900 persones i 19 carrosses contribuiran a omplir d'il·lusió la cavalcada dels Reis d'Orient a Manresa

Començarà a les 6 de la tarda a la Muralla de Sant Francesc i inclou modificacions en el recorregut final per les obres d’urbanització al carrer Joc de la Pilota. Com a novetat, els Reis faran un recorregut a peu des de Sant Domènec a la Plaça Major,  passant pel carrer del Born i Sant Miquel. D’altra banda, aquesta tarda el Cartel Reial ja s’instal·la a la plaça Major.


imagen

El proper dimarts, 5 de gener, els Reis d’Orient arribaran a Manresa per omplir de festa els carrers de la ciutat en una cavalcada que començarà a les 6 de la tarda a la muralla Sant Francesc i amb la participació de 900 persones i un total de 19 carrosses, que inclouen les dels tres Reis, la del príncep Assuan i la resta de carrosses d'entitats i barris i tot una comitiva d’espectacle, llum, màgia i color.

 

La cavalcada, organitzada per l’Agrupació Cultural del Bages i l’Ajuntament de Manresa, tindrà com cada any una durada aproximada entre dues hores i dues hores i mitja i enguany incorpora modificacions en el recorregut final a causa de  les obres de millora que s’estan desenvolupant al carrer Joc de la Pilota.

 

Així el recorregut definitiu serà el següent: Muralla Sant Francesc, Muralla Sant Domènec, Passeig Pere III, Plaça Onze de Setembre, Plaça Bonavista, Carretera de Vic, Muralla del Carme i Plaça Sant Domènec.  A partir d'aquí, les figures principals de la cavalcada (carter reial, àngel, els tres Reis d'Orient i les seves respectives comitives i abanderats) faran un recorregut a peu travessant la Plaça Sant Domènec, carrer del Born, Plana de l'Om i carrer Sant Miquel, per entrar a la Plaça Major.

 

Al llarg del recorregut, un any més, hi haurà noves coreografies, comparses i novetats ben originals, entre les quals el camió de bombers “Cream Warriors-Lluitadors de somnis” del projecte Somriures Nòmades i que començarà al gener un viatge arreu del món repartint somriures i una carrossa de regals nova, gràcies a Tomàs Belles.

 

“Una oportunitat, no un problema”

 

Aquest migdia s’ha fet la presentació de la cavalcada, a càrrec del regidor de Cultura, Joan Calmet, i dues representants de l’organització, Imma Torrecilla, de l’Agrupació Cultural del Bages, i Montserrat Tarrés, del Casal Cultural Dansaires Manresans. Joan Calmet ha agraït la implicació i la feina de l’organització, encapçalada per l’Agrupació Cultural del Bages, i ha assegurat que el canvi obligat per la restricció de mobilitat al carrer del Joc de la Pilota s’entoma “més com una oportunitat que com un problema. Aquest any farem una provatura que si va bé podria tenir continuïtat”.

 

En la mateixa línia, Imma Torrecilla, ha afirmat que el fet que els Reis i una part del seguici facin l’últim tram a peu és “un repte que s’ha consensuat després d’estudiar diverses alternatives però que afrontem amb ganes i il·lusió”. Torrecilla ha explicat que durant aquest darrer tram de cavalcada, els Reis no tiraran caramels per qüestions de seguretat. A la major part del recorregut no hi haurà tanques, sinó que els tabalers obriran pas, i després també els torxers, portadors de banderes i estendards aniran obrint passadís fins a la plaça Major.

 

Arribada dels Reis a la Plaça Major

 

L'arribada del Reis, l'Àngel i el Carter Reial i les respectives comitives, a la Plaça Major gaudirà d'una major vistositat i proximitat per a tots aquells infants que els vulguin saludar ja que, com a novetat, faran a peu tot el recorregut des de la Plaça Sant Domènec fins a la Plaça Major. És per això que l’organització de la cavalcada convida tots els manresans a rebre els Reis a Sant Domènec amb fanalets i acompanyar-los en el tram final fins a la Plaça Major

 

A la Plaça Major, els tres Reis faran l'adoració al nen Jesús, escena en la qual col·labora el grup de Teatre els Carlins.

