VI_SUALS arrenca amb la inauguració d'una mostra plàstica, tasts de vins, exposicions i documentals

La inauguració dissabte a la plaça Sant Domènec de dotze instal·lacions artístiques fetes per autors heterogenis que estaran repartides per diferents espaís del centre històric de la ciutat és configura com un dels plats forts d’enguany. Les projeccions audiovisuals programades a l’Auditori de la Plana de l’Om a les 20.00h canvien d’hora i començaran a les 21.00h.


imagen

Tret de sortida del projecte VI_SUALS, que uneix la gastronomia i l’art per divulgar i apropar la cultura del vi al teixit social. Exposicions, projeccions, audiovisuals, degustacions i una creació plàstica són les activitats proposades durant aquest cap de setmana.

Dissabte 7 de juny

Els amants dels documentals podran gaudir, a les 9 del vespre a l’Auditori de la Plana de l’Om, de les filmacions “Preneu i Beveu” de Marc Alberti Prader, i “Garnatxa” d’Oleguer Garriga, Marc Guerrero i Guillem Tatjé Pintó. Les projeccions estaven programades inicialment per començar a les 8 del vespre però per raons tècniques s’ha modificat l’horari.

La plaça Sant Domènec acollirà un dels plat forts del programa amb la inauguració, a les 8 del vespre, de la gran exposició plàstica ‘Parla, memòria’ que comprèn dotze intervencions artístiques creades per autors diferents i heterogenis i que estaran ubicades en diversos espais del centre històric de la ciutat. La mostra romandrà en l’espai urbà fins el diumenge 15 de juny.

Les intervencions estaran situades a la Plaça Sant Domènec (David Cid, Eduard Fíguls, Primo Gabiano i Mònica Campdepadrós); a la Sala d’exposicions de La Plana de l’Om (Joan Antoni Closes i Gabriel Montes); a La Plana de l’Om (Jordi Benítez); a les escales de la Plaça de la Reforma (Marc Antoni Malagarriga); a la Plaça Major (Marc Sellarès); i a la Plaça del Carme (Aurora Pérez). A més es col·locaran mupis informatius en diferents espais del recorregut.

Durant l’acte inaugural es descobriran les intervencions de ‘Terra/Dualitat’ de Primo Gabbiano a les 8 del vespre i posteriorment, a les 10, l’obra de David Cid Moragas ‘In taberna quando sumus’.

El mateix dissabte, de 12 a 2.30 del migdia i de 5 a les 11 de la nit a la plaça Sant Domènec, es farà una mostra de vins dels cellers de la DO Pla de Bages que permetrà tastar els vins que produeixen tots els cellers d'aquesta entitat  acompanyats de les tapes elaborades per les Cuineres del Bages. El preu és de 6 euros la copa més 8 tiquets.

Divendres 6 de juny OFF

Amb anterioritat i fora de la programació oficial, el divendres 6 de juny s’inaugurarà, a les 7 de la tarda, la mostra fotogràfica “FOTO_VI”, que ensenyarà imatges sobre el món del vi fetes per un col·lectiu de socis de Foto Art Manresa a la sala d’exposicions de La Plana de l’Om. 

A la vegada l’espai Rubiralta acollirà la reflexió plàstica a l’entorn de la memòria i el vi titulada ‘Memòria del sol’ que es podrà visitar fins el dia 15 de juny.

Les activitats continuaran el dimarts 10 de juny, a les 8 de la tarda, amb la conferencia titulada ‘Catalunya, de la vinya a la fàbrica’ a càrrec de Vicenç Villatoro a l’Auditori de la Plana de l’Om.

VI_SUALS, que aquest any enceta la seva vuitena edició, es fa possible gràcies a la complicitat de la DO Pla de Bages, la TAVCC (Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central) i l’Ajuntament de Manresa.

Programa de VI_SUALS.14.

Del 6 al 15 de juny OFF

Memòria del sol
Espai d’Art Rubiralta (Muralla de Sant Domènec, 14)
Horari: De dimarts a dijous de 12.00h a 00.00h / Divendres de 12.00h a 2.30h / Dissabte de 18.00h a 2.30h / Diumenge de 18.00h a 23.00h
Reflexió plàstica a l’entorn de la memòria i el vi.

Organitza: Cercle Artístic.
Col·labora: Espai Rubiralta


Divendres 6 de juny a les 19h OFF

FOTO_VI
Inauguració de l’exposició fotogràfica
6, 7, 9, 10, 11, 12, 13 i 14 de juny
Sala d’exposicions de La Plana de l’Om (La Plana de l’Om, 6)
Imatges sobre el món del vi fetes per un col·lectiu de socis de Foto Art Manresa.

Fotografies de: Santi Bajona, Jordi Benítez, Josep Brunet, Joan Antoni Closes, José Cruz, Lídia de la Cruz, Ricard Escudero, Ferran Faja, Enric Marsinyach, Gabriel Montes, Josep Maria Perostes, Yolanda Pradas, Jordi Preñanosa, Robert Santamaria, Pura Travé i Francesc Valcarcel.

Organitza: Foto Art Manresa i Ajuntament de Manresa.

Divendres 6 de juny a les 21h

Projecció dels projectes audiovisuals: 
Preneu i beveu de Marc Alberti Pradera
Garnatxa d’Oleguer Garriga, Marc Guerrero i Guillem Tatjé Pintó
Auditori de La Plana de l’Om (La Plana de l’Om, 6)

Organitza: Cine Club Manresa, TAV-CC, Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.

Dissabte 7 de juny, de 12 a 14.30h i de 17 a 23h

Mostra de vins dels cellers de la DO Pla de Bages
Plaça Sant Domènec
Durant tot el dia es podran degustar tots els vins dels cellers de la DO Pla de Bages.Preu: 6€ (copa més 8 tiquets)
Degustació de tapes a càrrec de Les Cuineres del Bages

Col·labora: Les Cuineres del Bages
Organitza: Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.

Dissabte 7 de juny 

Parla, memòria
Inauguració de les instal·lacions a la Plaça Sant Domènec a les 19h
Del 7 al 15 de juny
Diferents espais de la ciutat
Dotze intervencions artístiques realitzades als carrers del nucli històric per dotze destacats artistes bagencs.

Artistes: Pl. Sant Domènec (David Cid , Eduard Fíguls, Primo Gabiano i Mònica Campdepadrós) / Sala d’exposicions de La Plana de l’Om (Joan Antoni Closes i Gabriel Montes) / La Plana de l’Om (Jordi Benítez) / Escales Plaça de la Reforma (Marc Antoni Malagarriga) / Pl. Major (Marc Sellarès) / Pl. del Carme (Aurora Pérez) / Mupis en diferents espais del recorregut (Pura Travé i Josep Brunet).

Intervencions:
20h Plaça Sant Domènec TERRA/DUALITAT de Primo Gabiano
22h Plaça Sant Domènec IN TABERNA QUANDO SUMUS de David Cid Moragas

Comissariat: TAV-CC.
Organitza: TAV-CC, Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.


Dimarts 10 de juny a les 20h

Catalunya, de la vinya a la fàbrica
A càrrec de Vicenç Villatoro
Auditori de La Plana de l’Om (La Plana de l’Om, 6).

El conreu de la vinya i la producció d’aiguardent van permetre la revolució agrària que va desembocar en els segles XVIII i XIX en una revolució industrial, una de les poques que van tenir lloc a l’Europa del sud. Fins a la filoxera , el camí de Catalunya cap a la modernitat va passar per la vinya.

Vicenç Villatoro és periodista, presentador de televisió i escriptor. Ha estat director del diari Avui, director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, director de l’Institut Ramon Llull i guanyador de diversos premis literaris (Premi Sant Jordi, Ciutat de Barcelona, entre d’altres).

Coordina: Gabriel Lemkow (FUB)
Organitza: FUB, TAV-CC, DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.


Dimecres 11 de juny a les 16.30h

TAST 2.0 A LA FUB
Fundació Universitària del Bages (Av. Universitat, 4-6)
Tast 2.0 amb l’alumnat, que comentarà els vins a les xarxes socials
Inscripció a la FUB Tel. 93 877 41 79. Activitat gratuïta.

Organitza: Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Vinthink, Eva Castilla i Clara Antúnez.
Col·labora: FUB.


Dimecres 11 de juny a les 20h

Els homes de la vinya: rabassaires, traginers, aiguardenters, corredors...
A càrrec de Llorenç Ferrer
Auditori de La Plana de l’Om (La Plana de l’Om, 6).

Volem mirar-nos la vinya des de la perspectiva dels homes que la van fer possible. Per això volem parlar dels rabassaires que la van plantar, dels traginers que portaren el vi del Bages a tota la muntanya, als que transformaren el vi en aiguardent, als mesuradors que cuidaven que no hi hagués frau en les compravendes, als corredors que negociaven amb els productors, als consumidors de vins del Pla de Bages... Un gresol de persones que feren possible que el Bages visqués del vi i de la vinya durant uns quants segles.

Organitza: Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.

Divendres 13 de juny a les 20h

Mil veus de Bacus
A càrrec de Maria Estruch
Auditori de La Plana de l’Om (La Plana de l’Om, 6).

Històricament el conreu de la vinya al Bages es fon en la nit dels temps i, tot i haver viscut pujades espectaculars, no han faltat baixades importants. Amb tot, el futur passa per una modernització de mètodes i tècniques de vitivinificació que trenquen amb tota una tradició mil3lenària i aporten un nou lèxic que duu implícit el risc de desaparició de tot un vocabulari associat a una manera de veure i explicar-se el món. 

Aquesta manera de veure i explicar el món és l’eix vertebrador i l’objecte d’estudi d’aquestes Mil veus de Bacus. Així, es vol establir una mena de pont entre el rigor científic i el saber popular, pouant d’ambdós, mirant d’acostar-los, i de fer-los accessibles a qui hi pugui estar interessat, bo i pensant sobretot en les noves generacions. Oferint-los el registre de la memòria de més de dos centenars de savis bagencs, els nostres padrins, per edat, per experiència i per voluntat, que ens parlen des d’aquest diccionari multimodal i poden fer-nos de guia i de memòria de qui som i on anem.

Organitza: Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.

Divendres 13 de juny, de les 23 a les 02h

Tast de Picapoll sota la llum de la lluna
Parc de la Seu de Manresa
Per 5€ podràs tastar tots els Picapolls que vulguis amb copa inclosa i per 10€ tindràs copa + samarreta + el tast del Picapolls que vulguis.
També podràs degustar tapes de La Peixera

Col·labora: La Peixera
Organitza: Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.

Dissabte 14 i diumenge 15 de juny

Jornades de portes obertes dels cellers de la DO Pla de Bages
Dissabte 14, de 10 a 14h i de 16 a 19h. Diumenge 15, de 10 a 14h. 
Cal fer la reserva prèvia al celler que es vulgui visitar. 
Més informació www.dopladebages.com

Organitza: Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.

Dissabte 14 juny a les 19h 

El sabor del paisatge
A càrrec de Marta Tafalla 
Espai Rubiralta (Muralla de Sant Domènec, 14).

Durant segles, des de la filosofia i l’art hem mirat el paisatge i l’hem recreat en pintures i fotografies. Però no hi ha res més multisensorial que un paisatge, i per gaudir-lo necessitem tot el nostre cos i cadascun dels nostres sentits. En aquesta xerrada, explorarem com el sabor permet la major proximitat, i ens endinsarem en el sentit de l’olfacte i l’anòsmia per repensar les nocions de transitorietat i de memòria.

Marta Tafalla és professora de Filosofia en l’àrea d’Estètica i Teoria de les Arts i novel·lista. Ha estat membre fundadora de la European Society for Aesthetics i directora de la revista de Filosofia Enrahonar (UAB).

Coordina: Gabriel Lemkow (FUB)
Col·labora: Espai Rubiralta
Organitza: FUB, TAV-CC, Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament de Manresa.

Diumenge 15 de juny a les 19h

De Dionís a Baco: bocins mítics del vi a la mediterrània
A càrrec de Francis Garcia Collado 
Espai Rubiralta (Muralla de Sant Domènec, 14).

El vi, que en els seus orígens mítics pertany a l’embriaguesa, a l’oblit i a l’irracional, ha esdevingut una empremta característica de la cultura mediterrània més propera al refinament que a la disbauxa. Realitzarem un viatge entre el mite i la història.

Francis Garcia Collado és professor de Filosofia a la UB i professor de Societat Ciència i Cultura a la FUB. Ha estat crític d’art i presentador de ràdio.

Coordina: Gabriel Lemkow (FUB)
Col·labora: Espai Rubiralta
Organitza: FUB, TAV-CC, Consell Regulador de la DO Pla de Bages i Ajuntament

Documents relacionats

  • imagen