L'Ajuntament de Manresa fa un reconeixement als voluntaris que han treballat en l'auditoria de neteja de la via pública

Els voluntaris han estat rebuts aquest matí  al consistori per l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, i pel regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta.


imagen

La Sala de Columnes de l’Ajuntament de Manresa ha acollit aquest matí un acte de reconeixement de l’Ajuntament de Manresa al grup de voluntaris que han participat en l’Auditoria de Neteja de la via pública. Durant l’acte, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i el regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, els han fet entrega d’un obsequi per agrair el treball desenvolupat.

 

L’alcalde ha donat les gràcies als voluntaris pel treball desenvolupat i ha assegurat “que la vostra feina és també un forma important de participació, una participació compromesa que obté resultats i té l’objectiu final de fer una ciutat més neta i millor”. Junyent ha recordat que “més enllà de l’actuació dels professionals i dels responsables polítics, hem de tenir clar que res no canviarà si no canviem cadascú de nosaltres en la nostres accions quotidianes”.

 

Per la seva part, Jordi Serracanta també ha tingut paraules d’agraïment per totes les persones que han participat i participen “en un projecte pioner del qual fem un balanç molt positiu” i al qual “hem incorporat la participació de les escoles, que se suma als voluntaris de totes les edats que ens ajuden a tenir moltíssimes dades necessàries per millorar el servei de neteja”. 

 

El regidor de Qualitat Urbana i de Serveis ha valorat “la constància i l’estimació per la ciutat” de tots els voluntaris i, alhora, ha manifestat que “certament, no és més net el que més neteja sinó el que menys embruta. Per tant, aquest és el camí que hem de seguir per millorar el dia a dia de la nostra ciutat”.

 

Finalment,  Antoni Tobias, coordinador dels voluntaris, ha lloat “la feina ben feta” de les auditories de neteja que ha qualificat “com a idea engrescadora”.  També ha ressaltat “les noves incorporacions de la gent jove en aquesta feina que contribueix a fer una ciutat més amable i acollidora”.

 

Un treball que es va iniciar a finals del 2014

 

L’Ajuntament de Manresa va posar en marxa a finals de l’any 2014 les Auditories de Neteja de l’espai urbà, un projecte innovador que consisteix en la participació d’un grup de ciutadans voluntaris que valoren la percepció de la neteja i de l’estat de la via pública en general. El projecte va arrencar amb les primeres avaluacions a càrrec de 17 voluntaris que donaven  cobertura a 13 barris, gairebé la totalitat del nucli urbà. Aquests ciutadans prèviament havien rebut una formació específica i tenen el suport d’un coordinador i dels serveis tècnics municipals.

 

Durant el darrer any, el projecte ha continuat. Actualment es compta amb la col·laboració de 10 voluntaris que donen cobertura a 10 barris. La novetat d’aquest any ha estat la incorporació al projecte de dos centres d’ensenyament: l’Institut Lluis de Peguera (amb aproximadament 100 alumnes) i l’Escola Oms i de Prat (amb uns 50 alumnes), que han donat cobertura a quasi una vintena d’itineraris.

 

La incorporació de la col·laboració dels centres escolars és una aportació que des de la regidoria de Qualitat Urbana es valora molt positivament i es vol reforçar per implicar els joves en la corresponsabilitat  i amb l’objectiu de millorar la neteja de la ciutat.

 

Una dedicació de tres hores mensuals

 

Els voluntaris fan cada mes el seu itinerari i recorren entre 4 i5 kmregistrant en un formulari les sensacions que perceben. Cada voluntari fa com a mínim una valoració mensual amb una dedicació d’unes 3 hores per cada circuït, tot i que algun voluntari fa més d’un itinerari o fa el seu més d'una vegada. 


Les conseqüències d’aquest registre són diverses. En primer lloc queden analitzades i avaluades cada una de les sensacions, que és diferent segons la seva naturalesa. A partir d’algunes incidències es genera una acció immediata, si aquesta no es resoldria amb el servei previst en un període raonable. Aquest grup de voluntaris han comptabilitzat 3.204 registres. Els temes més recurrents són les pintades, el paviment amb deixalles o taques i les referents a contenidors.


En una anàlisi posterior es detecten les incidències repetitives, i a partir d’aquí es fan els estudis pertinents per tal de prendre les mesures correctores més adients, com poden ser adaptacions del programa de neteja, accions informatives a la ciutadania o  a activitats, ...Hi ha 383 “sensacions” que s’han passat a altres departaments que en tenen la competència (bàsicament en relació a jardineria i manteniment de via pública, ...). 


En segon lloc, com a conseqüència del registre de sensacions, aquestes tenen influència en la liquidació econòmica que fa l’Ajuntament de Manresa amb l’empresa concessionària del servei de neteja i recollida de residus. Aquesta es fa en base a l’evolució dels resultats semestrals.

Buscar la corresponsabilitat dels ciutadans 

 

El projecte Auditoria de neteja de l’espai urbà està impulsat per la regidoria de Qualitat Urbana i Serveis i té l’objectiu principal de buscar la corresponsabilitat dels ciutadans per millorar el servei de neteja que ofereix la ciutat. Les persones voluntàries, seguint un itinerari prefixat, omplen un formulari on valoren i registren una trentena d’incidències catalogades per categories.


Aquesta iniciativa s’emmarca dins les accions de l’anterior programa de govern Millora de l’Espai Urbà que, entre les principals actuacions contempla la Manresa Ciutat Neta, un programa que té per objectiu millorar la qualitat i estat de neteja de la ciutat; aconseguir la corresponsabilitat dels ciutadans en el sentit de fer la neteja és cosa de tots –de l’administració i dels ciutadans- i, finalment, ajudar a prendre decisions i optimitzar els recursos de la concessió de neteja viària i adaptar-los a les necessitats reals. 

 

En aquest nou mandat municipal i d’acord amb les línies de treball que estableix el Pla d’actuació del Pacte de Ciutat per a la Promoció Econòmica i la cohesió social 2015-2019, està previst seguir treballant en aquesta direcció i “donar continuïtat a les auditories de sensació de neteja”.

 

 

Documents relacionats

  • imagen