L’Ajuntament de Manresa recomana els ciutadans una sèrie de mesures per evitar els incendis a les llars

Protecció Civil recorda als ciutadans la importància de la prevenció i alerta sobre conductes que provoquen risc d’incendi, com fumar al llit, deixar espelmes enceses, amuntegar andròmines, i punxar la llum des de l’exterior, entre d’altres. 

L’Ajuntament de Manresa, recomana els ciutadans un seguit de mesures de prevenció i seguretat per tal d’evitar accidents i riscos que puguin originar incendis a habitatges.

 

El servei de Protecció Civil municipal aconsella no fumar al llit, apagar les espelmes, no deixar tovalloles, draps i altres productes inflamables al costat del foc (estufes, fogons...) perquè es poden encendre.

 

També es recomana no amuntegar piles d’andròmines ni sobre ocupar les habitacions, ja que en cas d’incendi hi podria haver moltes víctimes per la gran càrrega de foc que es produiria.

 

Pel que fa a les instal·lacions elèctriques, es essencial no sobrecarregar-les i fer les revisions de gas i electricitat per professionals qualificats. És primordial no endollar directament a la línia elèctrica que prové de l’exterior, aquest fet provoca que els sistemes de seguretat de què disposa la instal·lació elèctrica del immoble, quedin nuls, provocant sobrecàrregues elèctriques que deriven a grans incendis amb pèrdues personals i materials.

 

Igualment, es posa èmfasi en no deixar infants sols al pis i evitar que tinguin encenedors o llumins al seu abast.

 

Com actuar en cas d’incendi

 

En cas d’incendi, s’adverteix no utilitzar l’ascensor per sortir de l’habitatge i no baixar mai per una escala on hi hagi fum, i sobretot, trucar els Serveis d’Emergències (112) sempre que es pugui.

 

Si el foc es cala a la cuina no es pot tirar aigua, s’ha d’intentar extingir amb una tapadora o un drap. En cas de tenir un extintor s’ha d’atacar la base de les flames.

 

Si el foc es descontrola i no es possible sortir a l’exterior, cal tancar-se en una habitació amb finestres al carrer per fer-se veure i posar draps molls a les escletxes. Així, si la persona es troba en un lloc ple de fum s’ha de tenir present que l'aire fresc es troba arran de terra, per tant, és necessari avançar a quatre grapes

 

I, per acabar, és vital no perdre la calma