Més participació, activitat professional i innovació artística en una Fira Mediterrània que fa bullir Manresa

Més de 300 activitats, un miler d'artistes de 112 companyies, 20 funcions amb entrades exhaurides i carrers i places atapeïts de gent. L'organització i representants de la Generalitat i l'Ajuntament fan un balanç molt positiu de l'edició que marca la majoria d'edat de la Fira Mediterrània de Manresa.

imagen

La 18a edició de la Fira Mediterrània esgota els seus últims cartutxos i es clausurarà aquest vespre. Al migdia, però, els representants de l'organització i les institucions que els donen suport han fet l'habitual roda de premsa de balanç, en què hi ha hagut coincidència a fer una valoració molt positiva del certamen i a remarcar l'altíssima participació ciutadana i la consolidació del format de la fira com un aparador de propostes de cultura popular, en sentit ampli, i músiques del món.

 

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha posat de relleu el "compromís i la implicació de la ciutat en aquest esdeveniment, que és estratègic en el panorama cultural de Manresa i del país". L'alcalde ha destacat l'alta participació, i "la vida que hi ha hagut a l'entorn de la fira, no només als espais on es feien espectacles sinó als comerços, als restaurants... La ciutat viu a fons l'ambient festiu". Valentí Junyent ha volgut posar l'accent en aspectes com la innovació, el risc i l'atreviment, com a elements que contribueixen a fer créixer la fira, i ha agraït la implicació dels ciutadans.

 

Per part de l Generalitat, Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, ha assegurat que el canvi de dates (la fira té lloc a l'octubre els darrers anys) i l'aposta per la cultura popular i les musiques del món ha donat resultats molt positius. El director artístic, David Ibáñez, ha manifestat també la satisfacció de l'organització, pel fet que l'activitat professional ha crescut, amb una llotja que ha estat un autèntic punt de trobada entre professionals d'arreu del món i que ha estat molt ben valorada per tothom. Ibáñez també ha remarcat l'alta participació del públic (un 78% d'ocupació dels espectacles) i el fet que en moltes propostes hi ha hagut implicació directa de persones o entitats de la ciutat, com ara el projecte "5 days to dance", que avui mateix s'ha vist al Kurssal, amb 120 alumnes de l'institut Pius Font i Quer que han actuat a la sala gran després de cinc dies de formació amb dos coreògrafs.

 

David Ibáñez ha posat de relleu també la bona entesa amb l'Ajuntament, i com a balanç artístic ha remarcat l'espectacle inaugural, el concert de Roger Mas, que va fer a la fira l'estrena absoluta del seu nou disc, "Irredempt", un autèntic esdeveniment al panorama musical nacional, les actuacions de Tomatito o l'argentina La Yegros. També ha destacat les propostes arriscades o un punt provocadores, com els pregons de Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda, o experiments com ara "A vore", fusió entre músics de jazz, una ballarina de dansa contemporània i músics tradicionals de l'Ebre. Igualment, destaquen també propostes de carrer, com la dels belgues Les P'tits Bras, que han aplegat multituds a la plaça Major.

 

Per la Llotja del Museu de la Tècnica hi han passat 1.115 professionals de 594 entitats, un 6% més que l'any passat. Hi ha hagut el 4,21% més d'entitats acreditades i un 22% d'inscrits més en les jornades professionals. S'ha fet la segona edició de Fest Forum, el congrés de Festivals de Músiques del Món i Folk, amb 53 participants de 30 festivals internacionals, de quatre continents.

 

En el global de la fira, s'han venut prop de 12.000 entrades (als espectacles de pagament). Amb tot, el 60% de les funcions han estat gratuïtes. Hi ha hagut 89 estands a la Fira Passeig i 45 estands ocupats a la Llotja professional. També una àmplia oferta de "food trucks", a la zona exterior de la Taverna Estrella Damm, al pati del Casino.

Documents relacionats

  • imagen