Manresa impulsa un programa d'activitats per donar a conèixer la figura de sant Ignasi als centres escolars

Dins el projecte Manresa 2022, prop de 600 alumnes dels centres escolars participaran durant el curs 2015-2016 en diverses activitats que posen en valor l’empremta i el missatge que va deixar Ignasi de Loiola a la ciutat.


imagen

Manresa posa en marxa un programa d’activitats adreçades als centres escolars de Manresa i comarca que té per objectiu donar a conèixer sant Ignasi de Loiola i l’empremta que va deixar la seva figura i el seu missatge a la ciutat de Manresa. Així, prop de 600 alumnes de centres de primària i secundària participaran d’unes propostes educatives que se sumen al conjunt d’iniciatives del projecte Manresa 2022, per commemorar els 500 anys de l’estada del pelegrí de Loiola a la ciutat.

 

Els detalls del programa d’activitats han estat presentats avui pel primer tinent d’alcalde i regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet; per la regidora d’Acció Social i Cooperació, Mercè Rosich;  i pel director executiu dela Fundació La Cova, Lluis Pagès.

 

Llobet ha explicat que aquest programa educatiu parteix de la idea que si es vol promoure i fer atractius els recursos materials i immaterials de la ciutat a la resta del món, primer cal que els propis manresans coneguin, posin en valor i puguin difondre aquests recursos, tot sent conscients de la rellevància que té en la història la relació de Manresa amb Sant Ignasi.

 

Per  al regidor d’Ensenyament, aquestes activitats s’emmarquen dins el paraigües del projecte Manresa 2022, per conèixer la figura de sant Ignasi i aprofitar-la per ensenyar a l’alumnat dels centres escolars altres valors importants com són “l’austeritat, la solidaritat, el treball en equip i la cooperació entre les persones”.

 

Mercè Rosich ha ressaltat principalment el programa “Canviant la realitat: personatges de pau”, a través de la qual ens permetrà “reflexionar si vivim en un món en pau, quin són els conflictes actuals i què podem fer tots nosaltres per millorar aquesta situació”. Per a la regidora, aquesta activitat “ens ajudarà  a conèixer personatges de pau que van ajudar a transformar la realitat,  personatges que van transformar el seu entorn com va ser el mateix sant Ignasi de Loiola”.

 

Al seu torn, Lluis Pagès ha donat a conèixer l’Auca de sant Ignasi i la guia de recursos pedagògics que la web de la Cova de Manresa ofereix a alumnes i professors, una eina que permet treballar i conèixer el missatge i la petjada del pelegrí de Loiola.

 

Treball transversal

 

Des de la comissió Manresa 2022 es va considerar molt important crear un grup de treball transversal que plantegés propostes per aconseguir l’objectiu de donar a conèixer sant Ignasi entre els infants i joves de la ciutat i, inicialment, es posaran en marxa quatre activitats adreçades a escoles i instituts de Manresa i l’entorn, que varien en funció dels nivells educatius als quals s’enfoquen.  Són les següents: “la Manresa d’Ignasi de Loiola: itinerari per la ciutat”, “Manresa ignasiana i barroca: itinerari per la ciutat”, “Manresa 1622. Engalanem la ciutat barroca. Joc de rol al Museu Comarcal de Manresa” i “Canviant la realitat: personatges de pau”. Aquestes activitats es complementen amb l’Auca de Sant Ignasi a Manresa, promoguda perla Cova.

 

La Manresa d’Ignasi de Loiola: Itinerari per la ciutat.


S’adreça a alumnat de cicle mitjà i superior de primària (3r a 6è) i consisteix en un recorregut pels llocs més emblemàtics relacionats amb Ignasi de Loiola a la ciutat, i que entre d’altres, inclou el carrer del Balç, on un actor dóna vida a un personatge de l’època.

 

Un dels objectius específics de l’activitat és treballar el valor de l’austeritat relacionant-lo, per contrast, amb la societat consumista actual.

 

L’itinenari s’iniciarà al nou centre d’interpretació de la plaça Sant Domènec: l’ Espai Manresa 1522, la ciutat d’Ignasi.


Manresa 1622. Engalanem la ciutat barroca. Joc de rol al Museu Comarcal de Manresa.

 

S’adreça a alumnat de cicle mitjà i superior de primària (3r a 6è) i alumnat d’ESO. Consisteix en un joc participatiu i dinàmic, a l’estil d’un joc de rol teatralitzat, que es realitza al claustre del Museu Comarcal i a les Sales d’Exposició permanent.

 

De manera lúdica els alumnes es familiaritzaran amb l’època i els fets històrics al voltant de la figura d’Ignasi de Loiola, a la vegada que es treballarà el valor del treball en equip i la cooperació.


Manresa Ignasiana i barroca: Itinerari per la ciutat.

 

S’adreça a alumnat d’ESO i consisteix en un recorregut que segueix la petjada d’Ignasi de Loiola a la ciutat i descobreix com era la Manresa en la qual va viure el pelegrí durant un any. També es fa una descoberta de tots aquells elements patrimonials i edificacions erigits en record seu al llarg del temps, des del Renaixement fins els nostres dies. L’itinenari s’iniciarà també al nou centre d’interpretació de la plaça Sant Domènec.


Canviant la realitat: personatges de pau.

 

S’adreça a alumnat de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat. Es tracta d’unes sessions orientades a conèixer personatges internacionals i locals rellevants de la història que, moguts per idees pacifistes, han transformat el seu entorn personal, social i comunitari (Rosa Parks, Martin Luther King, Nelson Mandela, Ghandi, Dalai Lama i Rigoberta Menchú). En l’àmbit més local: Pau Casals, Vicenç Ferrer Casaldàliga, Ignasi de Loiola, Joaquim Amat i Piniella, Flors Sirera i Rosa Rius i Sardans.


Guia de recursos pedagògics i Auca de Sant Ignasi

 

Per tal que els alumnes i professors puguin ampliar les visites i tallers oferts amb el treball del tema a l’aula, en finalitzar les activitats d’itineraris i joc de rol es facilita als alumnes i mestres una fitxa amb activitats complementàries per realitzar a l'escola i reforçar els continguts treballats.

 

A més d’aquestes quatre activitats, des del web de a Cova s’ofereix l’Auca de Sant Ignasi a Manresa, que a la vegada incorpora una guia amb activitats didàctiques per poder-la treballar i ampliar a l'aula.


Ja hi ha gairebé 600 alumnes inscrits

 

En aquests moments hi ha un total de 580 alumnes de primària de Manresa pels quals està feta la reserva per a participar en alguna de les activitats proposades. Probablement al gener es sumi un centenar de joves que participaran al taller pensat per al més grans: “Canviant la realitat: personatges de pau”. Les inscripcions a les activitats continuen obertes durant tot el curs.

 

Des del grup de treball de Manresa 2022 s’està treballant per tal de diversificar l’oferta amb d’altres tipologies d’activitats, així com estudiar activitats adreçades al Cicle d’Educació Infantil (P3 a P5) a partir del curs 2016-17.

Documents relacionats

  • imagen