La sensibilització de l'ús del català i el carrer del Balç, protagonistes de dues noves exposicions al Casal de les Escodines i al Selves i Carner

Del 9 al 27 de gener el Casal de les Escodines acull una exposició fotogràfica per sensibilitzar la població catalanoparlant perquè parli en català a les persones que l’estan aprenent,  i el Centre Cívic Selves i Carner, una exposició retrospectiva d’imatges i textos sobre el Carrer del Balç abans de la seva recuperació


imagen

El Casal de les Escodines i el Centre Cívic Selves i Carner estrenen avui dues exposicions que tenen com a protagonistes la sensibilització de l’ús del català i la història del carrer del Balç 

 

L’exposició fotogràfica, "Ells fan l'esforç. I tu que ets d'aquí... no els parlaràs en català?"  organitzada pel CNL Montserrat es podrà visitar del 9 al 27 de general al Casal de les Escodines (C/ St. Bartomeu, 50), els dies laborables de 9 a 14 i de 16 a 21 h i dissabtes de 9 a 14 h i de 16 a 20 h.

 

La mostra consta de quinze retrats, fets pel fotògraf Josep Rojas, d’alumnes dels cursos de català per a adults que, amb una frase senzilla, ens demanen que els parlem en català.

 

L’objectiu de l’exposició és sensibilitzar la població catalanoparlant, perquè no canviï de llengua i parli en català amb les persones que l’estan aprenent i que, per la seva aparença, poden semblar estrangeres, a fi de facilitar-los l’aprenentatge de la llengua i la seva integració lingüística.

 

Durant els dies que duri l’exposició, al Casal de les Escodines també s’hi podrà trobar informació del programa Voluntariat per la llengua i dels cursos de català, presencials o en línia que es reprendran al febrer de 2017.

 

Exposició de com era el carrer del Balç abans de la seva recuperació

 

Al Centre Cívic Selves i Carner tindrà lloc l’estrena de l’Exposició fotogràfica retrospectiva per descobrir com era el Carrer del Balçi el seu entorn abans de la restauració.

 

Amb motiu del 5è aniversari del Centre d’Interpretació medieval delCarrer del Balç (Agost 2016) es va crear una exposició fotogràfica retrospectiva, per tal de recordar com havia estat el carreró abans i els usos que havia tingut la part museïtzada que es visita actualment.
 

Aquesta exposició, organitzada pel Centre d’Interpretació del Carrer del Balç i que a partir d’ara farà un recorregut per diferents equipaments municipals, consta d’una setantena d’imatges repartides en 12 lones. Cada lona s’acompanya d’un petit text introductori i un peu a cada foto amb descripció, data i procedència de la mateixa.

 

Les fonts consultades per l’exposició van ser els estudis històrics previs a la restauració del Carrer del Balç, elaborats per la historiadora Raquel Valdenebro.  Les imatges van ser cedides per particulars (col·laboració especial de les famílies Pons i Roca-Coll). També van participar en la cessió de material gràfic l’Ajuntament de Manresa, l’Arxiu Comarcal del Bages, el Museu Comarcal de Manresa, l’empresa Fòrum S.A i l’arquitecte restaurador de l’obra, Josep Maria Esquius.
 

Del 9 al 27 de gener l’exposició es podrà visitar al Centre Cívic Selves i Carner (C/ Bernat Oller, 14-16) i de l’1 al 28 de febrer al Casal de les Escodines (C/ St. Bartomeu, 50).

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen