L'Ajuntament posa en marxa una campanya per detectar casos de persones que es trobin en situació de vulnerabilitat

La iniciativa pretén sensibilitzar la ciutadania i fer-la partícip a l’hora de detectar possibles casos de persones vulnerables que visquin soles i que puguin necessitar l’ajuda dels serveis socials municipals.

imagen

L’Ajuntament ha engegat la campanya “Tens veïns al costat? Fes costat als veïns!”. Amb aquesta iniciativa es pretén  fer de Manresa una ciutat més solidària i arribar a la població que ho necessita i que no es pot detectar sense la col·laboració dels veïns i les veïnes de la ciutat.

 

El projecte s’ha presentat aquest migdia a l’Ajuntament. La regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolaria, ha recordat que a Manresa hi ha 14.791 persones més grans de 65 anys, de les quals el 16,5% són persones conegudes pels Serveis socials municipals. L’any 2015, el 18% de la població de Manresa va ser atesa pels Serveis socials.

 

Aquest dispositiu disposa d’un ventall de serveis i projectes adreçats a aquest col·lectiu, servei d’ajuda a domicili, servei d’àpats a domicili, servei de teleassistència, projectes de suport i acompanyament a les persones sense xarxa familiar o en situació de solitud... També es realitza un treball en xarxa amb els centres de salut i les entitats socials de la ciutat. “Mai està de més que la ciutadania pugui detectar-ne casos. Volem implicar els veïns, i s’ha de tornar a promoure el veïnatge”, ha explicat Santolaria.

 

Tot i això, l’Ajuntament vol millorar aquesta capacitat de detecció i s’adreça a la ciutadania per informar que pot alertar els Serveis Socials si es troba amb casos de persones grans o en situació de vulnerabilitat. “Per a les persones que no disposen de xarxa familiar propera és més difícil detectar situacions, i és per això que intentem que els veïns donin el toc d’alerta”, ha explicat Josefina Ramírez, Cap de Secció de Serveis Socials.

 

Ja sigui per desconeixença dels recursos que estan al seu abast, perquè pateixen una disminució funcional pròpia de l’edat, perquè han perdut l’autonomia personal de manera permanent o temporal, per causes de salut per exemple, o perquè,  a més,  disposen d’una xarxa de suport familiar dèbil o inexistent, algunes persones es veuen abocades a una situació de vulnerabilitat de la qual no en són conscients i no demanen ajuda per superar-la.

 

Els casos en què es recomana posar-se en contacte amb l’Ajuntament són els següents:

 

  • Quan es té constància que una persona viu sola, amb símptomes de solitud i sense família ni amistats que li doni suport.
  • Quan, tot fent la compra, o al bus, etc. s’observi que alguna persona pugui no tenir una correcta alimentació, vestimenta no adequada per l’època de l’any, manca d’higiene...
  • Quan es detecta que alguna persona presenta símptomes de pèrdua de memòria o desorientació.
  • Quan hi hagi sospites que la persona gran viu en una casa que pugui no tenir les condicions mínimes d’habitabilitat.

 

Davant d’aquest tipus de situacions i davant del dubte,  es demana que es contacti amb l’Ajuntament de Manresa, a través del telèfon 010 o de l’adreça de correu electrònica serveissocials@ajmanresa.cat, i l’Administració posarà els mecanismes per poder-los ajudar. “Nosaltres comprovarem si és interessant per a la persona que nosaltres hi intervinguem o no”, ha conclòs Santolaria.

 

L’Ajuntament edita un cartell que penjarà en serveis municipals i altres equipaments, que difondrà per les xarxes socials i altres canals per tal de fer arribar la campanya a la  població.

Documents relacionats

  • imagen