L'Ajuntament presenta la nova programació d'Aules de Cultura i Tallers d'Art per al proper quadrimestre

La  regidoria de Cultura ha editat una revista que recull totes les propostes d’activitats, formació continua i de lleure organitzades per  l’Ajuntament de Manresa i les entitats ciutadanes. 


imagen

El nou programa d’Aules de Cultura i Tallers d’Art en l’àmbit de la formació cultural per a persones adultes impulsat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, que s’ha presentat avui al Casal de les Escodines, ofereix aquest quadrimestre (setembre 2015 – gener 2016) un total de 53 propostes (27 Aules de Cultura i 26 Tallers d’Art) amenes i engrescadores que obren el període d’inscripció a partir de demà, 17 de setembre.
 

El regidor de Cultura, Joan Calmet, ha donat a conèixer la revista editada per l’Ajuntament que recull aquestes propostes així com la gran oferta de lleure que ofereix la ciutat i que inclou cursos, tallers i activitats per al curs acadèmic 2015-2016 en els àmbits d’Esports, CamiNAT, Gent Gran, FormaTIC, ensenyaments artístics de l’Escola d’Art, el Conservatori de Música de Manresa, Casa de la Música, Aula d’Arts Escèniques del Kursaal i les activitats socioculturals de l’Ateneu les Bases.


L’acte de presentació ha comptat amb la presència d’algunes de les entitats de la ciutat que ofereixen les propostes culturals i artístiques per als propers mesos. Concretament hi ha assistit Jordi Simon i Isabel Acera (Coaching C7); David Ribera (La Vinyeta); Neus Vinyals (L’Era);  Dolors Mas (Centre Artístic de Manresa);  Àngels Giralt i Josep Ballonga (Coordinadora de Jubilats i  Pensionistes de Manresa); i Antoni Fernández (Centre d’Estudis del Bages). Tots els representants han presentat breument les seves propostes i han ressaltat algunes de les novetats d’aquesta edició.


Fomentar la ciutadania activa


Es tracta d’una nova edició del  programa transversal i de formació sociocultural, que permet endinsar-se en àmbits de coneixement i de pràctiques artístiques molt diverses i reforçar el volum del mateix teixit associatiu amb un clar component de reforç de la ciutadania activa.


En aquesta 14ª edició de les Aules de Cultura i 11ª dels Tallers d’Art, igual que les darreres edicions, pràcticament la totalitat de propostes i continguts formatius són de les 26 entitats i institucions ciutadanes participants (92 % de les propostes). Des de la Regidoria de Cultura de l'’Ajuntament s'impulsa propostes d’interès per la ciutadania, es coordinen i gestionen espais i inscripcions.


Àmbits temàtics


En aquesta edició les propostes de les Aules de Cultura s’han reestructurat dins dels següents àmbits temàtics: arts i humanitats (11%); participació ciutadana (11%); benestar i creixement personal (22%); memòria (11%); activitat física suau (11%); recursos (7,5%); i agricultura/cuina/construcció ecològic (26%).


Les propostes d'entitats que fins ara constituïen l'apartat “ciència, natura i medi”, bàsicament formades per sortides de coneixement del territori  i caminades saludables tenen ara un apartat específic dins la revista, CamiNAT.


Les propostes dels Tallers d'Art es distribueixen en: arts visuals i plàstiques (19%); artesania i decoració (16%); teatre i expressió corporal (11%); expressió i creativitat (7%); escriptura (7%); balls i danses (30%); i música (11%).


Les propostes organitzades directament per l'Ajuntament de Manresa


L'Ajuntament de Manresa és organitzador directe de tres Aules de Cultura de l'àmbit de participació ciutadana i del Taller d'Art Gaudeix del teu procés creatiu.
 

  • Gestió de Petites Associacions i Com fer la memòria d'una entitat, són dues propostes formatives organitzades conjuntament amb el CAE i pensades per oferir eines i recursos per a la gestió de les entitats i elaboració de petits projectes.
     
  • Activa't per una ciutadania solidària i compromesa, organitzada des dels programes de Cooperació i Joventut de l'Ajuntament de Manresa conjuntament amb Metges del Món, pretén promoure la sensibilització i participació ciutadana per adults i joves a través del coneixement teòric de les desigualtats del món i la posada en pràctica d'una intervenció concreta a la ciutat.
     
  • Gaudeix del teu procés creatiu, conduïda per Raül Benítez,  és una proposta matinal de tres dissabtes per donar pas a les nostres inquietuds expressives a través d'alguns dels diferents llenguatges: joc dramàtic, expressió corporal, musical escriptura i dibuix.
     

Les propostes de les entitats


De les 49 propostes presentades per entitats a petició pròpia, la majoria provenen d'entitats amb una llarga trajectòria en l'organització de d'accions formatives en els respectius àmbits d'actuació. El fet d'encabir-se dins el programa Aules de Cultura i Tallers d'Art fa que les entitats puguin arribar a una major difusió i nous públics.
 

