L'Ajuntament de Manresa inicia els treballs de rehabilitació de la Torre Lluvià, una joia patrimonial de la ciutat

En aquesta primera fase s’enderrocaran les parts més malmeses de l’edifici modernista, es construirà una nova estructura metàl·lica interior amb nous forjats, i es refaran els tancaments i cobertes en mal estat.

imagen

L’Ajuntament de Manresa arrenca els treballs per a rehabilitació de la Torre Lluvià, l’edifici modernista del segle XIX de l’arquitecte manresà Ignasi Oms, inclòs al catàleg del patrimoni arquitectònic de Manresa i que està situat a prop del bosc del Suanya, al costat de l’antic camí de Rajadell.

Les característiques de la intervenció en aquest edifici han estat presentats avui “in situ” pel regidor d’Urbanisme, Paisatge i Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa, Ramon Barcardit; pel regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta;  i pel arquitecte de l’obra, Pere Santamaria. Els han acompanyat també Ignasi Cots i Jaume Garcia, representants de la Constructora del Cardoner; i per Ramon Blázquez; responsable de la constructora Certis Obres i Serveis SL.

Ramon Bacardit ha explicat que “aquestes obres que hem iniciat tenen l’objectiu de posar en valor el patrimoni arquitectònic i natural de l’edifici modernista i del seu entorn” i ha afegit que “en un primer moment, hem tractat d’aturar la seva degradació i evitar que caigui. Amb aquesta primera fase, reconstruirem la seva part exterior i la primera planta”.

El regidor d’Urbanisme ha assegurat que “posteriorment, anirem definint les següents actuacions que han d’anar encaminades a recuperar de forma completa l’edifici, el seu entorn i els seus possibles usos, intentant complir amb les tres potes de la sostenibilitat, que són l’ambiental, la social i l’econòmica”.

En el mateix sentit s’ha expressat Jordi Serracanta, el qual ha definit l’actuació a la Torre Lluvià “com una acció important en un edifici patrimonial i situat en un punt estratègic de l’Anella Verda, de gran valor ambiental i un indubtable valor turístic”. El regidor de Medi Ambient ha anunciat que l’Ajuntament “treballa amb diferents peces i amb molts àmbits per aconseguir dotar de contingut aquest entorn. Estem buscant contactes amb diferents agents perquè en els propers anys creixi i es consolidi en aquest espai un projecte potent de ciutat”.

Una actuació molt delicada tècnicament

L’arquitecte Pere Santamaria ha assegurat que els treballs que ara comencen tenen per objectiu la consolidació i rehabilitació estructural de l’edifici. Amb aquesta finalitat, “s’enderrocaran les parts més malmeses, es construirà una nova estructura metàl·lica interior amb nous forjats, i es refaran els tancaments i cobertes en mal estat”. Per a Santamaria, l’actual estat de l’edifici fa que aquesta “actuació sigui molt delicada tècnicament i en la qual s’ha de ser molt prudent en temes de seguretat”.

L’arquitecte de l’obra ha explicat “en primer lloc, el que farem és estabilitzar la façana per poder treballar amb seguretat. Posteriorment, instal·larem l’estructura metàl·lica, farem els sostres de formigó i acabarem amb la coberta de fusta. L’objectiu és evitar l’entrada d’aigua a l’edifici, ja que ha estat l’element que ha generat l’acceleració de la degradació de la Torre”. Santamaria ha afegit que “volem que al final de totes les fases, aquest sigui un edifici cent per cent sostenible”.

Un edifici adquirit per l’Ajuntament el 2012

L’edifici de la Torre Lluvià, catalogat com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local), va ser adquirit pel consistori el febrer de 2012 als seus antics propietaris quan presentava un estat ruïnós i, de seguida, va iniciar el procés per aturar la seva degradació, evitar l’esfondrament i aconseguir la seva recuperació.

L’actuació de rehabilitació anirà a càrrec de la UTE Torre Lluvià, formada per la Constructora del Cardoner i Cetris Obres i Serveis, i preveu una durada dels treballs d’unes 22 setmanes –preveu la finalització entre juliol i agost de 2014- per un import de 768.716 euros (IVA inclòs) i que compten amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). L’aportació europea obliga a realitzar els treballs abans del 31 de desembre de 2014.

En fases posteriors de l'obra, es procedirà a fer els paviments, divisòries interiors i instal·lacions de l’edifici, per tal de posar-ho en ús. Un cop enllestida la rehabilitació, l’Ajuntament vol convertir aquest espai en un centre de promoció dels productes agrícols del Pla de Bages i de l’entorn natural de l’Anella Verda.

Un joia patrimonial construïda el 1896

La Torre Lluvià, coneguda també com Vil·la Emília, forma part d’una parcel·la àmplia, de 75.690,50 m2 de superfície, en un entorn rural d’alt valor paisatgístic i amb una magnífica panoràmica de la muntanya de Montserrat.

Es tracta d’un edifici senyorial, de caràcter residencial rural, envoltat de conreus. És una construcció modernista amb elements historicistes, dissenyada per l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa, i que data de l’any 1896.

L’edifici disposa de planta quadrangular, formada per tres cossos: un de central, que és el més elevat i cobert a dues aigües, format per planta semisoterrani, planta baixa i dues plantes pis; i dos de laterals i pràcticament simètrics, de planta semisoterrani, planta baixa, planta pis i sotacoberta. Les cobertes dels cossos laterals són inclinades a un sol vessant.

A l’extrem del carener del cos central s’aixecava una torre de planta octogonal acabada amb balaustrada i llanternó, que recordava els campanars de torre d’estil barroc. Actualment no en queda res.

La Torre LLuvià va ser qualificada com a Equipament Ambiental i de Lleure en el Pla d'Equipaments de l'Ajuntament de Manresa del 2010 i també va ser inclosa en Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni de Manresa.

Els autors del Pla de protecció del patrimoni destacaven el valor paisatgístic del conjunt alertaven que l'estat d'abandonament que ha patit des de fa anys l'immoble havia provocat una degradació progressiva que el posava en estat de risc d'enrunament per manca de manteniment. I arribaven a la conclusió que la Torre Lluvià s'havia de considerar un referent històric que cal preservar en tots els seus valors: paisatgístics, arquitectònics i socials.

Documents relacionats

  • imagen