El Correfoc de Manresa serà protagonista al COET de Vilafranca, el principal certamen del país sobre espectacles de foc

Carles Jódar, periodista, membre de Xàldiga i coautor del llibre "El Correfoc de Manresa", oferirà una xerrada sobre la festa manresana aquest dissabte 31 d'octubre. El COET, que celebra la segona edició, és el certamen de referència sobre espectacles amb pirotècnia tradicional als Països Catalans

imagen

El Correfoc de Manresa centrarà una de les ponències del COET, el Certamen Obert d'Espectacles amb pirotècnia Tradicional, que se celebra aquest dissabte, 31 d'octubre, a Vilafranca del Penedès. Aquest esdeveniment s'ha convertit en una referència de les manifestacions de cultura popular dels Països Catalans que tenen com a eix principal la pirotècnia tradicional.

 

El Correfoc de Manresa, que tanca la Festa Major de la capital del Bages des de l'any 1982, és a dia d'avui una manifestació única als Països Catalans per les seves característiques festives, amb dimonis i imatgeria pròpia, amb música identificativa creada expressament per a la festa i amb una gran complexitat organitzativa i varietat pirotècnica.

 

Carles Jódar, acvtivista cultural,  educador i periodista impulsor del projecte cooperatiu GEDI Media, és membre de Xàldiga, del grup de Fogueres i Fogaines, va formar part dels diables de Xàldiga i va ser coordinador de l'Equip Permanent de l'entitat que organitza anualment el Correfoc, entre altres festes manresanes.

 

El periodista manresà, coautor del llibre "El Correfoc de Manresa" i impulsor de la pàgina web dedicada a les músiques del Correfoc, serà l'encarregat d'exposar la història, les característiques tècniques i les organitzatives d'aquest esdeveniment que s'ha convertit en símbol de la festa manresana, en una coferència que obrirà el certamen, que se celebra a l'Auditori Montserrat Junyent de l'Ateneu Municipal de Vilafranca.

 

Activitats del COET

Com a novetat principal d'enguany, hi haurà l'exposició “Pirotècnia de Festa”, exposició, itinerant, que es presenta a Vilafranca notablement ampliada, amb materials antics i actuals d'empreses pirotècniques i col·leccionistes particulars, procedents de Reus i de diferents poblacions de Catalunya i el País Valencià.

 

Durant el dia del COET, també hi haurà xerrades al voltant de la pirotècnia. Al matí, a l'Ateneu Municipal, a banda de la conferència de Carles Jódar, Daniel Villarubias presentarà el llibre “La pólvora com a senyal de festa”, i Griselda Castells i Irene Sánchez presentaran les Carretilles de Sant Pere de Torelló, un costum festiu celebrat en aquest poble d'Osona. A la tarda, a la Capella de Sant Joan, Juan Luís Garcia Estellés, explicarà la seva col·lecció d'elements pirotècnics festius i Ramon Vallverdú, parlarà sobre el model penedesenc de Balls de Diables.

 

Un cop acabades les xerrades hi haurà una cercavila amb el Ball de Diables d'Esplugues de Llobregat, el Drac de la Bisbal d'Empordà i el Drac de Vilanova i la Geltrú.

 

Tots els actes de l'esdeveniment són organitzats per l' Associació de Cultura Tradicional COET, constituïda després d'organitzar la primera edició del Certamen, el 2013.

Documents relacionats

  • imagen