Es compta de nou amb la participació de les següents entitats i propostes:
 

- Ass. Catalana de Cistellers i Cistelleres: Cistell de bolets

- Ass. Cultural Ai Carai: Gimnàstica emocional

- Ass. Cultural Argentina de Manresa: Tango i milonga

- Ass. L'Era: Acabats en Bioconstrucció, Cria ecològica de cabres i ovelles, Plagues i Malalties de l'Hort Ecològic, Elaboració Casolana de Làctics, Fent rebost, Introducció a la poda d'olivera, ametller, fruiters i vinya i Elaboració de pa ecològic i rebosteria catalana.

- Ass.  de Teràpies Espai Vital: Biodansa i Alimentació emocional.

- Ass.  De puntaires de Manresa i el Bages: Puntes al coixí i calats

- AAVV Escodines: Aula del Coneixement, Tallers de memòria, Tallers de gimnàstica dolça, Pintura, Patchwork i Tallers de ball country  (diferents nivells i amb cadira de rodes)

- AAVV Sagrada Família: Treballem la memòria, Tai-xiGimnàstica dolça i ioga

- AAVV Saldes – Pl. Catalunya: Taller de memòria, Tai-xi, Country line dance (nivells 1 i 2) i Manualitats i arts aplicades.

- Casa d'Andalusia i Centre Cultural d'Andalusia a Manresa: Sevillanes i ball flamenc, Coro rociero i Guitarra flamenca.

- Centre d'Estudis del Bages: Aprendre a llegir documents antics (paleografia).

- Centre Excursionista Montserrat: Cursos d'orientació (nivells 1 i 2)

- Cercle Artístic de Manresa: Dibuix i pintura, Dibuix amb model al natural, Aquarel·la i Pintura.

- Coaching C7: Reinventa't, Empatia per viure bé, Millora relacional, Sense motivació ni passió, no hi ha acció i Activa la teva creativitat.

- Els Carlins: Teatre i Curs de monologuista

- Escacs Catalònia Club: Iniciació als Escacs

- La Vinyeta: Alimentació emocional, Iniciació a les Arts Plàstiques, Clown (monogràfic i iniciació), Iniciació a l'escriptura de guions i contes i Biodansa

- Òmnium Cultural del Bages: Aproximació a l'obra de Manuel de Pedrolo i Escriptura creativa

- Tradiball- Endansa: Danses d'arreu del món i Ball de bot
 

Novetats


De les 27 Aules de Cultura, 9 són novetat:
 

  • Activa't per una ciutadania solidària i compromesa
  • Com fer la memòria d'una entitat
  • Reinventa't
  • Empatia per viure bé
  • Sense motivació ni passió, no hi ha acció
  • Acabats en bioconstrucció, arrebossats i revestiments amb terra
  • Cria ecològica de cabres i ovelles a petita escala
  • Fent rebost: com conservar els excedents de l'hort i planificar la cuina de manera saludable
     

I dels 26 Tallers d'Art, es presenten 4 novetats:

 

  • Iniciació a les arts plàstiques
  • Curs de monologuista
  • Gaudeix del teu procés creatiu
  • Activa la teva creativitat
     

15a edició de FormaTIC


La quinzena edició de FromaTIC (Formació en TIC: Tecnologies de la Informació i la Comunicació  oferirà novament cursos variats i d’interès, que seran els següents:

  • Iniciació a la Informàtica i Internet. Nivell 1
  • Iniciació a la Informàtica. Nivell 2
  • Iniciació a la Informàtica i Internet per a Gent Gran
  • Internet. Nivell 3. Introducció a les xarxes socials
  • Aplicacions de google. Tot un món digital
  • Photoshop: Retoc d’imatges
  • Photoshop: Retrat: retoc i Creativitat
  • Photoshop: Creactivitat d’imatge
  • Creacció de Nadales
  • Aprèn a optimitzar el teu Smartphone
     

Propostes atractives dins el programa Camina’t


Dins el programa CamiNAT (Caminades de Salut i Natura) s’inclouen les següents propostes:

  • Caminades pas a pas fent salut – Caminades cardiosaludables
  • A Cent cap als 100
  • Sortides naturalistes guiades a nous llocs
  • Caminades saludables
  • Coneix l’Anella Verda de Manresa en marxa nòrdica
  • Marxa de l’Anella Verda
  • Caminades amb consciència: Un passeig per la Pachamama
     

On es fan les Aules de Cultura i els Tallers d'Art ?


Es realitzen bàsicament als equipaments municipals (Casal de les Escodines – C/ St. Bartomeu, 50;  Centre Cívic Selves i Carner -C/ Bernat Oller, 14-16;  Edifici Joan Amades – C/ St. Blai, 14; i Casa Flors Sirera – C/ Saleses, 10) i a les seus de les pròpies entitats organitzadores.


Al programa/revista s'indica en cada proposta el lloc i adreça de realització de cada Aula de  Cultura i Taller d'Art.
 

