Manresa organitza una visita guiada per conèixer els principals escenaris de la Guerra de Successió a la ciutat

L’itinerari, titulat ‘Manresa, ciutat cremada 1713-1714’, comença a l’Oficina de Turisme de Manresa dissabte a les 10 del matí i a les 5 de la tarda i diumenge a les 11 del matí.

imagen

L’Oficina de Turisme de Manresa ha organitzat un nou itinerari guiat a la ciutat ‘Manresa, ciutat cremada.1713-1714’, i forma part del conjunt d’activitats que ha programat Manresa per commemorar el tricentenari de 1714. La primera visita guiada d’aquest itinerari es farà dissabte, 10 de maig, a les 10.00 de matí i la seguiran noves visites programades per a les 17.00h i per diumenge a les 11.00 del matí. Forma part del conjunt d’actes que duu a terme la ciutat per commemorar el tricentenari de 1714. 

L’historiador manresà, Francesc Comas, ha escrit el guió d’aquest recorregut que descobreix els principals escenaris de la Guerra de Successió a Manresa, que va ser pràcticament arrasada per un incendi de les tropes borbòniques l’agost de 1713. 

Manresa va ser una de les principals ciutats catalanes cremades com a càstig a la insurrecció dels austriacistes, fet que va dissuadir altres ciutats d’aixecar-se en armes contra les tropes de Felip V. Un altre dels episodis destacats va ser un segon incendi, el setembre de 1714, que va cremar una part important del monument més representatiu de la ciutat: la basílica de la Seu. 

La capital del Bages va tenir també un paper destacat en la producció de pólvora i d’armes, que distribuïen al combatents del setge de Cardona, darrer baluard de la resistència austriacista. Es tracta, doncs, d’un itinerari per l’episodi d’un conflicte que va marcar la història de la nostra ciutat i del nostre país. 

Al final de la visita, els assistents degustaran el Pastís del Tricentenari, elaborat per la pastisseria manresana El Cigne, acompanyat d’hipocràs, un vi macerat típic del segle XVIII elaborat pel restaurant Txus Pou de la Gallina. 

El preu de la visita de “Manresa, ciutat cremada” és de 7 euros el preu estàndard i de 8 euros si es compra de forma conjunta amb la visita a Cardona (4€ per visita). Més informació pràctica, dates i horaris a www.manresaturisme.cat.

 

 

 Dotze punts d’interès de la visita “Manresa, ciutat cremada 1713-1714”

  • 1.Museu Comarcal de Manresa. Es coneixeran els orígens del conflicte i com el va viure la ciutat a través de peces de la col·lecció del museu.
  • 2. Portal de Santa Llúcia.
  • 3. Portal i carrer de Sobrerroca. Una de les torres que donaven entrada a la ciutat medieval. El Carrer de Sobrerroca va ser un dels més afectats per l’incendi de 1713.
  • 4. Plaça Major. Un dels escenaris més simbòlics de la Guerra de Successió a Manresa. Abans de la crema, la plaça estava dividida per una illa de cases, que va quedar destruïda pel foc. Des d’aleshores, la plaça va quedar com a espai obert tal com la trobem avui.
  • 5. Sant Ignasi Malalt i el Carme.
  • 6. Carrer Sant Miquel. Un dels carrers que exemplifica més clarament la ràpida propagació del foc a la ciutat.
  • 7. Plana de l’Om. Plaça de transició entre la “vila vella” i la “vila nova” construïda a partir del segle XVIII. Lloc de residència de les classes benestants de Manresa i on s’ubicava el Taller dels Grau, un dels principals tallers d’escultura barroca de Catalunya.
  • 8. Carrer Vilanova i Plaça Gispert. Espais on s’ubicaven els tallers de fabricació de pólvora i armament de Manresa.
  • 9. Carrer Santa Maria i Plaça Montserrat.
  • 10. Parc de la Seu. Mirador des d’on s’explicarà el funcionament dels molins polvorers, ubicats a la riba del riu Cardener.
  • 11. Basílica de la Seu. Principal monument manresà i un dels escenaris més importants de la Guerra de Successió a Manresa. Es troba la sepultura del Compte d’Eck, un dels principals dirigents del setge de Cardona de l’any 1711. El setembre de 1714 va patir les destrosses d’un segon incendi on es va cremar gran part dels retaules gòtics, el cadirat del cor, vitralls i la gran rosassa.
  • 12. Plaça Major. Final del recorregut.

 

La promoció conjunta de les visites a Manresa i Cardona 

Els Ajuntament de Manresa i Cardona es van unir per impulsar les visites turístiques conjuntes a dos dels principals municipis que van protagonitzar els fets de 1714, durant la Guerra de Successió a Catalunya: Manresa va ser una de les ciutats més castigades per les tropes borbòniques i Cardona va ser el darrer baluard de la resistència de les tropes austriacistes. 

Mentre que Manresa inaugura ara l’itinerari “Manresa, ciutat cremada 1713-1714”, la Fundació Cardona Històrica organitza des de l’any passat visites guiades amb el nom “Cardona, la fortalesa inexpugnable”, on s’explica com va ser el setge del Castell de Cardona fins el final del conflicte bèl·lic. 

L’acord de col·laboració vol promoure de forma conjunta aquestes dues visites oferint preus espacials de 4€ als visitants que assisteixin a totes dues. És a dir, qui hagi fet la visita a Cardona rebrà un val de descompte per fer la visita “Manresa, ciutat cremada” per només 4€ i a l’inrevés: els visitants a Manresa podran anar a Cardona per 4€. Així, podran fer les dues visites per 8€ enlloc de per 12€ si ho fessin per separat. 

Els relats de les dues visites guiades inclouen punts en comú: d’una banda, la pólvora i l’armament que van fer servir durant el setge al castell de Cardona es produïa a Manresa i de l’altra, el Compte d’Eck, un dels comandants de l’exèrcit austriacista del setge a Cardona va morir a Manresa i la seva sepultura es pot veure a la Seu de Manresa. 

Per últim, els dos municipis estan treballant en l’organització d’una trobada d’Instagramers juntament amb Turisme de la Diputació de Barcelona prevista per al mes de juny.

Documents relacionats

  • imagen