L'Ajuntament presenta les accions de millora al carrer Joc de la Pilota i la mobilitat del seu entorn

L’actuació complementa les intervencions ja realitzades als carrers Sobrerroca, Serarols, Baixada del Pòpul, Plaça Major, Plaça del Carme i Plaça Hospital, i tenen l’objectiu de contribuir a revitalitzar el dinamisme social i comercial del Centre Històric.

 

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui l’estat dels treballs de millora i ampliació de la urbanització del carrer Joc de la Pilota, així com totes les accions previstes i adreçades a la millora viària de la mobilitat que tenen per objectiu revitalitzar el dinamisme social i comercial de tot aquest entorn del Centre Històric. 

 

Els detalls dels treballs en marxa i les accions de millora que es duran a terme han estats presentats pel regidor d’Espai Urbà i Entorn Natural, Jordi Serracanta; i la regidora de Mobilitat, Olga Sánchez, els quals han fet aquest migdia una visita d’obres en aquest entorn.

 

Serracanta ha destacat que aquests treballs “són un pas important en la millora d’aquest entorn del Centre Històric, que permetran guanyar sensació d’uniformitat i amb una millora molt substancial de la mobilitat i l’accessibilitat”. El regidor d’Espai Urbà ha explicat que l’actuació, que està prevista que acabi abans de Nadal, significa “una aposta clara per dignificar aquests carrers i les seves places”.

 

Al seu torn, Olga Sánchez ha informat de les millores de mobilitat que es posaran en marxa “donen una prioritat clara als vianants per sobre dels vehicles”, amb mesures per pacificar el trànsit i reforç de la senyalització “perquè les persones pugui passejar i comprar amb la major seguretat possible”. La regidora de Mobilitat també ha ressaltat el treball de “diàleg amb comerciants i veïns” per ajudar a la consecució d’una funcionalitat viària que potencií el dinamisme social i comercial d’aquest entorn.

 

Les obres d’urbanització del Joc de la Pilota, que es va iniciar el setembre passat, abasten tota la longitud del carrer així com el lateral est de la plaça Europa. El seu objecte és renovar i ampliar els elements d’urbanització i les infraestructures de les xarxes de serveis existents, uns treballs que tenen un cost total de 445.830 euros.

 

Aquesta actuació complementa les recents intervencions realitzades a l’entorn més proper, com són les urbanitzacions del carrer Sobrerroca, el carrer Serarols, la Baixada del Pòpul,la Plaça Major, el passatge Amics, la plaça del Carme i la plaça Hospital. Els treballs de millora al carrer Joc de la Pilotas’inclouen en el desenvolupament previst per al Centre Històric de Manresa, amb la voluntat de dotar de qualitat urbana en aquest entorn representatiu de la ciutat i amb un fort caràcter veïnal.

 

Abans de l’inici d’aquesta actuació al carrer Joc de Pilota es trobava urbanitzat de forma deficient i, si bé oferia els serveis bàsics a les edificacions i activitats actuals, aquests serveis, especialment la xarxa de clavegueram, es trobaven en un estat obsolet.  La pavimentació existent presentava diverses actuacions de reparació, amb una composició material molt irregular amb trams de lloseta prefabricada de formigó, trams de macadam, trams de formigó i trams asfaltats. Així mateix, les voreres eren estretes i en alguns trams no compleixen l’amplada mínima de 1,50 m segons indica el Codi d’Accessibilitat.

 

Millores que segueixen els criteris aplicats als carrers de l’entorn

 

L’objectiu d’aquesta actuació, que té una superfície d’actuació de 1.482 m2, és la millora i ampliació de les infraestructures de les xarxes de servei i de la pavimentació de l’àmbit, corregint les irregularitats i amb la intenció de donar un caràcter homogeni al Centre Històric que doni coherència al conjunt d’intervencions realitzades en aquest entorn els darrers mesos.

 

L’actuació pretén fer un pas més en la conversió dels carrers i places del Centre Històric en un espai de prioritat de vianants. L’ordenació de la urbanització defineix dos àmbits amb materials d’acabat diferenciat. Per una banda els materials que caracteritzen l’interior de l’antic clos de emmurallat que arriba fins a definir un perímetre al voltant de les antigues muralles. I per l’altra, els materials per als ravals històrics fora muralles.

 

En el primer àmbit, el material de pavimentació és el granit. En el segon àmbit, els materials fixats són peces de formigó i aglomerat asfàltic; com a exemple d’execució amb aquests segons materials podem citar la plaça Hospital.

 

Per limitar l’ocupació de l’espai per part dels vehicles, i restringir-lo només a l’espai de pas, s’utilitzen dues solucions: desnivell en el paviment i col·locació de daus de pedra. L’ordenació plantejada farà evident, ja des de l’accés per la plaça Infants, que s’entra en un espai de prioritat per a vianants (per la presència d’un gual i pel canvi de material de pavimentació).