Sessions, hores lectives i horaris


La durada de les Aules i Tallers és molt diversa:

- Propostes intensives d'una o dues sessions (de 4, 8, 10  o 12 h en total)

- Propostes curtes d'entre 3 sessions (6 hores) i 8 sessions (12 hores) dins el quadrimestre actual (setembre/octubre 2014 – gener 2015)

- Propostes trimestrals/quadrimestrals (algunes s'inicien ara i es prolonguen al llarg de tot el curs, fins al juny de 2016). Solen ser sessions setmanals d'entre 1 i 3 hores lectives, 1 o 2 dies la setmana.

Els horaris de les Aules de Cultura i dels Tallers d'Art  són molt diversificats: la majoria de propostes són entre setmana i en horari de tarda/vespre, però també hi trobareu propostes de matí i de cap de setmana.
 

Inscripcions


El període d’inscripció per la majoria de propostes comença el dijous 17 de setembre, fins 5 dies abans de l’inici de cada Aula/Taller. En alguns casos, les inscripcions es fan a les seus de les pròpies entitats i el termini d’inscripció el fixa cada entitat.


Punts d'informació i inscripció municipals
 

- Oficina d’Atenció ciutadana. Telèfon 010; Plaça Major, 1. Baixos De dilluns a dijous, de 8.30 a 18 h, i divendres de 8.30 a 15 h.

- Regidoria de Cultura. Telèfon 93.8753410. Ext. 10; Passeig Pere III, 27 baixos. De dilluns a divendres, de 8.30  a 15 h.

- Centre Cívic Selves i Carner. Telèfonf 93.8727477; C/ Bernat Oller 14-16. De dilluns a divendres, de 16 a 21 h .

- Casal de les Escodines. Telèfon: 93.8725454; C/ Sant Bartomeu, 50. De dilluns a divendres, de 10 a 14 i de 16 a 21 h i dissabtes, de 10 a 14 i de 16 a 20 h

Cal facilitar les següents dades: nom i codi aula/taller;  nom i cognoms; DNI; data naixement; domicili, població i codi postal, telèfons i correu electrònic.
 

On es pot trobar informació impresa (revistes) i digital ?


S’han imprès 12.000 revistes, que inclouen també informació de cursos, tallers i activitats d'Esports, CamiNAT, Gent Gran, FormaTICi dels ensenyaments artístics de l'Escola d'Art, el Conservatori Municipal de Música de Manresa, Casa de la Música, Aula d'Arts Escèniques del Kursaal i Tallers i Activitats socioculturals de l'Ateneu Les Bases).

 

S'han fet arribar a alumnat, entitats culturals, als centres públics i concertats d'infantil, primària i secundària de Manresa, altres centres d'ensenyament, a les biblioteques de la Catalunya Central, als equipaments de Manresa (Biblioteca Casino, Biblioteca Ateneu Les Bases, Casal de les Escodines, Centre Cívic Selves i Carner, Kursaal, Casa de la Música, Museu Comarcal del Bages, Centre Cultural El Casino, Arxiu Comarcal del Bages, Conservatori de Música, Escola d’Art, Flors Sirera, la Kampana, Oficina Jove) i punts d'informació municipals (Oficina de Turisme, Policia Local, Edifici Infants, Regidoria de Cultura, OIAC). També s'han distribuït a llibreries, forns de pa i altres establiments comercials i de restauració.

 

Informació digital

 

- web Ajuntament de Manresa:

http://manresa.cat/web/article/5424-aules-de-cultura

http://manresa.cat/web/article/5425-tallers-d-art

- Facebook : Aules i Tallers Manresa

 

Preus i pagament:

Els preus els estipulen les diferents entitats organitzadores. Trobareu propostes que van des de la gratuïtat fins a 125 €/mes per dues hores setmanals de formació.

Les propostes organitzades directament per l'Ajuntament són gratuïtes o seran d'aplicació els preus públics per l'any 2015.

Es recomana veure les possibilitats de preus especials i descomptes que preveuen moltes entitats (pels socis de les entitats, estudiants, persones aturades, etc.....)

El pagament es fa per transferència bancària o en metàl·lic o el primer dia de classe o per domiciliació bancària (cal veure cada cas).
 

Entitats i institucions participants

 

Entitats organitzadores Aules de Cultura i Tallers d’Art:

Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres; Associació Cultural Ai Carai!; Associació Cultural Argentina de Manresa; Associació L’Era; Associació de Teràpies Espai Vital; Associació de Puntaires de Manresa i el Bages; AVV Escodines; AVV Sagrada Família; AVV Saldes Plaça Catalunya; CAE; Casa d’Andalusia; Centre Cultural d’Andalusia a Manresa; Centre d’Estudis del Bages; Centre Excursionista Montserrat; Cercle Artístic de Manresa; Coaching C7; Els Carlins; Escacs Catalonia Club; La Vinyeta; Meandre; Metges del Món; Òmnium Cultural; i Tradiball – Endansa.

* Les propostes  del CAP Sagrada Família, Delegació del Bages de la ICHN i Meandre es troben a l'apartat CamiNAT de la mateixa revista.

Documents relacionats

  • imagen