Manresa recupera el Memorial Enric Villaplana de marxa atlètica 25 anys després

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa el Gran Premi de Marxa Ciutat de Manresa, 10a edició del Memorial Villaplana, que no se celebrava des de 1991 i que tindrà lloc al Passeig de Pere III aquest diumenge, 27 de novembre.

imagen

Un quart de segle més tard, Manresa acollirà per desena vegada el “Memorial Enric Villaplana”, una prova de marxa atlètica que s’havia deixat de celebrar. En una roda de premsa aquest matí a l’Ajuntament, el regidor d’Esports, Jordi Serracanta, s’ha mostrat “content de recuperar el Memorial per poder portar i apropar l’esport al centre de la ciutat”.

 

A diferència d’edicions anteriors, en què el recorregut havia passat per l’estadi del Congost, enguany la competició se celebrarà pel Passeig de  Pere III. La sortida i arribada serà a la Plaça de Crist Rei, i el recorregut, d’un quilòmetre, anirà fins a la Plaça Sant Domènec. La Federació Catalana d’Atletisme ja ha homologat el recorregut, al qual es donaran voltes per la part central del Passeig fins a l’alçada del Caprabo. Així, s’eviten problemes de circulació i es pot garantir la mobilitat. Es perimetrarà la zona, es distribuiran cons al llarg del Passeig, i quedaran oberts dos accessos: al carrer de Casanova i a Crist Rei.

 

Per Valentí Massana, responsable de marxa atlètica de la Federació Catalana d’Atletisme i medallista olímpic i mundial d’aquesta modalitat, reeditar el Memorial tenia sentit per dues raons principals: d’una banda, i des del punt de vista de la Federació, una perspectiva estratègica per “descentralitzar la marxa” de Barcelona i, i d’una altra, la vinculació emocional que uneix l’exmedallista olímpic amb la comarca, ja que és fill de bagencs i havia participat a la majoria de les edicions de la primera etapa del Memorial, que ha qualificat com “una de les proves més importants de Catalunya”.

 

Les proves començaran a les 10 del matí. Els horaris, categories i distàncies seran les següents:

 

10 h – Infantil / Cadet masculí: 3 km.

10.25 h – Infantil / Cadet femení: 3 km.

10.50 h – Aleví masculí / femení: 2 km

11.10 h – Benjamí masculí/ femení: 1 km.

11.20 h –  Veterà masculí / femení: 5 km.

12 h – Absolut masculí / femení: 5 km.

12.30 h – Lliurament de trofeus

 

Malgrat ser una cursa recuperada, i en trobar-se a l’inici del calendari de les competicions, les inscripcions van a bon ritme. S’espera que els darrers dies la xifra d’inscrits vagi augmentant per poder arribar amb un bon gruix de participants el diumenge dia 27. Fins ahir, hi havia una setantena d’inscrits. Cal tenir en compte que la marxa atlètica és una modalitat que no té practicants populars, i tots formen part de clubs d’atletisme. De fet, els atletes participants han de tenir la llicència federativa tramitada per a la present temporada. Segons Manel Molera, sots president del Club Atlètic i responsable de l’organització del Memorial, la prova pot fer molt de goig si les inscripcions segueixen a bon ritme, especialment la cursa absoluta, que ja compta amb una trentena d’inscrits.

 

D’entre els participants masculins, destaquen noms com els de Nil Rodes, Mario Viñas, Marc Guerrero i Christian Curopos; en femení, malgrat les nombroses baixes per lesions, destaca el nom de Mariona Garcia.

 

Per la seva banda, Mercè Rosich, presidenta del Club Atlètic Manresa, s’ha mostrat esperançada perquè la ciutat “vingui, participi i valori aquesta prova”, tot esperant que l’esport “acabi donant imatge de ciutat”.

 

El primer trofeu Enric Villaplana es va celebrar a l’estadi d’El Congost el juliol de 1961 en homenatge al que va ser atleta manresà i olímpic l’any 1948 a Londres en marxa atlètica. D’aquest trofeu se’n van fer 10 edicions, la darrera el 1982. La primera edició del Memorial va ser el mes de setembre de 1983, uns mesos després de la mort d’Enric Villaplana. Des de llavors, se’n van fer 9 edicions consecutives, la darrera el gener de l’any 1991. El Club Atlètic Manresa i l’Ajuntament han recuperat ara la prova, que tindrà lloc aquest diumenge, 27 de novembre.

Documents relacionats

  • imagen