L'Ajuntament de Manresa repara la part superior de la xemeneia dels Panyos per evitar despreniments

Durant l’actuació s’ha fet neteja i s’han fixat els materials susceptibles de caure a la via pública. Properament es començarà a redactar un projecte de rehabilitació per resoldre les fissures que presenta al llarg del seu fust.

imagen

Els Serveis de Territori de l’Ajuntament de Manresa ha finalitzat aquesta setmana els treballs de reparació de la part superior de la xemeneia dels Panyos, la qual presentava un mal estat i havia provocat en els últims mesos despreniments puntuals de material que s’han agreujat durant aquest hivern a causa de les condicions meteorològiques adverses (glaçades i vent, especialment).

Arran d’aquests fets, es va efectuar una inspecció en detall del coronament de la xemeneia i es va poder observar el mal estat de la filada superior exterior, on la presència d’herbes, l’acció de l’aigua i dels seus cicles de glaç i desglaç, així com les dilatacions produïdes pels canvis e temperatura, han provocat la disgregació i el trencament de gran part dels maons.

Aquesta setmana, s’ha intervingut a la xemeneia per tal d’eliminar el risc de caiguda de fragments o partícules des de la part superior de la xemeneia. Els treballs han consistit, bàsicament, en l’arrencada de les herbes existents, la retirada dels materials susceptibles de despreniment i el rejuntat d’aquesta filada superior amb morter de calç.

Els Panyos, declarat com Bé Cultural d’Interès Nacional

El 5 de maig de 2009, el Govern de la Generalitat aprova declarar la Fàbrica de Can Miralda o Els Panyos Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. La declaració de protecció inclou la nau principal, l’edifici auxiliar amb la torre d’aigua, la zona de turbines, la xemeneia, el canal d’aigua i els dipòsits enterrats. També es va considerar com a part del monument el subsòl corresponent a tots aquests elements.

Tenint en compte que la xemeneia que ha estat reparada presenta altres lesions –especialment fissures- al llarg del seu fust, en properes dates es començarà a redactar un projecte de rehabilitació de la mateixa, el qual haurà de ser validat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural a la Catalunya Central, d’acord amb la seva consideració com a BCIN.


Documents relacionats

  • imagen