Solemnitat, reivindicació i crida a la unitat en l'acte institucional de la Diada a Manresa

Un total de 45 entitats de la ciutat han fet la tradicional ofrena floral en un acte que ha aplegat un nombrós públic a la plaça Onze de Setembre.


imagen

La ciutat de Manresa ha celebrat aquest matí l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, a la plaça Onze de Setembre, organitzat per l’Ajuntament de la ciutat. Un acte solemne, commemoratiu i reivindicatiu alhora, al qual s’han adherit 45 entitats i que ha aplegat un nombrós públic.

 

L’acte, presidit per la bandera estelada i conduït per la periodista manresana Pilar Goñi, ha seguit el format aprovat pel ple municipal el juliol del 2013, i d’acord amb el fet que Manresa forma part de l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI). La commemoració institucional de la Diada ha començat amb el Ball de l’Homenatge, a càrrec de Pau Codina, dansaire de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages. Es tracta d'una dansa sòbria, ballada per una sola persona, que té per objectiu ser present als actes més importants del país.

 

Tot seguit, ha pres la paraula Jordi Corrons, president d’Òmnium Bages, que ha glossat la significació de la Diada. Per a Corrons, la Diada no significa commemorar una derrota, sinó fer un homenatge “als que van lluitar i defensar els drets, les lleis i les llibertats de tot un poble”.  Per a ell, avui també “defensem aquests drets, lleis i llibertats davant d’un sistema també absolutista, com aquella monarquia borbònica, que funciona a cop de decret llei de de sentències judicials”. El president d’Òmnium considera “inacceptable” que el govern espanyol aturi lleis com la que fa referència a la pobresa energètica, i ha recordat que “el 80% dels catalans volem poder decidir quin país volem, però l’estat espanyol ens impedeix prendre la decisió”. Per això ha animat a assistir als actes d’avui, molt singularment a les manifestacions d’aquesta tarda a diversos punts del país, per ”sortir en defensar de les institucions. No ens cal demanar permís per dir alt i fort que som sobirans i que tenim dret a prendre les nostres decisions”.

 

L’acte ha continuat amb el parlament de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, qui ha afirmat que la ciutadania surt avui al carrer en representació d’una majoria social que vol decidir el futur del país, i ha demanat sobretot “unitat” per fer front el “dret legítim i democràtic de triar el camí que decidim per al nostre poble”. Junyent ha afirmat que “l’estat està paralitzat i alhora ens discuteix el nostre dret a decidir”. Per aquest motiu, ha animat també la ciutadania a concentrar-se i ha recordat que “som al costat del govern i el Parlament en cadascuna de de les decisions que prenguin per fer realitat l’anhel de llibertat d’aquest poble”. L’alcalde ha recordat també que Manresa, ciutat que el 1892 va ser escenari “de la primera gran demostració del catalanisme polític, ha de recordar tota aquella gent que, al llarg de la seva història, ens permès arribar fins aquí amb la seva lluita, el seu treball, la seva persistència, la seva aportació ideològica o fins i tot la seva vida. No podem defallir i el nostre millor homenatge serà continuar lluitant per decidir democràticament el nostre futur com a país”.

 

A continuació, l’alcalde de Manresa i representants de grups municipals de CDC, ERC i CUP han fet la tradicional ofrena floral, un  mosaic amb l’escut de Manresa, a la placa en record dels lluitadors per les llibertats nacionals que hi ha a la plaça Onze de Setembre. Enguany s’hi han afegit també representants de la delegació del govern de la Generalitat de la Catalunya central, amb la delegada, Laura Vilagrà, al capdavant, i del Consell Comarcal del Bages, amb el seu president, Agustí Comas.

 

Seguidament s’ha interpretat el cant d’Els Segadors, Himne Nacional de Catalunya, a càrrec del públic assistent i els cantaires de diverses corals de Manresa: la Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà, dirigides per Mireia Subirana, i amb Montserrat Lladó al teclat. 

 

Tot seguit ha estat el torn de 45 entitats i institucions de la ciutat, que han fet l’ofrena floral. L’acte ha acabat amb la ballada de la sardana La Santa Espina, amb la col·laboració del Grup Sardanista Dintre el Bosc i de sardanistes de Nova Crida.

 

Documents relacionats

  • imagen