L'Ajuntament presenta un conveni urbanístic que permetrà obtenir una zona verda de més de 3.300 m2 al barri de Vista Alegre

El govern municipal portarà a aprovació al Ple Municipal d’aquest vespre un conveni urbanístic, d’acord amb el qual la ciutat guanyarà una nova zona verda, de més de 3.300 m2, al barri de Vista Alegre (a la carretera d’Igualada), a través de reconèixer l’edificabilitat en una altra parcel.la del mateix propietari, al carrer Concòrdia. Aquest conveni permet resoldre les al·legacions del veïnat al document de l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).


imagen

El barri de Vista Alegre de Manresa, situat a la pujada de la Catalana (carretera d’Igualada) guanyarà una nova zona verda, gràcies al conveni que l’equip de govern portarà avui a aprovació al Ple Municipal. L’acord preveu que els 3.300 m2 de la parcel·la esdevinguin zona verda. Els 6.795 m2 de superfície edificable en aquesta parcel·la es converteixen en 1.315 m2 de sostre en una parcel·la del carrer Concòrdia, al sector de les Bases, que és de la mateixa propietat.

 

L’acord ha estat presentat aquest migdia en roda de premsa pel regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy.

 

El Planejament vigent fins ara classificava l’àmbit de Vista Alegre de sòl urbà i preveia la possibilitat de nou sostre edificable amb ús residencial. En aquest àmbit hi ha cinc casetes adossades, en una punta, i una casa unifamiliar, en l’altra. Totes les edificacions són, majoritàriament, de planta baixa i una planta pis i entre elles hi ha una gran parcel·la de propietat única de3.327,70 m²que havia acollit unes antigues naus industrials que, des de fa molts anys, estan sense ús i mig enderrocades.

 

El POUM, ja aprovat inicialment, ha treballat des del primer moment per reduir els nous creixements de la ciutat i evitar la consolidació o el desenvolupament residencial fora del nucli urbà. En aquest context, es va considerar justificat que en el document per a l’aprovació inicial del POUM, es qualifiqués el barri de Vista Alegre com a sòl no urbanitzable i de protecció paisatgística.

 

Durant el període d’exposició al públic, es van rebre al·legacions de diferents propietats. Amb l’objectiu de donar-hi resposta positiva, i en benefici dels interessos mutus, el govern municipal planteja una solució d’ordenació que passa per:

 

1-Mantenir l’actual sòl urbà del barri de Vista Alegre.

 

2-Qualificar com a zona verda pública la parcel·la de3.327,70 m²entre les edificacions existents per tal d’evitar nous creixements residencials.

 

3-Considerar com a sòl edificable la resta de petites finques, però amb unes condicions d’edificació menors respecte al planejament vigent, i més ajustades a la realitat actual.

 

En aquest sentit, i per resoldre el trasllat de l’aprofitament urbanístic es presenta a aprovació un conveni amb la voluntat de:

 

  • Reconèixer l’edificabilitat de 6.794,87 m² de superfície residencial de la parcel·la situada a la carretera d’Igualada, amb 1.315 m² de superfície residencial en una parcel·la del carrer Concòrdia. Aquest nou sostre al sector Concòrdia, de la mateixa propietat, és perfectament encaixable a nivell d’ordenació de l’edificació.

 

  • Obtenir la cessió del solar de la carretera d’Igualada, amb unes condicions lliures d’edificacions, i amb una inversió de 12.000 euros, destinats al condicionament del solar per la seva integració paisatgística amb l’entorn. Aquesta actuació anirà a càrrec de la propietat i s’haurà de dur a terme com a màxim un any després de la publicació del POUM.

 

Aquesta solució ha estat treballada a la Comissió de seguiment del POUM, amb la resta de formacions polítiques.  El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, ha explicat en la roda de premsa d’avui que l’acord assolit és satisfactori per tots els interessats: els veïns de les finques existents, que mantenen la consideració de sòl urbà per a les seves finques, la propietat de la finca que es reconvertirà la zona verda, que guanyen edificabilitat en un sector del nucli de la ciutat en què el sòl té més valor, i també el conjunt de la ciutat, que guanya una zona verda i elimina la possibilitat que s’edifiqui en una zona situada a l’exterior del nucli urbà.

 

Així mateix, aquesta mateixa setmana, el regidor Aloy, conjuntament amb els serveis tècnics municipals, s’han reunit amb representants de l’associació de veïns de la Torre Santa Caterina per explicar-los la nova proposta, que resol les problemàtiques que havien presentat en forma d’al·legacions.


Reconeixement dels valors ambientals i paisatgístics

 

En els treballs de redacció del POUM, s’ha fet palesa la necessitat de replantejar l’actual delimitació entre el sòl urbà i el sòl no urbanitzable, atès que els criteris de la legislació en matèria urbanística són diferents ara que els de l’any 1997, quan es va aprovar l’actual Pla general.

 

Per altra banda, el POUM posa èmfasi a reconèixer els valors ambientals i paisatgístics, i de tractar amb cura el paisatge de la conca del Cardener, especialment el paisatge de l’entorn de Santa Caterina, que alhora és la façana oposada al nucli urbà.

Documents relacionats

  • imagen