Vetllada brasilera en la Jornada de Portes Obertes de la Casa Flors Sirera aquest dissabte

A partir de les 7 de la tarda, i amb l’objectiu de donar a conèixer les diferents entitats que treballen en l’educació dels valors solidaris i la diversitat cultural, es podrà gaudir d’activitats diverses com un tast de còctels sense alcohol, a càrrec d’un participant del programa televisiu “MasterChef Junior”, tallers per infants, videofòrum i un final de jornada mogut amb el ball i les acrobàcies de la capoeira.

imagen

Com cada any el mes d’abril la Casa Flors Sirera organitza una jornada de Portes Obertes per reflexionar i difondre valors com la solidaritat i la diversitat cultural. La vetllada, que enguany tindrà la temàtica brasilera com a eix conductor, es celebrarà aquest dissabte, dia 12, a partir de les 7 de la tarda i presentarà tot un seguit d’activitats com tasts de caipirinhes sense alcohol, tallers pels més menuts, videofòrum, i capoeira.

La primera activitat de la tarda per iniciar l’apropament a la realitat brasilera serà el tast de còctels que Pau Bermúdez, el bagenc de 12 anys que ha participat al certamen “MasterChef Junior" elaborarà sense alcohol. Pau suma la seva passió per la cuina amb les ganes de sentir-se útil.

Després es portaran a terme els tallers amb llavors pels més menuts i es projectarà el videofòrum sobre el Moviment sense Terra: “Educar és la millor forma de lluitar” de Rosa Cañadell i Agustí Coromines. 

El documental es centra en els “Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra” (MST), un dels moviments socials més importants de Llatinoamèrica, que porta 25 anys de lluita i ha aconseguit millorar la vida de més de 2.000.000 de persones. 

La seva lluita es fonamenta en dos pilars bàsics: la redistribució justa de la terra, resistint i produint ecològicament; i el seu compromís amb l’educació, el qual s’ha convertit en tot un marc de referència per a molts moviments socials i per molta gent que creu que un altre mon és possible.

Una mostra de Capeoira a càrrec de l’Associació Cultural Gueto, tancarà la jornada. Els més atrevits podran participar directament dels moviments i les acrobàcies d’aquest ball brasiler d’origen africà.

Dia simbòlic per al lluita camperola

Enguany se celebra l’onzè any de funcionament de la Casa Flors Sirera i s’ha escollit l’eix temàtic de Brasil perquè, precisament el dia 17 d’abril és commemora el dia internacional de la Lluita Camperola. 

El 17 d’abril de l’any 1996 es produí una massacre on van morir 19 camperols i camperoles a Brasil defensant el dret a conrear la terra. D’ençà d’aquests fets aquesta data ha esdevingut un dia simbòlic per unir la gent que valora la terra arreu del món.

La celebració d’aquesta data posa reflexions i eines per lluitar contra la pobresa i contra la degradació progressiva del planeta: canvi climàtic, acaparament de terres, efectes perversos del monocultiu i dels agrocombustibles, el dret a l’alimentació en joc.... 

La concentració de la terra i dels recursos naturals en mans de grans inversors, empreses transnacionals o grans latifundistes posa en risc que la població autòctona pugui comptar amb el seu mitjà de subsistència. Tot i que aquesta realitat ha provocat desplaçaments de població i vulneració continuada dels drets humans en comunitats senceres d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, també esdevé una problemàtica a Europa com documenta l’informe FIAN Internacionals on es presenta, per exemple, el cas d’Andalusia.

La Vetllada Brasilera, que s’ha organitzat en el marc del Pla de sensibilització de forma conjunta amb el Consell Municipal de Solidaritat i ha comptat amb la col·laboració dAraguaia i el suport de la Diputació de Barcelona, pretén ser una eina més per obrir la mirada al món i crear debats plurals i enriquidors entorn al paper que ha de jugar cadascú per millorar la qualitat de vida i les relacions internacionals.

Documents relacionats

  • imagen