Les Escodines tindrà un educador social de barri per prevenir el risc d'exclusió entre el jovent

El Projecte “Sortint al carrer” s’emmarca dins de l’Eix Dinamització Comunitària del Programa Joves del Pla de Desenvolupament Comunitari de Les Escodines 2016.


imagen

El Casal de Les Escodines ha acollit avui la presentació del Projecte “Sortint al carrer” que s’emmarca dins de l’Eix Dinamització Comunitària del Programa Joves del Pla de Desenvolupament Comunitari de Les Escodines 2016.

 

A l’acte hi ha intervingut el regidor d’Habitatge i Barris de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el tècnic del Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines, Francesc Sol de la Vega; i Sebastià Ayala, educador de carrer del barri de les Escodines.

 

El regidor Calmet ha posant en valor el treball conjunt de l’Associació de Veïns i Veïnes de les Escodines, l’Ajuntament de Manresa, la Generalitat (mitjançant l’aportació de recursos) i el suport indispensable de la Diputació de Barcelona, i ha emfatitzat “la tasca important que fa l’associació de veïns per detectar problemàtiques i buscar recursos i proposar solucions”.

 

Per la seva banda, el tècnic Francesc Sol de la Vega ha explicat quer l’objectiu del projecte és donar resposta a la realitat social que en aquests moment viu el barri on s’ha palesat que hi ha molta gent jove que ha iniciat processos d’exclusió social, que es troben fora dels circuits normalitzats i es detecta que aquest col·lectiu requereix d’una atenció socioeducativa especialitzada.

 

Al llarg del primer trimestre del 2016, des del PDC  s’ha treballat i definit el projecte i s’ha fet un treball previ d’identificació d’un grup de joves del barri amb els que es pot iniciar aquesta acció. Amb aquesta finalitat es crea la figura de l’Educador Social que té com a tasca principal fer un acostament directe a aquest jovent. Es tracta de fer un treball de carrer algunes tardes a la setmana per tal d’aconseguir establir confiança i sinèrgies amb aquest grup de preadolescents.


Treball de carrer i acció preventiva per pal·liar el risc d’exclusió               

 

L’Educador de Barri ha de promoure una acció preventiva en relació aquest col·lectiu per debilitar els factors de risc d’exclusió. És cabdal que l’educador esdevingui una figura referent per aquest jovent, que sigui pont i intermediària i que pugui dotar d’eines i instruments a la gent jove que facilitin processos de vides autònomes i emancipades.

 

Un cop establert aquest vincle, l’educador haurà de  fomentar l’apoderament d’aquest jovent a través de diferents activitats, de caràcter lúdic, formatiu i esportiu que siguin consensuades pel propi grup.

 

Per tal de dur a terme aquets treball aquest educador es coordinarà amb el tècnic comunitari i l’educadora del  Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines ,amb diferents tècnics municipals (tècnic de Barris i Acció Comunitària i educadores de l’EBAS de la zona Llevant), així com amb diferents entitats i agents socials del barri.

 

Sebastià Ayala, l’educador escollit, ha concretat quines seran les activitats que es duran a terme i que es basen, sobretot, en “l’organització d’uns tallers que aglutinin joves amb problemàtiques diverses per tal que interactuïn entre ells i participin en les accions del barri”.

 

Els tallers que programats, segons Ayala, “estan relacionats bàsicament amb l’activitat agrària i els horts comunitaris. Així, n’hi haurà un de pintura de contenidors a la Casa Flors Sirera, un taller de bicicleta que consistirà en muntar una bici aixada, etc. També es preveu que en el futur se’n organitzin d’altres conjuntament amb centres escolars preposar en valor una educació no sexista”.

 

Igualment, s’ha establert un servei d’assessorament informatiu sobre el lleure al barri i un servei d’atenció telefònica al veí, que estarà operatiu els dijous de 7 a 9 del vespre per tal de respondre preguntes i recollir suggeriments (tel: 648756203).

                                          

Treball en xarxa de diferents entitats i col·lectius

 

El PDC de Les Escodines es va iniciar l’Any 1999, i està liderat per l’Associació de Veïns i Veïnes  del Barri de Les Escodines. El PDC actua com a estratègia d’intervenció social que pretén donar resposta a les persones que viuen al barri, posant especial èmfasi a les persones en risc d’exclusió social, però també amb altres col·lectius amb altres necessitats: infància, joves, gent gran, ciutadania en general.

 

El PDC treballa en xarxa amb entitats i serveis del barri per arribar a nous perfils i optimitzar recursos, i participa de projectes i iniciatives transversals per tal de potenciar cadascun dels projectes i programes.

 

En els darrers dos anys i fruit de l’avaluació anual dels projectes desenvolupats des del PDC, s’ha volgut intensificar les accions dirigides a la prevenció dels factors de risc com ara el fracàs escolar, la falta d’ocupació i entorns familiars i socials amb poca estructura  que afecten a la gent jove,  i és en aquest context on s’emmarca aquest nou projecte.

 

El PDC de Les Escodines rep el suport de l’Ajuntament de Manresa a través de la regidoria d’Habitatge i Barris; també compta amb el suport del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; a més, i per aquest projecte en concret, s’ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona. 

Documents relacionats

  • imagen