El primer debat sobre el Centre Històric, dedicat a l’enllumenat públic, genera interès entre el veïnat

El debat sobre enllumenat al Centre Històric va generar interès, ahir, a l’Espai Òmnium de Manresa. Hi van assistir el regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta; el cap de secció de Xarxes i Eficiència Energètica de l’Ajuntament de Manresa, Manel Ribera; i el comissionat del Centre Històric, Adam Majó. En l’acte es van donar dades sobre la despesa energètica, el nombre de punts de llum públics i els tipus de llums, entre d’altres, i es va informar sobre els sistemes d’enllumenat amb LED als últims carrers que s’han reurbanitzat, com Sobrerroca i Joc de la Pilota. El públic va posar de manifest les mancances que considera que hi ha en enllumenat.


imagen

Ahir al vespre va tenir lloc a l’Espai Òmnium de Manresa una sessió de debat que, amb el títol “Per un enllumenat sostenible i de qualitat al Centre Històric”,  va servir per informar la ciutadania de diversos aspectes vinculats al tema de l’enllumenat, i també per tal que tothom qui ho va desitjar pogués expressar la seva opinió sobre el tema. Es tracta del primer d’un seguit de debats sobre aspectes diversos que impulsa el Comissionat del Centre Històric.

 

L’acte, obert a tota la ciutadania, va aplegar sobretot veïns i comerciants del Centre Històric, i hi van assistir el regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, acompanyat del cap de secció de Xarxes i Eficiència Energètica de l’Ajuntament de Manresa, Manel Ribera. El moderador va ser Adam Majó, comissionat del Centre Històric.

 

Durant el debat, els representants municipals va donar dades de l’enllumenat públic de la ciutat, com per exemple que hi ha 10.396 punts de llum, que consumeixen més de quatre milions de quilowatts anuals. La xifra ha anat davallant, atesa la instal·lació progressiva de sistemes de baix consum. Així, des de l’any 99, actualment hi ha el 30% més de punts de llum, que però s’ha reduït el consum en aquest mateix percentatge. També es va destacar el tipus de làmpades que hi ha instal·lades, de les quals només 700 són encara de vapor de mercuri, gairebé 9.000 són de vapor de sodi d’alta pressió, i 151 són de LEDS. La voluntat del consistori és que la tendència sigui la d’anar substituint les làmpades de vapor de mercuri que queden per altres sistemes més ecològics i energèticament més eficients.   

 

En aquest sentit, als vials que s’han reurbanitzat els darrers anys al Centre Històric s’han utilitzat lluminàries blanques de LED, de baix consum,  situats a 4,5 metres d’alçada i que es considera que generen una il·luminació adient i compleixen les normatives d’eficiència energètica i contaminació lumínica. Aquest sistema s’ha utilitzat als carrer Sobrerroca, Joc de la Pilota, Serarols i Galceran Andreu, i la voluntat és anar ampliant progressivament aquest sistema, ben rebut en general pels veïns, a la resta de sectors del Centre Històric.

 

En el marc del debat, alguns veïns van expressar opinions crítiques sobre la qüestió, bàsicament en relació al que consideren falta de llum en alguns punts del Centre Històric, a la necessitat de millorar el manteniment d’alguns fanals o la il·luminació deficient en alguns sectors que s’han renovat fa no gaires anys. També es va posar de manifest la diversa intensitat d’il·luminació als sectors del barri, pel fet principalment que en alguns vials comercials  hi ha enllumenat complementari a càrrec dels comerciants.

 

L’Ajuntament va prendre nota dels comentaris i va comprometre’s a treballar per tal de continuar millorant una qüestió com l’enllumenat, rellevant per qüestions de seguretat i també de sensació de confort.

 

‘Per un enllumenat sostenible i de qualitat al Centre Històric’, és una iniciativa del Comissionat del Centre Històric, que properament proposarà altres sessions similars sobre els temes que més interessen als veïns d’aquest punt de la ciutat.

Documents relacionats

  • imagen