L’Ajuntament de Manresa inicia la primera fase del Pla de Millora de l’Espai Urbà 2017

L’estat de la via pública de Manresa començarà a canviar molt aviat. Aquest estiu es duran a terme les obres de la primera fase del Pla de Millora de l’Espai Urbà. S’arranjaran calçades d’un total de 16 carrers de la ciutat, amb una superfície total de més de 17.000 m2 i una inversió de 418.578 euros. En fases posteriors, s’arranjaran altres vials i zones de vianants, per completar la despesa total prevista, d’un milió d’euros per aquest any 2017. El pla de xoc que enguany s’inicia, a partir de la diagnosi feta per l’Auditoria de l’Espai Urbà, tindrà continuïtat els propers exercicis. 

imagen

Entre els mesos de juliol i agost és previst que comenci l’execució dels treballs de la primera fase del Pla de Millora de l’Espai Urbà 2017. En concret, s’arranjaran les calçades de 16 carrers, amb la finalitat d’optimitzar la seva funcionalitat. La inversió per aquesta primera fase dels treballs s’eleva a 418.578,86 euros. En fases posteriors els treballs es desplaçaran a altres carrers i afectaran també voreres i espais de vianants, per completar la inversió d’un milió d’euros per aquest any.

 

En concret, el projecte preveu la intervenció en setze emplaçaments (veure plànol), amb una superfície total de 17.398m2. Aquest és el quadre de superfícies i pressupost:

 

 

 

 

 

Superfície

Pressupost

 

01

 

Bases de Manresa

 

2.486

79.672,62

 

02

 

Bellavista

 

1.054

16.676,04

 

03

 

Bruc

 

490

14.311,24

 

04

 

Comtals

 

600

10.700,46

 

05

 

Divina Pastora

 

430

15.272,60

 

06

 

Domènec i Muntaner

 

1.100

17.651,14

 

07

 

Francesc Moragas

 

544

18.417,88

 

08

 

Guia

 

188

5.948,20

 

09

 

Lluís Millet

 

532

16.977,33

 

10

 

Passeig Pere III

 

1.200

32.373,56

 

11

 

Pons i Enrich

 

4.100

71.740,43

 

12

 

Prudenci Comellas

 

915

32.485,67

 

13

 

Santa Caterina

 

902

16.192,17

 

14

 

Sant Pau

 

900

19.095,55

 

15

 

Verge de l'Alba

 

301

10.239,52

 

16

 

Xup

 

1.656,00

40.824,46

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total

 

17.398

418.578,86

 

 

   


 
Amb la voluntat de donar compliment al compromís del Pacte de Govern d'afrontar decididament la millora de l'espai públic, l’equip de govern de Manresa ja va decidir a inici de mandat dur a terme una Auditoria de l’Espai Urbà, per determinar l’estat de la via pública. Ja fa mesos es va fer públic que el 2017 invertirà  la quantitat d’un milió d’euros per millorar calçades, voreres i altres elements de mobiliari urbà. Aquesta quantitat significa més d’una quarta part de l’import necessari per fer les actuacions més urgents que s’han detectat a l’Auditoria. S’ha de destacar que l’àrea de Territori s’ha reestructurat per crear un equip específic per gestionar tant l'Auditoria de l'espai urbà com el pla de xoc.

Les primeres actuacions del pla, en aquests 16 carrers, es faran els mesos de juliol i agost. En una etapa posterior es faran dues fases més de treballs, que afectaran voreres i espais de vianants. S’ha de tenir en compte que aquestes fases del Pla 2017, que totalitzen un milió d’euros en inversió, tindran continuïtat els propers exercicis.

 

Satisfacció per poder posar en marxa “unes actuacions prioritàries”

 

Els detalls de l’inici de la primera fase del pla de millora de la via pública han estat presentats aquest migdia pel regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, qui ha mostrat la seva satisfacció per posar en marxa aquestes actuacions que “eren urgents”.

 

Serracanta ha recordat que l’equip de govern municipal des de l’inici del mandat “sempre va ser conscient que l’estat de la via pública no era en absolut l’òptim, però l’estat de les finances aleshores no permetien fer les actuacions que calien. Ara, fruït del treball realitzat en la gestió econòmica durant aquests anys, estem en condicions de dedicar-hi recursos per enllestir les millores perquè consideren que és una qüestió absolutament prioritària”.

 

Amb l’objectiu de contextualitzar aquests treballs, el regidor ha explicat que mesos enrere es va donar a conèixer els resultats de l’auditoria de l’espai urbà en la qual es va fer una foto fixa de la situació actual de la via pública a Manresa. “L’anàlisi d’aquesta fotografia ens deia que calia acometre un pla de xoc, amb una inversió a curt termini de 3,4 milions d’euros per millorar els carrers més degradats de la ciutat. D’aquests 3,4 milions, 2,4 milions han d’estar destinats a millorar les calçades, i el milió d'euros restant a voreres i millora dels recorreguts per a vianants”.

