L'Ajuntament aprova la modificació del Pla General per afavorir el desenvolupament de les fàbriques La Favorita i Els Polvorers

El pla general vigent preveu que el desenvolupament dels polígons situats a la riba del Cardener, entre el Pont Vell i la riera de Rajadell, s’ha de fer conjuntament entre tots els propietaris. El Ple municipal va aprovar ahir una proposta de l’equip de govern de modificació del pla  per fer una nova divisió que afavoreixi que cada propietat pugui desenvolupar la seva part al ritme que sigui convenient.  La modificació preveu guanyar espai públic, que significarà una ampliació del parc del Cardener.


imagen

El març de 2006 es va aprovar la modificació puntual del Pla General Parc del Cardener, entre el Pont Vell i la riera de Rajadell, amb l’objectiu d’ordenar l’entorn d’aquest tram del riu Cardener amb un alt valor ambiental i paisatgístic. La modificació també comprenia la recuperació del conjunt de fàbriques del riu: la farinera La Favorita, els Polvorers i les fàbriques Blanca i Vermella, totes elles incloses en el Catàleg de Patrimoni.

 

La modificació preveia el desenvolupament del sector en 2 polígons. Un a la riba dreta, que incloïa la Favorita i els Polvorers, i un altre a l’esquerra, amb les fàbriques Vermella i Blanca.

 

El desenvolupament d’aquests polígons havia de fer-se amb l’acord, i de manera conjunta, de tots es propietaris, cosa que, amb l’actual conjuntura econòmica ha estat inviable perquè no tots tenen ni les mateixes disponibilitats ni intencions.

 

Ahir al vespre, el Ple Municipal va  aprovar, a iniciativa del govern, una proposta per definir una nova divisió poligonal del polígon que comprèn les fàbriques de la Favorita i els Polvorers, amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament d’un sector estratègic per a la ciutat. Així, es va aprovar una divisió en tres polígons, que es corresponen amb els tres propietaris dels terrenys, per afavorir que cada propietat pugui desenvolupar el seu polígon independentment de l’acord i els ritmes dels altres.

 

Per tal que això sigui possible ha calgut un lleuger increment  del sostre edificable en una de les tres finques. Un increment que es compensa, amb escreix,  amb un increment  dels espais públics a la vegada que en millora la seva ubicació. Així doncs, la modificació significa passar de 14.216,61 m2 a 17.193,50m2 de sostre, cosa que significa un increment de 2.976,85 m2 (un increment del 17,3% del total), mentre que el sòl públic passa de 7.886,09m2 a 11.352,56m2 (un increment del 70%).  A més a més, si bé en la modificació del 2006, aquests espais públics estaven fraccionats, amb la modificació que avui portem aprovació,  tot l’espai lliure intersticial que hi ha entre les fàbriques, passarà a ser un sòl públic continu que, a banda d’articular els edificis patrimonials, s’incorporarà al parc del Cardener.

 

Per altra banda, aquesta modificació també preveu el desplaçament de la passera prevista per creuar el Cardener en un punt més central del sector, entre la Favorita i els Polvorers. Una passera que ha de permetre connectar la riba dreta amb el camí de Sant Jaume, a l’esquerra.

 

Pel que fa als usos, es mantenen mixtos, com preveu el planejament actual. 

 

El govern municipal considera que aquesta modificació es justifica per l’interès públic que significa facilitar la recuperació del patrimoni industrial de la ciutat, així com el patrimoni natural, a l’entorn del Cardener.


Plànol del sector


Modificació  puntual del Pla General. Obaga de l’Agneta.

 

El ple municipal també va aprovar una modificació del Pla General al sector de l’Obaga de l’Agneta,  una finca de 42 hectàrees situada a la vessant nord de la serra de Montlleó, entre la Carena i la riera de Rajadell. Una zona d’especial protecció ambiental i paisatgística on des de temps remots hi ha hagut cultius de secà, especialment de l’olivera. Després de molts anys d’abandó, la propietat ha engegat un interessant projecte de recuperació de les oliveres autòctones, la Verdal de Manresa, i elabora un oli ecològic de gran qualitat.

 

Aquesta activitat, però, ve condicionada per la inexistència d’un habitatge i de construccions agrícoles que permetin tant la custòdia de la finca com el correcte desenvolupament de les feines agrícoles.

 

En aquest cas, la modificació puntual del Pla General que es va aprovar, a proposta del govern municipal, té per objectiu definir, a la zona de reserva ecològica d’aquest àmbit, una subzona que, tenint en compte l’ús actual dels terrenys, permeti ampliar-hi els usos residencials de caràcter rural i concretar les característiques de les construccions auxiliars a l’ús agrícola. Aquesta subzona se situa en una franja plana, paral·lela a la C55 entre Can Pol Oli i els Comtals i on predomina l’ús agrícola. A més, el nou habitatge s’haurà de situar aprofitant una construcció ja existent.

 

Aquesta modificació també planteja un ajustament de la xarxa de camins ficada pel pla general vigent, amb l’objectiu de reconèixer aquells camins que , d’acord amb el pla especial de camins en procés de tramitació, formen l’estructura bàsica de la xarxa de camins del municipi.

 

El govern va remarcar en el Ple la feina que estan fent els propietaris, no només per una activitat que dóna un segell de qualitat als nostres productes locals sinó, també, per la conservació i preservació d’un dels nostres paisatges més emblemàtics, la Serra de Montlleó i l’entorn del tram final de la riera de Rajadell.

Documents relacionats

Plànol ordenació sector
  • imagen