Es presenta l'exposició "Podries ser tu" i es fa balanç sobre les activitats de sensibilització sobre les persones refugiades

L’exposició, que s’allargarà fins al 2017, pretén posar cara a les persones refugiades i forma part del Pla de sensibilització i educació en valors que s’ha dut a terme aquest 2016.

imagen

Aquest migdia s’ha presentat al Passeig Pere III l’exposició “Podries ser tu”, creada per la Casa de la Solidaritat i la Pau Flors Sirera. La mostra pretén posar cara i història a les vides de moltes persones refugiades i pretén conèixer les seves pors i il·lusions per crear, així, vincles d’unió independentment del lloc d’origen i ideologia. Tot plegat busca crear vincles d’empatia amb les persones refugiades i que siguin vistes no com una amenaça sinó com a víctimes d’un conflicte internacional.

 

L’acte ha comptat amb la presència de la regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolaria; Marc Vilaplana, membre de Sabates per Lesbos, i Margarida Llort i Domènec Cucurella, membres de Justícia i Pau i representant del Consell Municipal de Solidaritat.

 

“Podries ser tu” pren el nom d’un poema de Joana Raspall, “Podries”, i s’ha aprofitat la data del 10 de desembre, dia internacional de les persones refugiades, per emprendre aquesta iniciativa. Es crearan parelles de refugiats i catalans per veure paral·lelismes i per fer un crit al diàleg i al coneixement mutu. L’exposició arrenca amb dues parelles i s’anirà ampliant durant el 2017. A més, la intenció és que la mostra sigui itinerant per la ciutat. La regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària, ha volgut remarcar “l’experiència vital” que es produeix entre les parelles que hi han participat.

 

Aquesta és una de les activitats que s’han anat desenvolupant durant tot l’any 2016 en el marc del Pla de sensibilització i educació en valors. Aquestes activitats han combinat testimonis que han anat als camps de refugiats amb altres formats com exposicions, formació, nedada solidària, concerts i activitats adaptades als centres educatius. Cucurella ha volgut mostrar la seva satisfacció per les activitats dutes a terme durant aquest any.

 

Margarida Llort i Domènec Cucurella, de Justícia i Pau, han volgut remarcar el caràcter vital que han mostrat molts dels joves que han participat en algunes de les accions solidàries que s’han dut a terme. Al seu costat, Marc Vilaplana, de Sabates per Lesbos, ha explicat com aquest projecte ha permès facilitar material molt necessari a Lesbos i que en aquest moment ja està al terreny. “Hem enviat uns quinze palets i més de 3.000 peces de roba”, ha precisat.

 

A banda de les activitats obertes a la ciutadania, s’ha mantingut el seguiment de les actuacions i recomanacions del Fons Català de Cooperació i un grup de seguiment d’activitats a Manresa en el marc del Consell Municipal de Solidaritat. Amb l’arribada de persones refugiades a Manresa, també s’ha convocat a Dianova, entitat delegada pel Ministerio per fer la primera fase d’acollida a Manresa.

 

 Si bé la majoria de les activitats han estat d’iniciativa municipal, també s’ha donat suport a altres accions promogudes des de les entitats o fruit de la solidaritat de persones concretes. Santolària ha volgut agrair la participació de moltes d’aquestes persones i entitats i ha valorat com un “gran èxit” alguna de les campanya, especialment la de Sabates per Lesbos.

 

Les campanyes amb més visibilitat han estat:

 

- Abril-Maig

Cicle PERSONES REFUGIADES:

Un repte sense resposta.

  • Exposició “Síria, la Paraula de l’Exili.
  • Cinefòrum SYRIA SELF PORTRAITS.

Col·laboració amb Cineclub amb recaptació destinada a ACNUR i Metges sense fronteres.

  • Taula rodona: Deixar-ho tot i fugir. La resposta Internacional, a càrrec de Miquel Pajares, president de la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat, i de Victòria Planas, tècnica d’Ajuda humanitària del Fons Català de Cooperació.
  • Diàlegs amb la Nàdia: adreçada a IES.

- Juny

Dia Internacional de les persones refugiades

  • Nedada Solidària a diferents piscines de Manresa.
  • Concert solidari amb Esclat i testimoni de ProActiva (documental sobre la seva tasca).
  • Activitat artística: Cercle Artístic de Manresa.
  • Taula rodona: Les veus de l’exili. Memòria històrica i persones refugiades de diferents continents.
  • Xerrada amb joves: què passa als camps de refugiats?

Recaptació per a ProActiva

 

- Octubre

Fira d’ONGD

  • Punt informatiu Manresa Acull.
  • Mostra del taller de dansa social per a les persones refugiades.
  • Xerrada Stop Mare Mortum i Associació Catalana per la Pau.
  • Concert de música kurdsiriana.
  • Passi del documental de Salvados, Astral. Debat posterior. Coordinació amb el Consell Comarcal del Bages.

 

- Novembre

  • Formació: Les persones refugiades no són una amenaça.

Arguments per ajudar a passar del recel a la solidaritat. A càrrec de Stop Mare Mortum i SOS Racisme.

  • Exposició fotogràfica de l’adolescent Abdulazez Dukham sobre els camps de refugiats.

- Desembre

  • Exposició: Refugiats, per què?
  • Exposició: Podries ser tu.

 

Cal tenir en compte que les activitats s’han realitzat a centres escolars per fomentar la comprensió i empatia en relació a al situació que viuen les persones refugiades. S’ha pogut treballar amb diversos grups a demanda dels Centres educatius. La metodologia és vivencial i participativa. Es tracta de la dinàmica “Reconèixer” o “Agafa les maletes” que s’ofereix de manera gratuïta i que es pot adaptar a diferents nivells educatius.

 

A banda d’aquestes activitats, la dinamitzadora de la Casa Flors Sirera, que va visitar els camps de persones refugiades al juny, ha fet xerrades divulgatives als Instituts. En total s’han realitzat activitats amb 370 infants. A nivell de barris, també s’ha treballat amb 200 persones a través de la col·laboració amb la Federació d'AV i els plans comunitaris. Quant a xifres globals, s’ha incidit en 1.800 persones, sense comptar les persones participants a fires i exposicions, de difícil comptabilització.

 

La regidora també ha recordat que segueix en marxa, fins al 19 de gener, la campanya de recollida de mòbils (a la deixalleria o a la Casa Flors Sirera), que s’enviaran a aquelles persones migrants i refugiades en ruta perquè els puguin usar en cas de necessitar rescat o en moments de desesperació per rebre suport moral.

Documents relacionats

  • imagen