 

Per a Serracanta, aquestes “actuacions totals de 3,4 milions, i més diners si és possible i les finances ho permeten, està previst que es facin durant aquest 2017, 2018 i 2019”. “La primera fase que presentem avui està destinada a les calçades i es realitzarà els propers mesos de juliol i agost, amb 16 actuacions que tindrà un cost de gairebé mig milió d’euros. Abans d’acabar l’any hi haurà una segona i una tercera fase que estaran destinades a voreres, accessibilitat i millores de recorreguts per a vianants. Així amb números rodons, l’Ajuntament invertirà aquest 2017, com havien anunicat, gairebé un milió d’euros en millores a la via pública”.

 

El regidor ha ressaltat que “som conscients que hi ha molta feina a fer i sabem que quan comencem a actuar, ben segur que hi haurà ciutadans que creguin que hi ha altres carrers on també convé fer una actuació urgent. Ho sabem i cal que sàpiguen que de forma progressiva anirem enllestint també altres millores necessàries. A l’hora de decidir aquestes primeres actuacions ho hem fet seguint criteris de seguretat vial, seguretat de les persones i també de territorialització, és a dir, que les millores arribin a tots els barris”.

 

Serracanta ha explicat que els treballs de la primera fase es faran els mesos de juliol i agost per intentar minimitzar les molèsties amb el trànsit rodat, si bé ha fet una crida “a la compressió per part dels ciutadans perquè els propers mesos hi haurà afectacions de mobilitat a la ciutat a causa de les actuacions que també coincidiran amb els treballs de la rotonda dela Bonavista”.

 

Estat actual

 

L’estat actual dels àmbits on es preveuen les intervencions és, a nivell de pavimentació, certament millorable i amb unes irregularitats molt acusades, tant a conseqüència del seu desgast per l’ús com sobretot de l’obertura de rases per diferents serveis en els darrers anys.

 

Descripció de la proposta

 

1. Característiques de la urbanització

Les intervencions es preveuen mantenint el tipus de paviment actual, consistent en un aglomerat asfàltic. En determinats casos, indicats en els plànols de proposta, es preveu un sanejament del paviment, amb les característiques que es defineixen al plànol de detall corresponent.

 

2. Enderrocs

Es preveu la retirada del paviment actual malmès a partir del seu fresat.

 

3. Moviments de terres i ferms

No es proposa moviment de terres ja que l’actuació es limita al pavimentat amb asfalt amb àrid granític. Per assegurar l’adherència entre la capa actual d’asfalt i la nova es preveu l’aplicació d’un reg d’adherència.

 

4. Clavegueram

No es preveu afectar la xarxa de clavegueram, més enllà de l’adaptació de determinades tapes de registre.

 

5. Enllumenat

No es preveu afectar la xarxa d’enllumenat públic.

 

6. Altres xarxes de servei

No es preveu afectar d’altres xarxes de serveis existents, ni incorporar-ne de noves.

 

7. Senyalització

Es preveu només refer la senyalització horitzontal que resulti afectada per la intervenció. Pel que fa a la senyalització vertical no s’hi preveu cap mena d’actuació.

 

Terminis d’execució

 

Les obres es preveu que siguin executades en un període màxim de 7 setmanes. Caldrà desenvolupar els treballs per trams, contemplant desviaments, afectacions a guals i afectacions a les diferents línies de bus urbà.

 

Característiques específiques de cada àmbit

 

1.  Bases de Manresa

 

Es preveu l’actuació des del carrer Font del Gat fins Guifré el Pilós tot i que es fixa més intensa entre aquest darrer carrer i Jaume d’Arters. La intervenció no comprèn tota l’amplada del carrer ja que part del mateixa es troba en bon estat. Tampoc s’intervé en la franja d’aparcament que actualment es disposa a la part nord del carrer, atès que es preveu en un futur l’ampliació progressiva dels trams de vorera que comprèn.

 

2.  Bellavista

Es preveu la intervenció entre l’enllaç del camí que dóna accés als barris de la Bellavista i Sol i Aire amb la C-37 fins a l’accés al barri de la Bellavista.

 

3.  Bruc

L’actuació se centra sobretot en la parada d’autobús que se situa entre el carrer Saclosa i Prudenci Comellas.

 

4.  Comtals

Es preveu la millora de la pavimentació tant de l’entrada com de la sortida del barri dels Comtals fins al seu enllaç ambla C-55. Atesa la incidència de la intervenció en la funcionalitat d’aquesta darrera via, abans de l’inici de l’actuació, caldrà sol·licitar permís a Carreteres. D’altra banda, la proposta també contempla la senyalització horitzontal del tram superior de l’àmbit d’actuació.

