L'Ajuntament de Manresa obté de nou la distinció màxima en transparència

Manresa és un dels 25 municipis catalans que ha aconseguit la màxima puntuació (100%) en l’última avaluació del Segell Infoparticipa, l’indicador de transparència i de qualitat de la informació de les pàgines web dels ajuntaments catalans, que elabora el laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB. És la segona vegada consecutiva que s’aconsegueix aquest segell amb la màxima puntuació. El regidor de Recursos Humans i Transparència, Jaume Torras, va recollir el guardó ahir a la tarda, en un acte que va tenir lloc al Born Centre Cultural de Barcelona.


imagen

L’aposta del govern municipal de Manresa per la millora de la qualitat de la informació i la transparència de l’Ajuntament ha tornat a merèixer el màxim reconeixement de la UAB. Només 25 ajuntaments d’arreu de Catalunya, entre els quals Manresa, han aconseguit en aquesta edició, corresponent a 2015, la puntuació del 100% en el Segell Infoparticipa que elabora el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

El regidor de Recursos Humans i Transparència de l’Ajuntament de Manresa, Jaume Torras, va ser present ahir a l’acte de lliurament, que va tenir lloc al Born Centre Cultural, a Barcelona. L’Ajuntament ja havia obtingut la màxima puntuació en l’edició anterior, corresponent al 2014, mentre que el 2013 també va obtenir el segell de qualitat (que s’atorga a partir de la puntuació del 75%), amb un 95%.

 

Enguany, però, tenint en compte que a partir de l’1 gener 2016 entrava en vigor la Llei de Transparència, s'ha incrementat el nombre d'indicadors Infoparticipa amb els quals s'analitzen els webs municipals. Aquests indicadors s'utilitzen per examinar les pàgines, preguntant-se si proporcionen informació sobre 5 qüestions que es consideren bàsiques: Qui són els representants polítics; Com gestionen els recursos col·lectius;  Com gestionen els recursos econòmics; Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius; i Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana. Aquestes 5 qüestions es desdoblen en 52 preguntes, mentre que en les edicions anteriors eren 41, de manera que en aquesta ocasió era més complicat arribar a la puntuació del 100%.

 

Infoparticipa és un projecte desenvolupat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, des de l'any 2012, l'objectiu del qual és avaluar la informació que es publica als webs de les administracions públiques per promoure que millori la seva transparència i qualitat. Per a això, publica els resultats en un mapa georeferenciat les fitxes corresponents a cada entitat, en què es poden veure les puntuacions obtingudes i la informació que permet contrastar les dades de l'equip d'investigació amb la informació de les webs corporatives. El mapa tradueix aquest resultat en una tonalitat.

 

Aquest procediment, i el fet que s'atorgui el Segell Infoparticipa als que han obtingut les puntuacions més elevades, ha portat a definir uns criteris bàsics sobre la informació que s'ha de publicar, i a promoure l'interès per millorar, abans de l’aprovació i l'entrada en vigor de la Llei de Transparència, accés a la informació pública i bon govern.

 

En la primera edició (2013) 36 ajuntaments van obtenir el segell (5% dels ajuntaments de Catalunya), entre els quals ja hi havia Manresa, amb una puntuació del 95%. A la 2a edició (2014) el nombre de guardons va ascendir a 77 (8% dels ajuntaments), i Manresa ja va obtenir el 100%. I en la 3a edició (2015), que es va lliurar ahir, les xifres s'han reduït passant a 67 el total de guardons (7%). Sí que s'ha incrementat el nombre d'ajuntaments que han obtingut el 100% dels indicadors, que ha passat de 3 a la 1a edició, a 20 en la 2a edició i a 25 en aquesta la 3a edició.

 

Tota la informació i estadístiques es pot consultar a: www.mapainfoparticipa.com 

Documents relacionats

  • imagen