L'Ajuntament de Manresa posa en marxa una nova web municipal per fomentar la proximitat i la transparència

El nou portal, que es posarà en marxa demà, estrenarà el nou domini manresa.cat i presenta diverses novetats tant pel que fa al disseny, molt més visual i atractiu, com als continguts i a la tecnologia.

imagen

L’Ajuntament de Manresa posarà en marxa demà dimecres el nou portal web municipal www.manresa.cat, que substituirà l’actualment vigent, www.ajmanresa.cat, que data de finals del 2008. El nou portal presenta diverses novetats tant pel que fa al disseny i els continguts com la tecnologia amb l’objectiu d’oferir un millor accés als serveis i als tràmits on line així com per incrementar els nivells de transparència de la informació municipal. 

Els detalls de la nova web han estat presentats aquest migdia pel portaveu del govern municipal, Antoni Llobet; el cap de Comunicació i de Gabinet d'Alcaldia de l'Ajuntament de Manresa; Joan Francesc Domene; i la cap del Servei de Tecnologia i Sistemes d’Informació de l'Ajuntament de Manresa; Montserrat Morera. 

Antoni Llobet ha qualificat de “cabdal” la presentació de la nova web municipal i que respon als objectius del govern municipal de millorar “l’endreça, l’autoestima i la transparència”. El portaveu del govern ha tingut paraules d’agraïment per “l’esforç global fet pels departaments d’Informàtica i Comunicació de l’Ajuntament i per la resta del personal municipal per poder tirar endavant aquesta pàgina que estarà al servei de la ciutat”. 

El regidor Llobet ha volgut recalcar que aquest nou espai i l’esforç realitzat “no té l’objectiu de guanyar un premi pel seu disseny sinó perquè sigui de forma efectiva una eina que aprofundeixi en la proximitat i que estigui al dia per facilitar la feina de la gent de Manresa”. 

Per la seva part, Joan Francesc Domene ha explicat les principals novetats del nou portal web municipal i ha recordat que l’actual era de finals de l’any 2008. Per al cap de Comunicació de l’Ajuntament “aquesta web ja havia fet el seu servei, tenia les seves limitacions i calia millorar-la. Per això hem anat a buscar les millors propostes i les hem adaptat a les nostres necessitats”. 

El cap de Comunicació creu que “la nova web és més funcional, més agraïda visualment i, sobretot, que facilita millor l’accés a la informació dels ciutadans. La nostra declaració de principis és que treballem des de l’Ajuntament per a la ciutat”, ha assegurat. 

Domene ha anunciat també que aquesta web "és el primer pas d’un projecte global, molt més ampli i que tindrà continuació les properes setmanes amb la presentació d'una nova web de Govern Obert, que aprofundirà encara més en la línia de transparència que vol transmetre l’Ajuntament de Manresa”. 

Al seu torn, Montserrat Morera ha destacat que entre les novetats del nou espai web destaca “la presència de més informació estadística, més informació dels diferents serveis i molta més endreça per facilitar l’accés dels usuaris”. 

La cap del Servei de Tecnologia i Sistemes d’Informació ha explicat que durant aquest 2014 la pàgina web ha tingut “uns 100.00 usuaris i més de 590.000 pàgines vistes, i l'objectiu és continuar creixent progressivament. 

Disseny més visual i més atractiu 

Pel que fa al disseny de la nova web, molt més visual i atractiu, destaca la nova barra de menús amb informació de la ciutat, de l’Ajuntament, dels serveis municipals i de l’oficina virtual, amb els tràmits disponibles a la web. 

També guanya pes un espai central amb la informació de la actualitat (agenda i notícies) i les xarxes socials, que s’estenen per tots els continguts del nou portal per incrementar-ne la difusió. Com a obertura se seleccionen els aspectes més destacats del moment, que tenen un important reforç visual. Al costat, accessos directes a la web de turisme, als tràmits, el plànol de la ciutat i a l’espai obert als comentaris dels ciutadans. 

La portada de la nova web es complementa amb accessos directes als continguts més utilitzats pels usuaris o d’especial interès per a la dinàmica municipal, endreçats també criteris diversos (temes, persones, empreses, xifres…) així com enllaços a altres webs relacionades amb el consistori. 

Finalment un espai amb banners destacats que permeten accessos directes a altres continguts de la web, de forma més endreçada i estètica que l’actual. I com a tancament un perfil de la ciutat de Manresa sota el qual es desplega un mapa de la web més simple i eficaç que l’actual. 

Pel que fa al contingut, en correspondència a aquesta descripció del disseny, continua havent-hi un apartat dedicat a notícies i a agenda; si bé tenen una major presència visual i les notícies més destacades apareixen en el mòdul d’obertura. L’agenda es nodreix directament de lapuntador.cat, una innovadora agenda ciutadana que elaboren els usuaris i que permet tenir accés instantani al pols cultural i social de la ciutat. 

La informació de la ciutat, de l’Ajuntament i dels serveis municipals s’ha posat al dia en relació al que es publicava a la web actual amb una actualització dels continguts i, a la vegada, s’ha fet una reestructuració dels elements de navegació per facilitar l’accés dels usuaris. 

Tres aspectes bàsics que s’han potenciat amb aquests canvis han estat la participació i l’accés a les xarxes socials; les gestions a l’oficina virtual, tant per a la realització de tràmits amb l’Ajuntament com per a la consulta personalitzada de la carpeta; així com els enllaços a altres webs o a continguts específics a través dels banners. 

La tecnologia utilitzada s’ha desenvolupat amb eines de codi obert (sense costos de llicenciament) i s'adapta visualment als nous dispositius mòbils intelligents com les tablets i els smartphones. 

Tant el desenvolupament tecnològic com la reestructuració i actualització de continguts ha estat realitzat majoritàriament amb recursos propis municipals, i el suport puntual d’algunes empreses de la ciutat. 

La configuració tècnica de la web permet, a més a més, crear altres portals diferents de determinats serveis municipals a partir de la mateixa estructura d’informació, com es veurà en els propers mesos. A més a més és presenta amb l’opció de Multiidioma (amb Google Translator) i compleix els criteris bàsics d’accessibilitat. 

L’apartat d’oficina virtual es realitza en un entorn xifrat i tot el portal s’ha construït seguint uns criteris que faciliten el manteniment de continguts com plantilles, per fer mes homogènia la estructura de la informació del serveis; o la unificació de continguts com agenda, notícies, tràmits, equipaments, entitats, plànol guia, etc. però accessible des dels diferents serveis i altres webs municipals. 

Documents relacionats

  • imagen