La Fira de l'Aixada aplega multituds i deixa molt bones sensacions malgrat les inclemències del temps

La Fira de l’Aixada 2016 ha guanyat el pols a la meteorologia. Malgrat que la pluja va afectar les activitats d’una part de dissabte, el públic va respondre com sempre al certamen manresà. El 80% de les actuacions es van poder portar a terme Al final, satisfacció general entre paradistes, coordinadors escènics i entitats, que s’han abocat com sempre a la Fira i als quals l’organització agraeix profundament la feina i l’esforç.


imagen

Els carrers del Centre Històric de Manresa s’han omplert de públic, durant el cap de setmana, amb motiu de la Fira de l’Aixada. El tradicional certamen manresà tancava portes ahir diumenge havent atret l’interès de milers de persones, manresans i forans. L’organització fa un balanç molt satisfactori de la festa, malgrat que el temps ho va posar complicat. Tot i així, 8 de cada 10 espectacles previstos es van poder portar a terme. Gairebé totes les cancel·lacions van ser dissabte, al migdia i al vespre. Diumenge, només el plugim a partir de les 6 de la tarda va afectar mínimament el programa previst.

 

Més de 400 persones, entre actors i voluntaris i desenes d'entitats, van participar com a voluntaris a la festa. El temps no va ser obstacle perquè tots i cadascun hi poséssin ganes i esforç perquè la festa fos reeixida com sempre. Potser en una edició més complicada que la majoria, doncs, l'organització vol agrair molt especialment l'esforç, el compromís i la col·laboració de tots els participants. També dels 204 paradistes, que malgrat les inclemències del temps de dissabte, l'endemà van tenir un bon dia de vendes, i en general fan una valoració positiva del certamen.

 

Les novetats s'estrenen amb èxit

 

La Fira ha tingut, com sempre, moltíssims punts d'interès, i és complicat fer una tria del més destacat. Sí que cal esmentar la recuperació de l’exposició i exhibició d’aus rapinyaires, que ha estat una de les novetats i dels èxits de la Fira d’enguany. Nombrós públic de totes les edats va visitar l’espai expositiu, a la plaça Milcentenari, i va gaudir de les actuacions, molt especialment diumenge al migdia, autèntica hora punta, amb milers de persones voltant pel Centre Històric. També els grups d'esgrima antiga van despertar un notable interès.

 

Pel que fa a les noves propostes escèniques, cal destacar els espectacles Flabiau (Casal Familiar Recreatiu), Joglaresques i la dama (Associació per la Dansa Estudi Folk), Màgia per un poble (grup barretina i Juvenil de l’Esbart Manresa de l’Agrupació Cultural del Bages), els nous espectacles de Komando i del col·lectiu Jueus de l’Aixada. Tots ells van ser molt ben acollits per un públic disposat a passar-s’ho bé.

 

Els actes centrals  també van funcionar perfectament amb les seves noves incorporacions. Enguany presentaven petits canvis en els entremesos. El Grup Picapoll de l’Agrupació Cultural del Bages s’hi ha incorporat amb el Ball de Primers, representant els Gremis de la ciutat. I els Farsants universals d’arreu i enlloc han proposat amb èxit les Rimes Burlesques. Finalment, el jove mag Arnau Duran ha fet un bon número de màgia, i el retorn de la Gàrgola als actes centrals de la Fira ha estat molt celebrat.

 

L’any vinent, nous personatges principals

 

Els personatges principals de la Fira aquest any finalitzen el cicle, ja que es canvien cada tres anys. Des de l’any 2014 han estat els següents: Rei Pere III: Eduard Plaza; Reina Maria de Navarra: Roser Mora (que ja havia realitzat aquest paper i que substitueix aquest any Esther Codina); Jaume Desfar: Lluís Barrera; Ramon D’Iglesias: Sergi Gamisans; Pere Molins: Àlex Guix; Bisbe: Àngel Mompó; Degà de Manresa: Àlex Gómez. La propera edició de la Fira de l’Aixada, doncs, tindrà nous actors principals, que es determinaran a partir de les propostes de les entitats escèniques de Manresa. L'organització també vol aprofitar l'avinentesa per agrair la predisposició i feina feta pel grup d’actors sortint.

 

Altres actes destacats van ser el concert de música medieval a càrrec d’Akashiká, que va omplir de gom a gom la Sala Gòtica (Baixada de la Seu), i la demostració d’oficis. També l’Aixada infantil van tenir molt bona acollida. Cal destacar la presència de passejos en rucs catalans, per primer any. Igualment, l’espai Plana de l’Om es va consolidar com espai de demostracions i tallers infantils.

 

Reeixits concursos de fotografia i aparadors

 

Prop de les 400 imatges han participat en l’edició d’enguany del Concurs de fotografia de la Fira de l’Aixada a través de la xarxa Instagram. Al llarg d’aquesta setmana es donarà  a conèixer el guanyador. Pel que fa al 2n Concurs d’aparadorisme i decoració interior Fira de l’Aixada, s’hi van presentar 13 comerços i  el guanyador va ser E-Marcs (Plaça Major, 3). El Jurat va estar format per Joan Calmet, regidor de Turisme i Festes; Sebastià Suet, vocal de la UBIC; i Sergi Roncal, comerciant del carrer Sobrerroca.

 

Cadascun d’aquests concursos té un premi, concedit per Viatges Caditravel, consisteix en un cap de setmana a Andorra, estada en Hotel de 4 estrelles –una nit– règim de dormir i esmorzar amb entrada bàsica a Caldea per a dues persones.

 

Algunes xifres

 

Algunes xifres que demostren la magnitud de la Fira de l'Aixada són: 204 parades; 958 àpats -només al recinte de la Fira-; 260 metres quadrats d’escenari; 250 bales de palla; 105 tanques; i 360 ampolles de cervesa de l'Aixada venudes. Com sempre, milers de persones al carrer, i moltes sensacions difícils de compatibilitzar però que contribueixen a convertir la Fira de l'Aixada en un dels esdeveniments principals que s'organitzen al llarg de l'any a la ciutat de Manresa.

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen