutat i el canvi havia  estat “positiu”.  Tot i això els dos regidors han valorat que “un cop vista l’experiència d’aquest primer any al Congost, caldrà reforçar i millorar alguns aspectes de cara a la propera edició en aquest entorn”.

 

L’assistència de públic en números

 

Concerts musicals:

 

Plaça Sant Domènec – Manrusiònica. 1.700 persones

Plaça Sant Domènec – Lax’n Busto. 3.500 persones

Plaça Major – Septimo A: 4.000 persones

Zona Esportiva el Congost - Holi Festival: 2.700 persones

Zona Esportiva el Congost - DJ: 1.800 (divendres), 2.400 (dissabte).

La Planade l’Om - Star 3 i Disco Mòbil: 500 persones

Parc dela Seu: Seu ala Fresca: 800 persones

 

Assistència a altres actes

 

Plaça Sant Domènec - Proclamació Pubilla i Hereu: 600 persones

Plaça Sant Domènec – Vine a ballar: 700 persones

Plaça Porxada – Cinema: 700 persones

Plaça Major – Esbart Manresa ACB: 800 persones

Plaça Porxada – Concert Rosaleda: 1.200 persones

Plaça Porxada – Ball Rosaleda: 600 persones

Plaça Major – Festival Andalús: 700 persones  

Plaça Major – Gospel: 800 persones

 

Visites a la Manresa Desconeguda

 

Torre Lluvià – 800 persones

L’edifici de l’Anònima – 500 persones

Els Comtals – 380 persones

Els ponts de Manresa – 200 persones

 

Actes al Museu Comarcal de Manresa

 

Total de visitants a les activitats i visites organitzades: 1.102 visitants  

 

Documents relacionats

  • imagen