La 22a edició de la Fira de l'Estudiant a Manresa espera rebre 3.000 estudiants de secundària de la Catalunya Central

El certamen es farà del 7 al 10 d’abril al Museu de la Tècnica amb l’objectiu d’informar i orientar l’alumnat en relació als seus estudis i el seu futur laboral i donar a conèixer els centres d’ensenyament que ofereix el territori per continuar la formació acadèmica.


imagen

El Museu de la Tècnica de Manresa acollirà del 7 al 10 d’abril la 22a edició de la Fira de l’Estudiant, un espai d’informació i d’orientació acadèmica i professional pensat especialment per a l’alumnat de secundària del Bages, Berguedà i Solsonès que han de prendre decisions en relació als seus estudis i al seu futur laboral, així com també per als tutors i les famílies que els han d’ajudar a prendre-les. L’edició d’enguany preveu que uns 3.000 estudiants de la Catalunya Central passaran pels estands de la Fira. 

Els detalls d’aquest edició han estat presentats avui al Museu de la Tècnica pel coordinador dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Antoni Cornudella; la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós; la consellera comarcal d’Ensenyament del Consell Comarcal del Bages, Sònia Díaz; i el representant de la Fundació Lacetània, Jaume Barniol. 

Cornudella ha mostrat la seva satisfacció per la celebració de 22a edició de forma continuada d’una Fira de l’Estudiant de Manresa “que és la fira més antiga de Catalunya” i ha detallat que aquesta edició ha passat de cinc dies a quatre però amb una reordenació que suposarà "més servei, més estands, més grups que podran visitar la Fira de manera organitzada, més vivesa i major dinamisme”. 

El coordinador dels Serveis Territorials a la Catalunya Central ha volgut destacar també “el treball conjunt, per tercer any consecutiu, de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès que participen de la comissió organitzadora i contribueixen a donar més força a aquesta Fira de l’Estudiant”. 

Per la seva part, Sílvia Gratacós, ha manifestat “que ens hem de congratular per la celebració un any més d’aquesta fira i la seva continuïtat al llarg de 22 anys”. La regidora de Promoció Econòmica ha volgut ressaltar l’aportació de l’Ajuntament de Manresa en col·laboració amb d’altres institucions, centres educatius i empreses patrocinadores que han fet possible aquesta trajectòria. Finalment, ha fet esment de les diferents activitats que es faran a la ciutat amb motiu de la fira i que complementaran una programació adreçada a orientar el futur dels joves. 

Al seu torn, Sònia Díaz ha explicat que el Consell Comarcal de Bages facilitarà el transport a 750 alumnes de 16 centres educatius de la comarca perquè puguin assistir a la Fira de l’Estudiant i ha afegit que s’editaran 3.500 guies informatives per a l’alumnat i públic en general que visiti les instal·lacions del Museu de la Tècnica.

Finalment, Jaume Barniol ha destacat la participació de la Fundació Lacetània en la coordinació dels aspectes econòmics de la Fira i la voluntat d’aquest certamen de “donar impuls i donar a conèixer l’oferta de Formació Professional, que és àmplia i adaptada al que necessita el territori”. 

Orientar el futur dels joves 

Els continguts de la Fira de l’Estudiant són d’especial interès per l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat, cicles formatius i programes adreçats a alumnes que no superin l’ESO. Així mateix, la visita també pot ser molt adequada per aquell alumnat que vulgui canviar d’estudis i per aquelles persones que vulguin retornar al sistema educatiu des del món laboral. 

Durant aquests dies els joves podran trobar a la Fira informació i orientació personalitzada sobre els diversos itineraris formatius al seu abast, així com una mostra específica de l’oferta de Cicles formatius de grau mitjà i superior de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès i de l’oferta universitària de la ciutat de Manresa. 

Estands de centres educatius, comarques i universitats 

La nova edició de la Fira comptarà amb 19 estands amb les diferents ofertes formatives de centres d’ensenyament del Bages, Berguedà i Solsonès. Els centres que presentaran la seva oferta són: Cicles Formatius del Solsonès; El Berguedà, Escola Agrària de Manresa, Escola d’Art de Manresa, Escola Diocesana de Navàs, Escola d’Estètica Anna Flores, Escola Joviat, Escola Montserrat, Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, Fundació Ampans -CEE Jeroni de Moragas, Fundació Universitària del Bages, Institut Castellet, Institut Guillem Catà, Institut Lacetània, Institut Llobregat, Instituts Lluís de Peguera, Pere Fontdevila i Gerbert d’Aurillac, Institut Moianès, Institut Quercus i Universitat Oberta de Catalunya. 

El Campus Universitari a Manresa també tindrà el seu espai d’informació en el qual es donarà a conèixer els estudis que s’imparteixen a la FUB, l’EPSEM–UPC- i la UOC. 

