La historiadora manresana Rosa Toran Belver rebrà aquest divendres el Premi Bages de Cultura 2015

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa acollirà, a les 8 del vespre, l’acte durant el qual es lliuraran també els diversos guardons dels Premis Lacetània 


imagen

Òmnium Cultural del Bages atorgarà el 33è premi Bages deCultura a la historiadora manresana Rosa Toran Belver, en un acte que se celebrarà al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa aquest divendres, a les 8 del vespre, i on també es lliuraran els diversos guardons dels Lacetània (Premi Antoni Esteve, Premi Fundació Orfeó Manresà, Premi Pare Ignasi Puig i Simon, Premi Regió 7 de Comunicació, Premi Revista Dovella Treballs de Recerca per a Joves i Premi Sibelius – La Casa dels Pianos de Cançó).

 

El Premi Bages de Cultura i els Premis Lacetània estan organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, la Fundació Orfeó Manresà, Regió7 i Sibelius, amb la col·laboració de la Família Esteve, Framun i Tertúlies a la Cuina. 

 

L’acte de lliurament de premis comptarà amb la presència de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; i el director del Memorial democràtic del departament de Governació i Relacions Institucionals dela Generalitatde Catalunya, Jordi Palou-Loverdos.

 

La glossa de la premiada anirà a càrrec de l’historiador manresà Joaquim Aloy i Bosch, president de l’associació Memòria i Història de Manresa i premi Bages de Cultura 2007. Clourà l’acte l’Orfeó Manresà, que interpretarà l’obra Campanades de records, de Jordi Sansa i Llovich, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2014.

 

La guanyadora

 

Rosa Toran és doctora en Història per la Universitat Autònomade Barcelona, ha estat professora d'aquesta matèria en diversos instituts. En col·laboració amb Cèlia Cañellas, amb qui ha publicat diversos llibres i col·laborat en moltes obres col·lectives, ha estudiat la política municipal durant la Restauració i la Segona República, i l'acció política de les dones, treballs pels quals ha rebut diversos premis: Borsa d'Estudis Agustí Duran i Sanpere, dins els Premis Ciutat de Barcelona, i el Premi Leonor Serrano.


En els darrers anys, ha investigat la deportació i la vida als camps nazis, singularment la dels republicans catalans i espanyols. Ha participat en una setantena de jornades d'estudi, on ha fet conferències, entre les quals cal destacar les pronunciades a Manresa: Revelar la veritat, reparar el mal, en l'acte de col·locació del retrat de Joaquim Amat-Piniella ala Galeria de Manresans Il·lustres (2004), o Amat-Piniella i l'Amical de Mauthausen durant els anys de la clandestinitat (2013), amb motiu de l'Any Amat-Piniella.



Ha publicat "Vida i Mort dels republicans als camps nazis" (Proa, 2002), "Mauthausen. Crònica gràfica d'un camp de concentració", amb Margarida Sala (Viena Edicions, Museu d'Història de Catalunya i Amical de Mauthausen, 2002), "Els camps de concentració nazis. Paraules contra l'oblit" (Ed. 62, 2005) i "Joan de Diego. Tercer secretari a Mauthausen" (Ed. 62, 2007).

 

Col·labora amb regularitat en premsa i revistes especialitzades, on ha publicat una setantena d'articles, el darrer dels quals: Montserrat Roig i la fidelitat a la memòria (Ara, 16.06.2015).


Ha estat comissària d'exposicions com Mauthausen, l'univers de l'horror (2001), Resistents i deportades (2003) o Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf (2015).


Actualment s'encarrega de la secretaria d'arxius i publicacions de l'Amical de Mauthausen, entitat que ha presidit durant el període 2006-2013.


El jurat entén que amb la seva feina ingent Rosa Toran ha reivindicat el record i la dignitat dels milers de republicans que van lluitar contra el nazisme en terres de França i personifica en la seva trajectòria la lluita contra l'oblit.

Documents relacionats

  • imagen