Representants de les institucions fan una visita a les obres de La Seu, que se centren actualment a la façana sud

Representants de l’Ajuntament de Manresa, el Bisbat de Vic, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han visitat les obres de restauració de la Seu de Manresa, en el marc d'una reunió per al seguiment del conveni existent entre les quatre institucions. Les actuacions previstes per aquest any se centren a la façana sud, on es restitueixen paraments i es substitueixen diverses peces, com ara tres gàrgoles

imagen

Els representants de l’Ajuntament de Manresa, el Bisbat de Vic, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, han mantingut una reunió per al seguiment del conveni que tenen signat per a la restauració de la Col·legiata de Santa Maria de l’Alba durant els anys 2014, 2015 i 2016.

 

A la reunió han assistit el vicari general de la Diòcesi de Vic, David Compte, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, la directora dels Serveis de Suport

a la Coordinació General de l'Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, Nico Pérez, l'arquitecta dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central de la Generalitat de Catalunya, Cristina Esteban, i el vicari de la parròquia de la Seu, acompanyats dels tècnics responsables de l'obra i d'altres tècnics de les diferents institucions.

 

En el marc de la trobada, s'ha fet una visita d'obres per tal de conèixer de primera mà l'estat d'execució en què es troba la intervenció. L'arquitecte Francisco Javier Asarta i l'arquitecte tècnic Jaume Soldevila han fet les explicacions pertinents.

 

L'objecte de l'actuació prevista per a l'any 2015 és la restauració de dos contraforts i un arc botarell doble de la façana sud. Els treballs consisteixen principalment en la neteja dels paraments i la restauració de totes aquelles peces de pedra que estan més degradades, així com la restitució de les peces desaparegudes com és el cas d'algunes gàrgoles i magolles. Concretament es faran tres gàrgoles noves corresponents a les figures de dos bous. Una està col·locada i l’altra esta a la bastida a punt de  ser col·locada en el seu lloc. La tercera figura, d’un lleó, s’està acabant en el taller. Cada gàrgola de pedra  pesa uns 500kg. Al mateix temps s’han col·locat tres magolles noves.

 

La zona d’intervenció és la façana sud, on el mal estat dels paraments suposa un important perill pels vianants, de tal manera que el pas està restringit per tanques metàl·liques que impedeixen apropar-se als murs de la nau.

 

La restitució d'elements de pedra és estrictament necessària a causa de l'alt grau d'erosió que presenta la pedra sorrenca original del monument. La restitució es fa amb pedra de Rocafort, similar en color i textura a la de la Seu, però més resistent.

 

Els trams restaurats han estat sotmesos a tractaments de productes consolidants i hidròfugs per millorar la resistència de la pedra a la intempèrie.

 

El cost total de la intervenció prevista per al 2015 és de 240.000€, aportats a parts iguals per les quatre institucions. En aquest moment s'ha executat ja un 40% de l'obra i la resta està previst que s'acabi a finals del mes d'octubre. L'obra l'executa l'empresa manresana Cots i Claret.

Durant la reunió s'ha parlat també de mantenir els pactes establerts al conveni marc i procedir a la signatura de l'addenda corresponent al 2016 en els primers mesos de l'any.

Documents relacionats

  • imagen