 

Després de diverses representacions nadalenques i altres coreografies de la comitiva reial, els Reis pujaran a l’Ajuntament . Després de rebre la salutació de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en representació de la ciutat, ell mateix lliurarà la “clau màgica“ a Melcior, Gaspar i Baltasar perquè puguin deixar els regals a totes les cases i un d’ells dirigirà unes paraules a tots els infants i persones presents.

 

Per a una millor organització del l'arribada dels reis a la Plaça Major, s'ha previst un espai reservat per la premsa i un espai específic per les autoritats municipals.

 

El Carter Reial s’instal·la a la plaça Major

 

Abans no arribi el dia esperat de la cavalcada, els nens i nenes de Manresa ja poden a partir d’avui i fins al 4 de gener ja  poden fer arribar les seves peticions i desitjos al Carter Reial que, per quart any consecutiu, s’ha ubicat sota un dels porxos de l’Ajuntament, a la Plaça Major.  El Carter Reial hi serà des de les 17.30 a les 20  h. Hi haurà la presència de 2 carters reials per tal de poder alleugerir les cues durant els dies 2, 3 i 4 de gener.

 

La presència del Carter Reial a la Plaça Major va acompanyada d’activitats per als més petits i per al públic familiar. Jocs populars i tradicionals del CAE, el Photomaton de l’àngel i el dimoni, els capgrossos del Lluquet i el Rovelló del Casal Familiar Recreatiu Els Carlins, el Joc de Pirates “Quirates” (del 28 al 30) i el laberint “Revoltim” (de l'1 al 4 de gener), berenars populars els dies 28, 29 i 30,  a més de la següent programació d'actuacions:

 

 

Dilluns, 28 de desembre

17 h Pl. Crist Rei  - Àngel Guimerà - Plaça Sant Domènec - Carrer Born - Plana de l’Om – Carrer Sant Miquel i arribada a la Plaça Major (18 h)

Rebuda del carter reial a la Plaça Crist Rei i inici del recorregut de la cercavila amb el grup de percussió BATRAKES

 

Dimarts, 29 de desembre

De 18.30  a 19.30 h

Espectacle d’animació infantil: Convivim

Dirigit als més petits per fer-los rumiar sobre les actituds que fan possible una bona convivència

A càrrec de la companyia Ai Carai

 

Dimecres, 30 de desembre

De 18.30 a 19.30 h

Clowns a la cua

Dues dones pallasses també volen entregar la carta al carter reial i faran mil i una bestieses tot avançant-vos a la cua

A càrrec de Borjas & Doubles

 

Divendres, 1 de gener

De 18 a 19 h Pl. Major

Música de cercavila i nadales

Escola de Grallers dels Geganters de Manresa

 

Dissabte, 2 de gener

De 18 a 18.30 h Pl. Major

Estimats Reis d’Orient, dos punts”

Petit musical de teatre, música i dansa en el qual els infants utilitzen la carta com a eina per expressar el que senten, volen i desitgen: des de joguines, la pau al món i temes de preocupació social. Col·labora: Expressa’t

 

De 18.30 a 20 h Pl. Major

Iniciació al swing per a totes les edats

A càrrec de Jan & Jasone de Bages Lindy

 

Diumenge, 3 de gener

De 17.30 a 18.30 h Pl. Major

Danses de l’Escola de dansa i Grup juvenil de l’esbart

 

A partir 18.30 h Pl. Major

Tastet de circ familiar

Demostració de circ i taller de teles, trapezi, equilibris acrobàtics i malabars.

Per a infants a partir de 4 anys i familiars fins als 99

A càrrec de Cia. Chiffleurs

 

Dilluns, 4 de gener

De 18 a 18.30 h Pl. Major

Estimats Reis d’Orient, dos punts”

Petit musical de teatre, música i dansa en el qual els infants utilitzen la carta com a eina per expressar el què senten, volen i desitgen: des de joguines, la pau al món i temes de preocupació social Col·labora: Expressa’t

 

De 19 a 20 h Pl. Major

Comiat del carter reial amb nadales dels alumnes de l'Esclat

 

A la Plaça Major també hi haurà informació de la campanya del Consorci de Normalització Lingüística Montserrat, “I tu, jugues en català?”.

 

Aquest conjunt de propostes han estat organitzades per l’Agrupació Cultural del Bages (carter reial), i l'Ajuntament de Manresa i amb la col·laboració l’Associació de Comerciants Sobrerroca, Pl. Major, Sant Miquel i voltants, i  AV del Barri Antic. 

Documents relacionats

  • imagen