A més a més el certament tindrà sis espais d’Orientació Individual -cabines d’atenció individualitzada- i un espai d’Informació General, amb 4 taulells que informaran dels programes per a la Formació i Inserció (fins al curs 2013-14, PQPI), de batxillerat i Estudis universitaris; de Formació Professional: Cicles formatius (inicials, artístics, esportius) i ServeiFP (assessorament i reconeixement de l’experiència laboral), Formació de persones adultes, beques i mobilitat internacional. 

Principals novetats 

La 22a edició de la Fira de l’Estudiant presenta algunes novetats respecte a anys anteriors i que tenen l’objectiu de donar el millor servei d’assessorament a les persones assistents. Així, el Museu de la Tècnica estarà obert els 4 dies de Fira amb el següent horari: de 9 a 14 h. (dilluns,dimarts,dimecres i dijous) i de 15 a 19 h. (dilluns,dimarts i dijous). 

En aquesta edició, la visita institucional no es farà el primer dia de Fira sinó que es farà dimarts a les 10.30 h. del matí amb la presència del director general de Centres Públlics de la Generalitat i regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet; l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Mercè Cardona; i el president de la Fundació Lacetània, Pere Casals; el director del Serveis Territorials d’Ensenyament de la Catalunya Central, Josep Ramírez; així com representants dels Consells Comarcals del Berguedà i Solsonès. 

En aquesta edició, la Fira tindrà dos espais d’acollida i circuit de visita, un espai d’Informació general, redistribució de les àrees d’atenció al públic i un espai d’orientació individual que compta amb més cabines. 

Altres novetats d’aquesta edició és la creació d’un àmbit universitari (Campus Universitari a Manresa + Taulell de Batxillerat i Universitats -Espai d’Informació General-), l’atenció a visites concertades d’un centenar de grups d’alumnes del Bages, Berguedà, Solsonès i Calaf així com un increment del patrocini i col·laboració extern privat. 

En relació a les novetats en l’àmbit educatiu, en aquesta edició es presentaran els nous cicles formatius de Formació professional Inicial, d’Arts plàstiques i disseny i ensenyaments esportius, la formació professional Dual i Estudis de Programes per a la Formació i Inserció. 

Impuls i organització de la Fira 

La Fira de l'Estudiant de Manresa està impulsada pels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, l'Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i la Fundació Lacetània, i constitueixen la Comissió Institucional de la Fira de l’Estudiant. 

L’organització tècnica de la Fira està a càrrec de la Comissió organitzadora formada pel Servei Educatiu del Bages, Coordinació territorial d’Ensenyaments professionals (SSTT Catalunya Central,) Assistents Socials AMPA’s d’Instituts de Manresa, Coordinació Formació profesional Institut Lacetània (Fundació Lacetània), Secció d’Ensenyament (Ajuntament de Manresa), Servei Comarcal de Joventut (Consell Comarcal del Bages), Punts d’informació juvenil del Bages, Escola Joviat, Coordinació territorial d’Adults (SSTT Catalunya Central), Servei Educatiu del Berguedà i Servei Educatiu del Solsonès 

La Fira compta amb el patrocini de les empreses Costa-Sagalés, Sobrerroca, Iberpotash i Remsa, i amb la col·laboració de: Abacus, Ateneu Les Bases i la Diputació de Barcelona. 

Activitats complementàries 

Amb motiu de la Fira de l’Estudiant, a Manresa tindran lloc diverses activitats que complementen la celebració del certamen. Així, el proper 9 d’abril a les 11’30h, a l’Oficina Jove del Bages (Joan Amades), es farà la xerrada “Com deixar de pentinar el gat? o, és possible viure del teu art?”, a càrrec de Joan Turu. A la mateixa Oficina Jove, del 7 al 16 d’abril es podrà visitar l’exposició de les il·lustracions de Joan Turu i l’exposició de Projectes d’alumnes d’Escoles d’Art de Catalunya. 

Dimecres 9 d’abril, l’Ateneu les Bases acollirà també l’acte Creant Oportunitats, que està compost de tres conferències debat. La primera serà a les 4 de la tarda, amb el títol “Construir futur amb mirada emprenedora”, a càrrec de Maria Batet. A les 17’30h tindrà lloc la xerrada “Com tirar endavant projectes socials i empresarials des de l’economia solidària”, a càrrec de Jordi Garcia. Per acabar, a les 19.00h es farà la xerrada “Joves i ocupació: on penseu que hi ha oportunitats els propers anys?”, a càrrec de Guillem Salvans. 

A l’Ateneu les Bases, el dijous 10 d’abril a les 19h tindrà lloc un acte d’intercanvi d’opinions amb estudiants universitaris, que tindrà per títol “Vols conèixer què fan els universitaris?”. 

Les activitats amb motiu de la Fira de l’Estudiant tindran el seu colofó amb la Jornada de portes obertes del Campus Universitari de Manresa, que se celebrarà el dissabte 26 d’abril, de les 10 a les 14h. 

Documents relacionats

  • imagen