La Ludoteca Ludugurus compleix 25 anys al servei d'infants i joves de Manresa

Aquest dissabte, 24 d’octubre, la Ludoteca Ludugurus es vesteix d’aniversari i ho fa amb una festa a la Plaça Sant Domènec, on els infants en seran els protagonistes.

 

imagen

La Ludoteca Ludugurus de Manresa celebra enguany els seus 25 anys al servei dels infants i joves de la ciutat i ho farà amb una gran festa aniversari que tindrà lloc aquest dissabte a la tarda a la Plaça de Sant Domènec. Gestionada per Creu Roja Manresa amb conveni amb l’Ajuntament de Manresa, té les seves instal·lacions al carrer de la Mel i durant els seus 25 anys de funcionament ha ofert servei a uns 3.000 infants de  4 a14 anys.

 

Les activitats de celebració d’aquest aniversari han estat presentades aquest migdi a les instal·lacions de la Ludoteca per la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Àuria Caus; pel president de Creu Roja Manresa, Miquel Riera; i per Hedi Soultygova, una nena d’11 anys usuària habitual del centre.

 

Àuria Caus ha mostrat la seva satisfacció per aquest 25è aniversari d’un espai que està concebut com “una eina educativa, social i d’integració on els infants creixen i es desenvolupen i fomenten la seva creativitat”.  La regidora ha volgut agrair el treball que al llarg de tants anys està desenvolupant Creu Roja per al seu funcionament així com la participació de la Ludoteca en moltes activitats que s’organitzen a la ciutat. Caus ha destacat també les inversions realitzades l’any 2014 per condicionar i renovar el mobiliari d’aquest equipament.

 

Al seu torn, Miquel Riera ha explicat que “la festa d’aniversari de dissabte començarà a dos quarts de cinc de la tarda amb jocs gegants i tallers a càrrec dels diferents projectes de Creu Roja adreçats als infants, continuarà a partir de les sis amb una actuació del grup d’animació Xiula i acabarà amb un berenar per a tots els infants”.

 

El president ha recordat els inicis fa 25 anys de la Ludoteca que “va ser el primer projecte social amb infants que va engegar Creu Roja a la ciutat”.  Riera ha avançat que, en el marc d’aquesta celebració, Creu Roja té la voluntat de celebrar la propera primavera unes jornades obertes a professionals per reflexionar com haurien d’anar les línies de  treball amb la infància en el futur.

 

Finalment, la nena d’11 anys Hedi Soultygova ha explicat la seva experiència com a usuària de la Ludoteca des de fa tres anys. “M’agrada divertir-me, passar-m’ho bé amb els meus germans i la meva família, fer tallers i excursions. M’encantala Ludoteca!”, ha dit.

 

La Ludoteca va obrir portes l’any 1990

 

La Ludoteca Ludugurus va obrir les seves portes l’any 1990 per iniciativa del voluntariat de Creu Roja Joventut Manresa, per tal d’oferir un espai de joc als infants de la ciutat. Més endavant, l’any 2002,la Ludotecava disposar d’un local més ampli al carrer de la Mel, que va permetre continuar la seva tasca en un espai amb més recursos i més adequat a les necessitats dels infants i joves. Des d’aleshores i amb el suport de l’Ajuntament de Manresa s’ha anat adequant l’espai actual, com per exemple amb la construcció de l’ascensor que permetés l’accés al segon pis pels infants amb mobilitat reduïda.

 

El joc com a eina educativa i de socialització

 

A a Ludoteca s’entén el joc com una eina educativa, i a la vegada com un espai de socialització i integració que permet l’infant i al jove desenvolupar el seu creixement personal i facilitar la integració dins un marc social i comunitari.

 

L’activitat diària de la Ludoteca es basa en el joc lliure amb diferents joguines que els permet desenvolupar la seva creativitat. També hi ha un espai pel joc dirigit on els educadors o bé els voluntaris fan propostes als infants i joves. 

 

Puntualment la Ludoteca participa en les activitats de ciutat, com per exemple el Campi qui Jugui, Platea Jove o Fira Mediterrània.  Els casals de Nadal i d’estiu així com les iniciatives de foment i difusió de les activitats que desenvolupa Creu Roja també compten amb una gran participació dels nens i nenes de la Ludoteca.

 

Un espai de joc per als infants i les seves famílies

 

La Ludoteca Ludugurus és un espai públic i gratuït obert a tots els infants, joves i les seves famílies. En aquest equipament s’ofereixen tres tipus d’assistència: l’esporàdica (els infants només necessiten autorització dels pares);  la regular (respectant els dos dies assignats a cada infant); i l’espai de joc familiar (els infants estan acompanyats d’una persona adulta).

 

Des del 2014 es va voler potenciar molt més la interacció entre els infants i joves i els seus familiars a través del joc.  Per aquest motiu es va plantejar que l’espai de joc familiar es desenvolupés durant dos dies ala setmana. Aquests dos dies els infants de 4 a 8 anys si volen fer ús de la Ludoteca ho han de fer acompanyats dels seus familiars. Per tal de poder fer ús d’aquest espai cal que la família es faci el carnet dela Ludotecaque té un cost de tres euros l’any.

 

El 2015 dóna servei a uns 200 infants i joves

 

La Ludoteca Ludugurus obre de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00. Els dimecres i els divendres sent espai familiar. Durant aquest 2015 està donant servei a uns 200 infants i joves. L’any 2014 van ser 187 els infants que hi van participar.

 

La Ludoteca compta amb un equip de dues professionals –una educadora social i una monitora de lliure- així com l’admirable col·laboració de voluntaris i voluntàries de Creu Roja que contribueixen en la tasca educativa conjunta per oferir a infants i joves una atenció individualitzada, un tracte igualitari i la potenciació les relacions i el respecte entre ells, sense distincions culturals ni socials.

  

Documents relacionats

  • imagen