L'Ajuntament de Manresa inicia avui la millora de diversos carrers de la ciutat, treballs vinculats a l'Auditoria de l'Espai Urbà

Es tracta d’actuacions en carrers en evident mal estat, que era prioritari millorar. Són treballs vinculats a l’Auditoria de l’Espai Urbà,  de la qual hi ha les primeres conclusions però que es presentarà les properes setmanes.


imagen

Manresa està ultimant l’Auditoria de l’Espai Urbà, un document que fixarà de manera exacta l’estat actual de l’espai urbà de la ciutat i les actuacions que caldrà anar realitzant per millorar-lo de forma global, d’acord amb la disponibilitat pressupostària.

 

L’Ajuntament ja disposa de les primeres conclusions de l’Auditoria, que recull de forma àmplia una diagnosi d’un munt de temes (asfalt, voreres, parcs, jardins, enllumenat, fonts, senyalització, rebaixos, mobiliari, baranes, entre d’altres), i per això posa en marxa avui mateix, dilluns, les actuacions de reforma en diversos carrers en mal estat. Són vials en què lògicament l’auditoria remarca que cal actuar de forma prioritària.

 

L’inici d’aquests treballs han estat presentats aquest migdia, al carrer Bonsuccés, pel regidor de Qualitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, el qual ha manifestat que “avui iniciem accions que donen resposta als primers resultats de l’Auditoria i que considerem que són del tot necessàries”.

 

Per al regidor, durant els darrers anys “l’Ajuntament no ha fet front a les tasques de manteniment que calien ja que, en un context econòmic dificil, va dedicar molts esforços a l`àrea de serveis socials per donar resposta a necessitats urgents de les persones. Ara, sense deixar de banda aquest camp, volem guanyar temps i actuar en la millora de l’espai públic, implementant de forma progressiva accions lligades als resultats de l’auditoria i a les peticions dels ciutadans”.

 

Serracanta ha explicat que “l’objectiu de l’equip de govern és anar recuperant el terreny perdut i passar a l’acció amb intervencions contínues a l’espai públic, d’acord amb les possibilitats pressupostàries, tant amb recursos propis com a mitjançant el Pla Xarxa de la Diputació”. El regidor ha volgut ressaltar el treball d’auditoria d’una empresa externa així com el treball dels tècnics municipals, barri per barri i amb contacte amb els diferents col·lectius de la ciutat per aconseguir una clara fotografia de la ciutat per permeti fer accions de millora.

 

Treballs de millora al carrer Xiprer, Bonsuccés i Plaça Remei

 

En concret, els treballs que avui comencen són:

 

  • Carrer Xiprer.212 m2 de superfície. És un carrer que uneix el carrer Flors de Maig i el carrer Lladó, al barri de Vic-Remei, i l’asfalt estava en molt mal estat.
     
  • Carrer Bonsuccés (entre Puigterrà i Sant Joan Baptista dela Salle).360 m2 de superfície. A la zona situada entre la carretera de Vic i el carrer Guimerà, molt a prop del nucli comercial de la ciutat.
     
  • Plaça Remei (al cantó del davant establiments comercials),380 m2 de superfície. A la zona de davant dela Fàbrica Nova.

 

Amb motiu d’aquests treballs es tallarà al trànsit de vehicles i es prohibirà l’estacionament als carrers afectats per les obres. Els vehicles hauran de sortir dels guals abans de les 8h i podran tornar a accedir-hi a partir de les 19h. És previst que els treballs durin 2 dies.

 

A més, les properes setmanes, els treballs de pavimentació també es faran als següents carrers:

 

  • Cruïlla Mn. Vall- pg. del Riu- Muralla Sant Francesc.1.100 m2 de superfície
     
  • Carrer Bisbe Comas.825 m2 de superfície
     
  • Millora del paviments centre històric (Urgell- Sant Francesc- Barreres).365 m2

Superfície total de les actuacions, 3.242 m2

 

Cost de les actuacions:

 

  • Carrers Xiprer- Bonsuccés- Plaça Remei: 13.578,38 euros
     
  • Cruïlla Mn. Vall- Passeig del Riu- Muralla Sant Francesc: 18.806,74 euros
  • Carrer Bisbe Comas: 15.655,04 euros
     
  • Paviments centre històric: 55.853,93 euros

Cost total actuacions: 103.894,09 euros

 

 

Primeres conclusions de l’auditoria de l’Espai Urbà

 

Els darrers mesos, l’Ajuntament de Manresa està portant a terme l’Auditoria de l’Espai Urbà. Tal com va avançar l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, a la sessió del Consell de Ciutat de fa uns dies, el document té com una de les conclusions que caldrien 14 milions d’euros per deixar tots els carrers de la ciutat en un estat impecable. Per tal de fer front a les actuacions prioritàries, serien necessaris de l’ordre dels 4,5 milions d’euros.

 

L’Auditoria té l’objectiu de detectar, prioritzar i programar les actuacions més necessàries als barris amb la col·laboració de les entitats veïnals i altres col·lectius de la ciutat.  La necessitat de realització de l’auditoria per part del govern municipal neix de la constatació que hi ha mancances i problemàtiques a l’espai públic que cal millorar per dignificar  l’entorn més proper dels ciutadans.

 

El treball d’auditoria s’ha dut a terme per part dels tècnics de les diferents seccions i departaments de l’Ajuntament de Manresa i, s’ha complementat amb la col·laboració d’una empresa externa que ha contribuït en el treball de camp. Aquest document recollirà informació detallada sobre l’estat de les calçades/ferm, voreres, rebaixos, passos de vianants, mobiliari urbà, parcs i jardins, enllumenat i neteja.

 

En els cas dels parcs i jardins, enllumenat i neteja, com que aquests serveis estan gestionats per empreses concessionàries, aquestes ja fan valoracions internes  i que s’inclouran en aquesta auditoria, així com també es tindran en compte  les auditories de neteja que duen a terme ciutadans voluntaris en col·laboració amb els tècnics municipals.

 

Un treball obert a la participació de la ciutat

 

El treball d’Auditoria de l’Espai Urbà està obert a la participació de les entitats veïnals i diversos col·lectius de la ciutat que coneixen de primera mà quines són les mancances del dia a dia i els aspectes de millora que cal abordar i donar solució de forma més immediata.

 

L’Ajuntament de Manresa, amb la voluntat de recollir la informació d’aquests col·lectius, va iniciar l’any passat reunions amb les associacions de veïns de la ciutat a les quals se’ls va passar un model d’enquesta perquè puguin valorar la situació del barri així com demanar les seves propostes de millora per enriquir el document.
 

Les properes setmanes l’Ajuntament preveu la realització de trobades amb diferents col·lectius de la ciutat (gent gran, escoles, persones amb mobilitat reduïda i altres col·lectius), que també podran aportar la seva opinió.

 

L’enquesta facilitada per l’Ajuntament a entitats veïnals i altres col·lectius demana informació dels carrers de cada barri i on s’ha de valorar diferents aspectes com són l’estat del paviment, calçada, esvorancs;  estat voreres, rajoles en mal estat; manca de rebaixos; amplada de vorera no adequada; manca de senyalització vertical o horitzontal; enllumenat deficient;  pintura parets; manca o mal estat de baranes, bancs, pilones i papereres; mal estat de plantes, arbres i jardins; arrels d’arbres a les voreres; rec deficient o inadequat; fonts en mal estat i manteniment d’estàtues, fonts ornamentals i d’altres elements patrimonials.   

 

Aportacions dels ciutadans a través de l’APP ViuManresa
 

Per contribuir al treball de diagnosi de l’Espai Urbà, des del març de l’any passat l'Ajuntament de Manresa va afegir l'opció «Millorem l'espai urbà» a l'aplicació per a telèfons mòbils (App) ViuManresa, que és un canal addicional a la web i al telèfon municipal per a facilitar informació i gestions de forma no presencial. Mitjançant aquest canal, tots els ciutadans poden entrar les seves propostes de millora de l´espai públic, especialment en els àmbits de via pública, neteja, enllumenat, espais verds i jardins i parcs infantils.
 

Les propostes de millora són recollides pels tècnics municipals i són estudiades i debatudes dins del treball d’anàlisi de les dades de l’auditoria de l’espai urbà.

 

Documents relacionats

  • imagen