La 25a Fira de l’Estudiant de Manresa es trasllada al Palau Firal i incorpora l’oferta formativa de tota la Catalunya central

El certamen, que tindrà lloc del 24 al 27 d’abril, té com objectiu oferir recursos que ajudin a prendre decisions en l'àmbit acadèmic i professional. Així, s’oferiran diverses activitats per donar a conèixer itineraris formatius, així com tot el que cal saber respecte de batxillerats, cicles formatius de grau mitjà i superior, universitats, etc. El trasllat al Palau Firal de Manresa és la gran novetat d’aquest any, juntament amb la incorporació de les comarques de l’Anoia i Osona, amb la qual cosa el certamen abraça tota la Catalunya central. També es recupera l’acte inaugural, dilluns a les 11 del matí, amb la presència de la consellera d’Ensenyament.

imagen

Del 24 al 27 d’abril (de dilluns a dijous vinent), Manresa acull la Fira de l’Estudiant, que enguany celebra el 25è aniversari i estrena ubicació al Palau Firal, després de molts anys al Museu de la Tècnica i, encara abans, a l’Aula 2000 (Institut Lacetània).

 

El certamen té com a objectiu oferir recursos que ajudin a prendre decisions en l'àmbit acadèmic i professional. S’oferiran diverses activitats (xerrades, tallers...) per donar a conèixer itineraris formatius, així com tot el que cal saber respecte de batxillerats, cicles formatius de grau mitjà i superior, universitats, etc.

 

Els continguts de la Fira de l’Estudiant són d’especial interès per a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat, cicles formatius i programes adreçats a alumnes que no superin l’ESO. Així mateix, la visita també pot ser molt adequada per aquell alumnat que vulgui canviar d’estudis i per aquelles persones que vulguin retornar al sistema educatiu des del món laboral.

 

El proper dilluns 24 d’abril a les 11 h, es donarà el tret de sortida de la Fira de l’Estudiant amb un acte inaugural presidit per l'Honorable Consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. També es comptarà amb l’assistència de la regidora d’Ensenyament i Universitats, Mercè Rosich, i la presència de representants de les institucions col·laboradores.

 

Aquest migdia s’ha fet la presentació de la Fira de l’Estudiant. El seu coordinador, Antoni Cornudella, ha remarcat el fet que el certamen “inclourà per primera vegada l’oferta formativa de l’Anoia i Osona. Ja podem dir, doncs, que és la Fira de l’Estudiant de la Catalunya central”.

 

La Fira passa dels 19 estands de l’any passat a 23 i hi haurà representants 35 centres educatius de les comarques centrals. Tal com ha explicat Cornudella, “hi passaran més de 3.000 nois i noies amb l’objectiu de prendre decisions sobre el seu futur”. Per al coordinador de la fira, “és important que “no es percebi només com un espai per a joves. És un espai per explicar l’oferta formativa però també d’abast general, per al conjunt de la població. Tothom que tingui interès a fer estudis o renovar el perfil professional, aquí hi podrà trobar el que necessita”.

 

Cornudella ha fet referència a la presència a la fira dels ensenyaments artístics, i a l’exposició de cartells dels 25 anys de la Fira de l’Estudiant. Sobre la nova ubicació, ha assegurat que suposa tenir més espai, també per a representants de l’àmbit tant públic com privat que hi participen, atès el caràcter mixt de la fira.

 

La regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament, Mercè Rosich, ha assegurat que per a Manresa és un orgull acollir el certamen que agrupa tota l’oferta formativa de les comarques centrals i ha afirmat que el trasllat al palau Firal és “un repte que esperem que funcioni de cara a properes edicions, però també la manera de fer créixer encara més la fira, després de 25 anys. Esperem que sigui molt útil per als estudiants i famílies”.  La regidora ha esmentat l’esforç de l’Ajuntament per facilitar transport als alumnes dels centres d’ensenyament. Pel que fa a la ciutadania en general, pot utilitzar la línia 2 del bus urbà, que té una freqüència de 15 minuts i té cobertura des del centre a la zona nord de la ciutat. Es pot baixar a la parada del polígon dels Dolors i arribar a peu al Palau Firal.

