El Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa posen en marxa una campanya per prevenir l'absentisme escolar

Es penjaran lones a l’entrada de tots els centres de primària i secundària per cridar l’atenció d’infants, joves i famílies. El tret de sortida de la campanya s’han donat avui a l’Institut de Navarcles amb una taula-col·loqui entre els delegats de classes i diferents representants polítics. 


imagen

Conscienciar infants i joves que la seva escola compta amb ells i prevenir l’absentisme escolar són els objectius de la campanya que ha posat en marxa el Protocol per a la prevenció i la intervenció en absentisme escolar al Bages, liderat per Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Manresa. Es tracta d’una campanya de sensibilització sobre la importància i el valor de l’assistència als centres educatius per part d’infants i joves que es concreta en l’edició d’unes lones per penjar-les a les portes d’entrada de tots els centres educatius de primària i secundària de la comarca: 26 a la ciutat de Manresa i 64 a la resta de comarca.

 

Avui s’ha simbolitzat l’inici de campanya, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb una taula-col·loqui sobre absentisme escolar a l’IES Navarcles en què han participat els delegats de classe i representants polítics del Consell Comarcal i dels Ajuntaments de Manresa i Navarcles. Després de l’acte, s’ha penjat la lona a l’entrada de l’institut i les properes setmanes es farà a la resta de centres educatius de la comarca. Amb els lemes “A l’insti, comptem amb tu” i “A l’escola, comptem amb tu”, les pancartes volen cridar l’atenció dels escolars i també de les famílies. A més, es proposa l’etiqueta #vineavuitornademà perquè la campanya pugui multiplicar la seva presència a través de les xarxes socials.

 

La campanya està pensada especialment per a alumnes dels darrers cursos de primària i joves de secundària i les seves famílies. Els missatges volen dinamitzar i sensibilitzar tots els agents sobre la importància de l’èxit escolar com a factor de cohesió social, i que els infants, joves i les seves famílies donin valor al fet d’anar a escola.

 

La veu dels joves

 

En l’acte d’avui a l’Institut de Navarcles, els delegats de classe han compartit una estona amb representants polítics i de la comunitat educativa, per debatre sobre les causes i possibles solucions a l’absentisme escolar. Els joves han posat sobre la taula temes com el bullying, la importància d’una bona comunicació entre professors i alumnat, la problemàtica de famílies que no motiven els fills per anar a classe, o els perills dels grups de whatsapp entre companys de classe.

 

En el col·loqui hi han participat Albert Marañón i Èlia Tortolero, consellers comarcals d’Acció Social i Educació respectivament; Àngels Santolària, regidora d’Acció Social i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa; Sandra Palomino, regidora d’Acció Social de Navarcles, tècniques de l’àmbit de Serveis Socials i Educació, i ha comptat també amb la presència de l’alcalde de Navarcles, LLorenç Ferrer.

 

Durant el debat s’ha posat de manifest la importància de l’educació com a eina per cohesionar la societat i per donar igualtat d’oportunitats a tothom. I s’ha destacat el paper de Serveis Socials en aquells casos en què l’absentisme escolar és fruit d’una problemàtica familiar.

 

El protocol de prevenció i intervenció en l'absentisme escolar al Bages

 

El protocol de prevenció i intervenció en l’absentisme escolar al Bages és coordinat pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa, i compta amb la implicació de diferents professionals d’àmbits molt diversos que treballen en xarxa per detectar i intervenir l'absentisme (com centres educatius i serveis socials) fins a la intervenció, com a darrer recurs, de la Fiscalia de Manresa-Igualada en els casos més greus d'absentisme escolar.

 

 Tot i que el fenomen de l'absentisme escolar  al Bages no és numèricament elevat, sovint va  acompanyat d'altres indicadors de risc social i de la possibilitat d'abandonament escolar prematur i processos de  precarització i exclusió  del món laboral dels adolescents absentistes.

Documents relacionats

  • imagen