 

5.  Divina Pastora

L’actuació preveu la millora del tram de carrer comprès entre les dues rotondes i abasta el carril de baixada, que suposa l’accés a l’hospital de ant Joan de Déu. Es preveu acordar amb aquest organisme les condicions de l’actuació.

 

6.  Domènech i Muntaner

L’actuació comprèn el tram inicial del carrer des de la carretera del Pont de Vilomara, fins al passeig Joan Miró i també la cruïlla amb l’accés a la plaça de Cal Gravat.

 

7.  Francesc Moragas

Es preveu la millora del paviment de l’enllaç entre el carrer i la plaça del Mil·lenari i també la reparació d’una rasa situada més al nord del carrer.

 

8.  Guia

Es preveu la intervenció en dos emplaçaments; per una banda en un dels extrems del pont per sobre el ferrocarril; per l’altra en un dels carrers d’ús públic que estructuren aquest nucli d’edificacions.

 

9.  Lluís Millet

La proposta planteja la millora del paviment del carrer entre el carrer de la Paui del camí vell de Santpedor.

 

10.       Passeig Pere III

Es proposa la intervenció de la banda sud del tram comprès entre el carrer Guimerà i la plaça Espanya. El projecte contempla també la nova senyalització horitzontal prevista en aquesta via.

 

11.       Pons i Enrich

Es preveu la millora de la pavimentació de diferents trams del carrer, situat al polígon de Bufalvent, el més important dels quals correspon al situat més al sud.

 

12.       Prudenci Comellas

Es preveu la intervenció en tot el carrer excepte en part de la franja d’aparcament que se situa al nord del mateix.

 

13.       Santa Caterina

L’actuació proposa la intervenció en tres trams del camí d’accés a la torre.

 

14.       Sant Pau

Es preveu la millora d’un tram del camí d’accés al barri des de la rotonda de la C-55.

 

15.       Verge de l’Alba

La proposta planteja la millora global de la part central del carrer i de dos petits àmbits al voltant de la plaça Cots.

 

16.       Xup

La proposta es desenvolupa en dos àmbits: per una banda els recorreguts interiors situats més al nord-est del barri Pare Ignasi Puig i per l’altra la millora de la pavimentació de la cruïlla entre el carrer que limita el barri pel sud i el camí que s’adreça a la zona del Suanya. En aquest darrer àmbit, el projecte preveu la senyalització informativa horitzontal del camí rural, d’acord amb els criteris fixats per aquests tipus de vies i també la senyalització horitzontal necessària per millorar la funcionalitat d’aquesta cruïlla.

 

Una Auditoria per dignificar l’espai públic

La necessitat de realització de l’auditoria per part del govern municipal neix de la constatació que hi ha mancances i problemàtiques a l’espai públic que cal millorar per dignificar  l’entorn més proper dels ciutadans. El treball d’auditoria es va iniciar amb la tasca de les diferents seccions i departaments de l’Ajuntament de Manresa i, posteriorment, es va complementar amb la col·laboració d’una empresa externa, que va elaborar un minuciós treball de camp. Aquest document recull informació detallada sobre l’estat de les calçades/ferm, voreres, rebaixos, passos de vianants, mobiliari urbà, parcs i jardins, enllumenat i neteja.

 

Un treball obert a la participació de la ciutat

 

El treball d’Auditoria de l’Espai Urbà va ser obert a la participació de les entitats veïnals i diversos col·lectius de la ciutat que coneixen de primera màquines són les mancances del dia a dia i els aspectes de millora que cal abordar i donar solució de forma més immediata.

 

L’Ajuntament de Manresa, amb la voluntat de recollir la informació d’aquests col·lectius, va posar-se en contacte amb les associacions de veïns de la ciutat a les quals se’ls va passar un model d’enquesta per poder valorar la situació del barri així com demanar les seves propostes de millora per enriquir el document. L’Auditoria també es va obrir a diferents col·lectius de la ciutat (gent gran, escoles, persones amb mobilitat reduïda i altres col·lectius), que hi van aportar la seva opinió.

 

Pel que fa a manteniment general de la via pública (estudi de calçades i voreres, accessibilitat, elements de mobiliari urbà i senyalització), l’auditoria marca que farien falta 3.465.571,36 euros per realitzar les actuacions de reparació més urgents. D’aquests, 1.040.130 corresponen a voreres, i 2.425.441,36 a calçades. El 2017 es realitzarà el pla de xoc amb un milió d’inversió, provinent de recursos propis i d’altres administracions. Per afrontar la globalitat de les actuacions pendents a Manresa (incloent les que no són prioritàries i que caldria realitzar a mitjà termini), l’auditoria marca que serien necessaris 12 milions d’euros més, fins a 15.604.771,73 euros.

 

Per tal de fer front inicialment a aquests 3,46 milions d’actuacions prioritàries, l’Ajuntament farà aquest 2017, amb molta diferència, la inversió més gran efectuada en l’espai públic de la darrera dècada

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen