El Consell Municipal de Solidaritat porta la reflexió sobre les noves tecnologies i el compromís solidari a l'Ecoviure

L’ús i abús de les noves tecnologies és l’eix sobre el qual pivoten algunes de les activitats proposades pel Consell que també ha programat, entre d’altres, el passi d’una pel·lícula sobre el tèxtil al Sud de la Índia, un taller de cuina senegalesa, i que, a més, comptarà amb dos estands informatius.


imagen

El Consell Municipal de Solidaritat i l’Ajuntament de Manresa, com ja fa diverses edicions, participen en la Fira Ecoviure que se celebra a partir de demà i durant tot el cap de setmana al Palau Firal. Enguany es posa èmfasi en els efectes i els impactes que es produeixen i es deriven de les noves tecnologies en tots els seus aspectes: producció, comercialització, ús, etc.

 

Així, la taula rodona “Els impactes de les noves tecnologies en la nostra salut i en el medi ambient”, que tindrà lloc el dissabte 24 d’octubre a les 18 h a la Sala d’Actes, té l’objectiu de donar una visió àmplia dels efectes que tenen l’ús i abús de les noves tecnologies avui en dia.

 

Es comptarà amb les  aportacions del director del Museu de Geologia, Valentí Massachs, de l’UPC; i de l’entitat Inshuti; que treballa per la pau i la justícia en la regió dels Grans Llacs, on denuncia situacions de violacions de drets humans i repressió. Les aportacions posaran el relleu, per una banda, en l’impacte a nivell de medi ambient amb l’explotació descontrolada dels minerals que es necessiten per fer les noves tecnologies més duradores, i l’efecte en les persones que extreuen aquests minerals a països del sud, amb sous de misèria i condicions de treball i vides molt dures.

 

Igualment, la psicòloga Anna Font exposarà els riscos i els efectes de les noves tecnologies sobre la salut humana, les precaucions a prendre -sobre tot per persones vulnerables i sensibles- i les estratègies per reduir l'exposició als camps electromagnètics que generen.

 

Menges del senegal

 

El mateix dissabte pel matí, a les 12.30 h, es durà a terme un Taller de cuina senegalesa, a l’espai gastronòmic, a càrrec de l’entitat Associació d’Amics del Senegal i Arquitectes Base A. Aquestes entitats realitzaran una recepta típica del Senegal, Thiébou Dieune, un plat a base de peix, verdures i arròs. Una bona oportunitat per conèixer una de les cultures africanes amb més presència a la ciutat de Manresa.

 

Durant tot el cap de setmana el Palau Firal acollirà l’exposició “Què hi ha darrere del teu mòbil?” amb l’objectiu de donar a conèixer els diferents minerals utilitzats per a la fabricació dels telèfons mòbils –i la majoria d’aparells electrònics-, la seva procedència i el context socioeconòmic i ambiental sota el qual s’extreuen.

 

L’aparició de conflictes en les zones riques en recursos naturals no és casual ni un fet aïllat, sinó un fenomen global on les explotacions respectuoses amb el medi i les persones destaquen per la seva absència. És el que s’ha vingut anomenant la maledicció dels recursos naturals, i que succeeix en països rics en recursos energètics fòssils, minerals. La mostra, al mateix temps, ofereix eines i alternatives per minimitzar aquest impacte i proposa un model socialment més just i més sostenible.

 

Productes de comerç just

 

A la zona d’expositors hi haurà la presència d’un estand de comerç just de l’Associació Josep M. Cunill, entitat que es dedica a difondre els valors del comerç just com una estratègia per treballar en favor de societats més sostenibles, justes i equitatives, i una parada per informar sobre els projectes de la Fundación Vicente Ferrer a l’Índia.

 

També es podrà trobar informació relacionada amb la tasca que el Consell Municipal de Solidaritat realitza des de fa més de vint anys en la denúncia de situacions que vulneren els drets  de les persones i malmeten la Terra. Una de les campanyes que s’està duent a terme actualment és “Signa pels drets humans”, una recollida de signatures per a la candidatura de Victoire Ingabire al Premi Internacional Catalunya.

 

Símbol de la lluita no violenta, Victoire Ingabire va ser empresonada el 14 d'octubre de 2010 per haver gosat expressar opinions diferents d'aquelles que sosté el Govern rwandès. Després d'un simulacre de procés farcit de nombroses irregularitats i sense garanties jurídiques, va ser injustament condemnada el 13 de desembre de 2013 a quinze anys de presó. A la zona de la cafeteria de comerç just, es podrà trobar més informació sobre aquesta campanya i un full de signatures per recolzar la candidatura.

 

Finalment, i per concloure les activitats de dissabte dins del mateix marc de l’Ecoviure, es projectarà la pel·lícula “Les costures de la pell”,  que mostra la precarietat laboral dels treballadors tèxtils. L’acte, que tindrà lloc a les 20,30 h a la Sala de la Plana de l’Om, continuarà amb un debat a càrrec d’Enric Escofet, membre de la productora No Dust Films.

 

Programa activitats

 

Dissabte 24 d’octubre

 

  • Palau Firal

 

12.30 h: Taller de cuina senegalesa

18.00 h: Taula rodona “Els impactes de les noves tecnologies en la nostra salut i en el medi ambient”

 

  • Sala de la Plana de l’Om

 

20.30 h: Pel·lícula “Les costures de la pell” i debat posterior

 

Dissabte 24 i diumenge 25 d’octubre

 

  • Palau Firal

 

Tot el dia: Exposició “Què hi ha darrere del teu mòbil?”

Documents relacionats

  • imagen