El Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) compleix trenta anys fomentant la igualtat i la ciutadania

Des de fa prop de 15 anys, el CITE compta amb una oficina a Manresa, ubicada a la seu del sindicat CCOO a la ciutat, i que té el suport de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Manresa. L’oficina està oberta 8 hores a la setmana, els dilluns matí i tarda, i s’hi accedeix per cita prèvia.


imagen

El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) és una associació promoguda pel sindicat CCOO de Catalunya que enguany compleix 30 anys assessorant les persones immigrades en tot allò que fa referència a la legislació d’estrangeria i als tràmits que s’han de realitzar  vinculats a aquesta legislació.
 

A Manresa, fa 15 anys que funciona una de les seves delegacions, ubicada a la seu del sindicat CCOO a la ciutat, i que té el suport de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Manresa. L’oficina està oberta 8 hores a la setmana, els dilluns matí i tarda, i s’hi accedeix per cita prèvia.
 

Des del CITE també es dóna suport als tècnics municipals en relació amb els canvis legislatius i procedimentals relacionats ambla Lleid’estrangeria i en altres aspectes vinculats al fet migratori. Des del 2012 s’informa també sobre els aspectes relacionats amb la mobilitat internacional de treballadors i des del darrer any s’imparteix la formació de coneixements laborals prevista enla Lleid’acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya.
 

Al llarg de 30 anys, gairebé la meitat dels quals amb presència a Manresa, el CITE a Catalunya s’ha considerat com un eficaç instrument d’inserció i de cohesió social, que ha treballat per defensar drets, promovent la convivència, treballant per la cohesió social, denunciant les discriminacions, garantint un procés migratori amb drets, adaptant-se a les demandes de mobilitat internacional i projectant-se internacionalment. 
 

33 oficines distribuïdes arreu de Catalunya
 

Actualment el CITE compta amb una xarxa de 33 oficines distribuïdes arreu de Catalunya, que l’any 2015 van atendre les 23.000 consultes que van fer més de 10.000 persones. Per realitzar la seva feina, el CITE té 13 assessors i assessores en matèria d’estrangeria, amb una llarga i provada experiència en la matèria.
 

Al mateix temps, compta una advocada col·legiada, que forma part de la Comissió d’Estrangeria de l’ICAB, que és la responsable de garantir el reciclatge i la formació professional dels assessors i assessores i que s’ocupa d’aquells casos d’una especial rellevància jurídica que necessiten la implicació d’una jurista col·legiada especialitzada en estrangeria.
 

El CITE també compta amb dues persones que assumeixen el suport administratiu i la comptabilitat i una persona que porta les tasques de direcció. El finançament del CITE és al 100% provinent de subvencions i contractes administratius amb administracions locals de tots els nivells, i cada any, la nostra entitat se sotmet a una auditoria financera externa.
 

L’oficina de Manresa va atendre 646 visites l’any 2015
 

Durant l’any 2015, l’oficina del CITE a Manresa va rebre 646 visites, per part de 435 persones, el 63% de les quals van ser dones. Aquestes persones van realitzar prop de 950 consultes sobre temes diversos d’estrangeria. La renovació de les autoritzacions de residència (25,7%), l’arrelament social (16,4%) i la renovació de les autoritzacions de treball (el 11,5 %), són els temes més sol·licitats. Aquestes dades posen de manifest les dificultats per les quals passen les persones estrangeres vinculades a la crisi econòmica que els dificulta accedir a un lloc de treball o mantenir-lo, requisits indispensables per accedir a la regularitat o poder renovar les autoritzacions.
 

Pel que fa als països d’origen, el 32,6 % de les persones procedeixen del Marroc, seguit del 13,1 % de Bolívia i el 6,4 % del Senegal. Pel que fa a la seva situació legal, el 67,1 % es troba en situació regular, el 53,4% treballa, encara que el 43,4 % ho fa de manera irregular. Els principals sectors d’ocupació són el servei domèstic (51,8 %), la indústria (17,1%) i altres serveis (11,8%). El sector amb major presència del treball irregular és el servei domèstic (60,6%).

 

Documents relacionats

  • imagen