 

En nom del Consell Comarcal del Bages, el seu president, Agustí Comas, ha recordat que el Consell aporta a la fira el finançament de transport d’alumnes al Palau Firal, com altres anys, així com el llibret informatiu. També des del Consell s’impulsen activitats diverses, com una jornada adreçada a pares, un suport sobre mobilitat internacional, el suport a la iniciativa de repartir 3.000 carnets joves per part de la Direcció General de Joventut, i l’activitat per a joves “Embolica’t pel teu futur”.

 

Des del Consell Comarcal del Solsonès, Francesc Xavier Mas s’ha felicitat pels 25 anys i el canvi d’ubicació, que han fet que “la fira es faci gran” i ha recordat que des de la seva comarca també es facilita el transport dels alumnes. Per la seva banda, Joan Canyadell, gerent de la Fundació Lacetània, ha recordat que l’entitat fa 19 anys que dóna suport a la fira, des de l’aplicació de la LOGSE i l’estrena dels cicles normatius. Canyadell també ha remarcat la importància del certamen no només pel fet que s’ofereix informació sinó per l’assessorament i orientació a càrrec de personal tècnic.

 

Finalment, Mar Raluy, Coordinadora territorial d’Ensenyaments professionals a la Catalunya Central, ha afirmat que des del departament, al certamen d’aquest any s fa incidència sobretot en dos àmbits: formació i inserció (oferta per a alumnes que no aproven 4t ESO però que poden fer cicles formatius de grau mitjà o inserir-se laboralment) i també ensenyaments artístics. Raluy també ha fet un repàs d’alguns dels nous cicles formatius i altres ensenyaments que es posen en marxa.

 

Explicacions dels itineraris formatius

 

La Fira compta amb diferents espais. A l’entrada, on es durà a terme la visita i l’acollida, cada grup serà atès per un responsable de l’organització, en torns de 20 minuts, en els quals se’ls hi explicarà  els diversos itineraris formatius i el contingut de la Fira (entre 10 i 15 minuts).

 

A l’illa central hi haurà tota la informació del sistema educatiu: batxillerats, cicles formatius de grau mitjà i superior, universitats... i els estands dels centres expositors, amb les ofertes formatives dels cicles formatius, els batxillerats específics i els estudis universitaris al Bages, Moianès, Berguedà i Solsonès. També hi ha el Campus Universitari de Manresa amb l’oferta universitària dels estudis que es cursen a Manresa.

 

En aquesta edició tant especial, del 25è aniversari, hi participen com a convidades les comarques de l’Anoia i d’Osona, que presentaran la seva oferta educativa.

 

Igualment, els estudiants tindran l’opció de ser assessorats de forma individual per  un equip de psicopedagogs que els ajudaran a escollir una opció acadèmica.

 

Pràcticament la totalitat de centres de secundària de les comarques del Bages, el Berguedà, el Solsonès i el Moianès passaran per la Fira de l’Estudiant 2016.  Es preveu que més de 3.000 joves podran rebre a la Fira de l’Estudiant orientació, informació i assessorament, de primera mà, sobre els diferents itineraris formatius, tant per continuar el seu procés formatiu com per cercar una millora de la seva qualificació professional.

 

L’Horari de visita a la Fira de l’Estudiant serà de 9 a 14 h (el dilluns, dimarts, dimecres i dijous) i de 15 a 19 h (dilluns, dimarts i dijous).

 

Programa d’activitats

 

Dilluns 24 d’abril

 

11.00 h. Acte d'inauguració de la 25a edició de la Fira de l'Estudiant

 

Acte institucional presidit per l'Honorable Consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. L'acte comptarà amb la presència de representants de les institucions col·laboradores, que rebran el reconeixement públic amb motiu del 25è aniversari de la Fira i de la regidora d’Ensenyament i Universitats, Mercè Rosich.

 

Tot seguit actuaran la Big Band de l’Institut Guillem Catà i els castellers del Campus Universitari, els Penjats.

 

Lloc: Palau Firal

 

17.30 h.  Xerrada "Inicia el teu itinerari professional. Els PFI t'ho faciliten"

 

Xerrada oberta sobre els Programes de Formació i Inserció dirigida a l'alumnat de 16 a 21 anys que han acabat l'ESO sense graduar i a les seves famílies. Anirà a càrrec de Sònia Camprubí i Susana Suárez, docents de suport dels Programes de Formació i Inserció.

 

Els PFI són recursos de formació amb nous enfocaments i una atenció molt personalitzada. L'objectiu és les competències que permetin als joves continuar la formació, especialment en cicles de FP de grau mitjà o millorar les seves condicions d'accés al món laboral.

 

Lloc: Palau Firal. Sala d'actes

 

Dimarts, 25 d'abril

 

19.00 h. Conferència "Les decisions a l'adolescència"

 

Xerrada adreçada a les famílies. A càrrec de Laia Casas, mestra especialitzada en pedagogia terapèutica, educació emocional i benestar i en psicologia de la comunicació.

 

En aquesta ponència s'oferiran, d’una manera pràctica i amena, eines i estratègies per fomentar el benestar emocional dins el nucli familiar i per acompanyar els fills i filles en la presa de decisions d’una manera adequada i coherent.

 

Lloc: Palau Firal. Espai Fira

 

Dimecres, 26 d'abril

 

09.00 - 13.00 h. Tallers per a l'alumnat de batxillerat i cicles formatius

 

A escollir entre les franges horàries: 9.00, 10.30 o 12.00 hores. Els centres interessats hauran d'inscriure els alumnes per grup classe en una de les franges horàries dins el termini general d'inscripció a la Fira. Posteriorment, els alumnes podran triar, dins de la franja sol·licitada, un dels tallers proposats. 

La durada dels tallers és d’una hora, després de la qual els alumnes podran visitar la Fira i fer les consultes que estimin oportunes. També hi haurà un espai de conversa i d’intercanvi d’impressions amb estudiants universitaris i de cicles formatius de grau superior.

 

Lloc: Palau Firal. Espai Fira.

 

Enllaç per veure l’oferta de tallers que es duran a terme: https://firaestudiant2017.wixsite.com/firaestudiantmanresa/tallers

 

Dijous, 27 d'abril

 

9.30 h. Activitat artística

 

Xerrada oberta de presentació Viure la fotografia amb Oriol Segon Torra.
Del mateix autor i del 24 d'abril al 8 de maig es podrà visitar l'exposició fotogràfica Young Patriots juntament amb els treballs de l'artista emergent Alba Arnau ('Espai Jove Joan Amades).

 

Lloc: Oficina Jove del Bages (Espai Joan Amades). Carrer Sant Blai 14, Manresa.

 

17.00 - 19.00 h. Jornada sobre l'educació no formal "Les virtuts del teu temps".

 

La Jornada pretén posar en valor  l'educació no formal com  a aprenentatge a través del qual les persones poden adquirir tot un seguit d'experiències i competències que són útils per enriquir la vida personal i, especialment, la professional.

 

Lloc: Palau Firal de Manresa. Espai Fira.

 

17.00. Xerrada “Apodera't del teu temps”

 

Conferència a càrrec d'Íngrid Agud Morell. Doctora en Educació i Societat per la Universitat de Barcelona.

 

17.45 Taula d'Experiències

 

Relats en primera persona de com la participació en l'àmbit del lleure  apodera de competències per a la vida i el món laboral.  Moderadora: Íngrid Agud Morell. Intervenen: Eloi Hernàndez Mosella, Iolanda Segura Corrales, Laura Ferrer Font, Ricard Costa Puigpelat i Ricard Torras Rolando.

 

Lloc: Palau Firal de Manresa. Espai Fira.

 

Impuls i organització

 

La Fira de l'Estudiant està impulsada pels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central, l'Ajuntament de Manresa, els Consells Comarcals del Bages, Berguedà i Solsonès i la Fundació Lacetània, i constitueixen la Comissió Institucional de la Fira de l’Estudiant.

 

L’organització tècnica de la Fira ha estat a càrrec d’una Comissió organitzadora formada per:

 

  • Assistents Socials AMPA’s d’Instituts de Manresa
  • Coordinació territorial d’Adults (SSTT Catalunya Central)
  • Coordinació territorial d’Ensenyaments professionals (SSTT Catalunya Central)
  • Fundació Lacetània (en representació dels centres públics)
  • Joviat FPi / EDN Navàs (en representació dels centres privats)
  • Oficina Jove del Bages
  • Secció d’Ensenyament (Ajuntament de Manresa)
  • Secció d’Universitat (Ajuntament de Manresa)
  • Servei Comarcal de Joventut (Consell Comarcal del Bages)
  • Servei Educatiu del Bages
  • Servei Educatiu del Berguedà
  • Servei Educatiu del Solsonès

 

Per a més informació sobre la Fira de l’Estudiant: https://firaestudiant2017.wixsite.com/firaestudiantmanresa

 

Documents relacionats

  • imagen