 

L’actuació elimina la presència de barreres arquitectòniques i preveu la plantació d’arbrat al llarg de tota la vora de la plaça Europa. Els treballs han permès localitzar l’antiga torre d’accés al portal del Carme del recinte de muralles medievals. S’han realitzats treballs arqueològics que han permès documentar i protegir la troballa. En aquests moments, s’està estudiant la possibilitat de gravar la traça de la torre al nou paviment previst.

 

Definició de la mobilitat de l’entorn del carrer Joc de la Pilota al final de l’obra


Un cop finalitzin els treballs d’urbanització del carrer Joc de la Pilota, l’Ajuntament de Manresa, en el marc de les reunions de treball mantingudes amb l’Associació de Veïns del Barri Antic i l’Associació de Comerciants del carrer Sobrerroca i entorn, posarà en marxa les següents accions per regular la mobilitat en aquesta zona:

S’incrementa l’espai per vianants en aquest àmbit. Iniciant-se a la plaça Infants la zona de vianants, regulada com a prioritat invertida, que actualment s’iniciava a l’inici del carrer Sobrerroca.

 

Es mantenen els dos accessos viaris actuals al Centre Històric, un pel portal Sobrerroca, i l’altre des del carrer Hospital.

 

Incloses en l’obra de Joc dela Pilota, es realitzaran millores al carrer Puigterrà de Dalt, regulat com a zona de vianants (prioritat invertida). Les  millores inclouen la instal·lació de mobiliari urbà (jardineres) per pacificar el trànsit i continuïtat de sentit de la circulació entre plaça Infants i plaça Lladó (permetent la sortida amb carretera de Vic i sector carrer Bilbao).

 

Es manté la sortida de la plaça Milcentenari (zona de vianants amb aparcament senyalitzat de zona verda exclusiva i mixta) pel carrer del Carme - plaça Europa - plaça Infants (zona de vianants).

 

Es manté de moment l’accés a l’illa de vianants de plaça Major (zona restringida al trànsit en general però amb permisos a autoritzats: residents, activitats, càrrega i descàrrega, serveis i emergències), pel carrer Sobrerroca, amb passatge Amics. Tot i la voluntat d’ampliar aquesta illa de vianants que permet convertir espais del Centre Històric com a carrers comercials on els vianants puguin gaudir de passejar-hi, comprar, fer les gestions necessàries omplint el carrer, sense una presència tant elevada de vehicles. Les illes de vianants permeten l’accés als veïns que ho necessitin, així com als comerços per fer les seves operacions de càrrega i descàrrega (de proveïdors i clients), i també es permet l’accés als serveis o emergències que així ho requereixin.

 

Aquesta voluntat s’anirà treballant en el marc de les reunions que es seguiran mantenint amb l’Associació de veïns i comerciants, i derivat de l’avaluació dels resultats de la mobilitat generada en aquest àmbit després de les obres de Joc dela Pilota.

 

En quan a l’estacionament, està prevista l’ampliació de l’àmbit d’influència per a residents usuaris de la zona verda, atenent a les sol·licituds rebudes i a que els resultats dels índex d’ocupació de la zona verda així ho permeten.

 

Es mantenen les 43 places de  zona verda mixta a la plaça Milcentenari, on s’hi pot estacionar com a zona blava en horari diürn i gratuïtament nocturn, i, un cop finalitzin les obres s’habilitaran dos solars al carrer de la Dama amb 47 places d’aparcament,  com a zona blava, per permetre la rotació de l’aparcament d’aquest àmbit comercial i de gestions i un aparcament gratuït nocturn, tant per veïns com per clients de l’oci nocturn de la zona.

 

Per tal de promocionar aquesta nova zona blava es farà una campanya de vals comerç que s’entregaran a l’associació de comerciants del carrer Sobrerroca per tal que distribueixin als seus clients.

 

Tant en la zona blava de Milcentenari com en les zones que s’habilitaran al carrer Dama, s’instal·laran el nou model de parquímetre multifunció amb pantalla tàctil, dels que ja n’hi ha instal·lats nou a la ciutat (al carrer Guimerà i Passeig Pere III) . Aquests parquímetres tenen com a novetat que se’ls ha incorporat un lector de codis QR que permeten l’ús de vals comerç, així com l’anul·lació de les denúncies 24 hores amb un lector de codi de barres.

 

Per tal de reforçar la informació de l’ampliació de la zona de vianants, està previst instal·lar una senyalització informativa específica en els accessos a la zona de vianants a l’inici de la plaça Infants- plaça Europa i a la plaça Hospital, amb indicació de les zones d’aparcament, càrrega i descàrrega, i de l’illa de vianants.

 

En quan a les zones de càrrega i descàrrega de mercaderies, es realitzarà una nova zona de càrrega i descàrrega a plaça del Carme i es manté la de la plaça dels Drets.

 

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen