Comença amb èxit el procés de votació dels pressupostos participatius

El procés de votació dels pressupostos participatius de Manresa ja està en marxa. Des d’ahir a 2/4 de 9 del vespre fins avui, a les 3 de la tarda, més de 550 persones ja hi han participat. Ahir al vespre, al Conservatori, va tenir lloc l’acte públic en què les entitats van exposar les seves propostes. En acabar la sessió, es va iniciar el procés de votació que finalitza el dia 24 d’abril. L’endemà es faran públics els resultats  i els quatre projectes triats. 


imagen

A hores d’ara ja han votat més persones que en l’edició de l’any passat dels pressupostos participatius (en què la votació es va concentrar en un sol dia). Des d’ahir al vespre fins aquest migdia, més de 550 persones ja han emès la seva votació. Tots els manresans i manresanes que ho desitgin tenen de temps fins al dia 24 d’abril per votar, a través de la pàgina web www.manresa.cat, l’aplicació per a mòbils Viu Manresa, i també presencialment, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), als baixos de l’Ajuntament. Així mateix, aquest cap de setmana (dissabte matí i tarda, i diumenge al matí), també es podrà votar a la plaça Sant Domènec, on també s’instal·larà l’exposició amb els 20 projectes seleccionats.

 

El Teatre Conservatori de Manresa va acollir ahir al vespre l’acte públic de presentació dels 20 projectes seleccionats per ser votats en els pressupostos participatius que impulsa la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa. Al vestíbul del teatre hi havia tots els plafons informatius que s’han exposat des del 29 de març al 12 d’abril a la sala d’Exposicions de la Plana de l’Om. Representants de les entitats (finalment van ser 19, a causa d’una absència de darrera hora) van anar pujant a l’escenari per explicar, en tres minuts cadascuna, els detalls del seu projecte, acompanyats d’imatges, gràfics i informació complementària..

 

L’acte va ser presentat per la tinent d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica i Participació, Mireia Estefanell, i el va tancar l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. En la seva intervenció, l’alcalde va agrair la participació de les entitats, la varietat de les quals “demostra la vitalitat i la riquesa significativa del teixit associatiu de la nostra ciutat”.

 

Junyent va recordar que al ple municipal de setembre de 2013 ja es va acordar fomentar la implicació de la ciutadania en el debat sobre les finances públiques, cosa especialment remarcable en un moment “d’escassetat de recursos”. Després de la primera edició dels pressupostos participatius, enguany “hem doblat la xifra que hi dediquem, i també hem millorat el sistema. Es pot votar durant uns dies, de manera electrònica i presencial, i això de segur facilitarà la participació”. Junyent considera que “cal encara continuar millorant, però processos com aquest formen part de la nova etapa de la política, en què la transparència i la participació de la ciutadania en la presa de decisions han de ser a l’ordre del dia”.

 

“Cal que tothom se senti partícip i implicat en els temes de ciutat”, va afirmar Junyent, que va recordar també el funcionament dels consells sectorials, territoris i el consell de ciutat, així com les consultes que ja s’han dut a terme per copsar l’opinió de ciutadania en temes com el futur del teatre Conservatori o el Parc Vila Closes. L’alcalde va animar la ciutadania a participar a la votació per tal d’escollir projectes que “segur que serviran per millorar la qualitat de vida dels manresans”.

 

Un cop acabada la presentació pública de les propostes, es va iniciar la votació per part dels ciutadans, telemàticament i fer ahir mateix de forma presencial al Teatre Conservatori –l’Ajuntament hi va instal·lar deu ordinadors. També es pot fer a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) des d’avui fins al 22 d’abril; o bé on line a través del web municipal i el mòbil (APP ViuManresa) fins al 24 d’abril. Podran votar totes les persones empadronades a Manresa, de 16 anys o més. Caldrà votar 4 projectes.

 

Per facilitar encara més la informació als ciutadans, l’exposició de plafons es podrà veure aquest dissabte 16 i diumenge 17 d’abril a la plaça Sant Domènec. El dissabte en horari d’11 a 13.30h i de 17 a 20h; i el diumenge d’11 a 13.30h. Aquests dos dies també es podrà votar, ja que s’instal·laran ordinadors a la plaça.

 

Posteriorment, l’exposició serà també del 18 al 22 al vestíbul de l’Ajuntament, de dilluns a dijous de 9 a 18h. i divendres de 9 a 15h. Així mateix, els ciutadans poden veure l’exposició de forma virtual al web municipal fins al diumenge 24 d’abril.

 

El procés finalitzarà el dia 25 d’abril, amb una sessió oberta a la ciutadania, les entitats i premsa, en la qual s’informarà dels resultats de la votacions i dels projectes seleccionats. 


PROJECTES FINALISTES


  • Càritas Arxiprestal. Rehabilitació de la casa de Costafreda.
  • AV Font dels Capellans. “3,2,1,... posa’t a punt”.
  • AV Sagrada Família. Restauració de la Plaça Pare Oriol.      
  • AV Xup. Adequació camí de la Riera de Rajadell (2a fase).
  • AV Cal Gravat. Creació d’una rotonda.
  • Col·legi d’arquitectes. Edició del llibre Atlas urbanístic de Manresa.
  • CR TEA. Senyalitzant i comprenent (pictogrames).              
  • Manresa Rugby Club. Circuit d’activitat física i salut al Congost.
  • Cine Club. Un conservatori de cine.
  • AV Ctra. Santpedor. Horts comunitaris del Camí Vell a Manresa.  
  • Meandre. Recuperació del cobert de les tines i accés sud-est de la Torre Lluvià.
  • Club Volei6 Manresa. Instal·lacions per a esports de platja a la ciutat de Manresa.
  • Centre d’estudis del Bages. Restauració del monument a Josep Anselm Clavé.
  • L’Era. Passera sobre el Cardener a Can Poc Oli.
  • AV Escodines. Berenar social i casal infantil d’estiu de les Escodines.
  • UBIC.    Il·luminació del centre de la ciutat.
  • Ass comerciants  Sobrerroca, Pl. Major. Millora de la infraestructura per les activitats de Nadal a l’entorn del Centre Històric.
  • Ass. familiars Alzheimer. “Iaia, m’expliques un conte?”
  • CR TEA Espai multisensorial.               
  • Centre d’Esports Manresa. Adequació i modernització d’espais existents.


 Increment de la partida pressupostària

 

Aquest any hi ha un pressupost de 200.000 euros –el doble que l’any passat- a disposició dels projectes de les entitats. Els projectes aprovats han de tenir un cost màxim de 50.000 euros cadascun i poden ser destinats a millorar l’espai públic, l’urbanisme, els equipaments de la ciutat, o adreçats a finançar activitats o serveis a les persones.

 

Els procés de pressupostos participatius incorpora aquest any també 120.000 euros en inversions territorials dels Districtes -30.000 per cadascun-.

Documents relacionats

  • imagen