Els grups municipals de CDC i ERC presenten l’acord del nou govern municipal de Manresa

Els canvis per cobrir les responsabilitats que fins ara tenien les regidores Mireia Estefanell i Olga Sánchez impliquen alguns retocs en l’organigrama polític i una redistribució de regidories. El nou equip tindrà una cara nova: Neus Comellas, que properament s’incorporarà com a regidora, mentre que Pol Huguet assumirà responsabilitats de govern.

imagen

Els grups municipals de CDC i ERC han pactat un nou govern municipal que, com l’anterior, continua tenint 14 regidors (8 de CDC i 6 d’ERC). Hi entra Neus Comellas, del grup de CDC, que s’incorpora al govern per substituir la baixa d’Olga Sánchez, qui deixa la seva tasca a l’Ajuntament per motius personals i familiars. La seva renúncia es farà efectiva al Ple municipal de dijous vinent. També s’incorpora al govern Pol Huguet, fins ara regidor d’ERC sense cartera, després de la sortida de Mireia Estefanell.

 

L’acord ha estat presentat aquest migdia en una roda de premsa amb l’alcalde de Manresa i president del grup de CDC, Valentí Junyent; el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy (ERC); i la portaveu del govern municipal, Àuria Caus.


Tinences d’alcaldia

 

Marc Aloy passa a ser el primer tinent d’alcalde i els representants del grup d’ERC ocuparan la primera, tercera, cinquena i setena tinences d’alcaldia, com fins ara, amb la pujada d’Àngels Santolaria a la tercera i de Jaume Torras a la cinquena. S’incorpora com a setena tinent d’alcalde la regidora Anna Crespo. Els tinents d’alcalde del grup de CDC són els mateixos i mantenen la posició que tenien.

 

  • Alcalde de Manresa: Valentí Junyent
  • Primer tinent d’alcalde: Marc Aloy
  • Segon tinent d’alcalde: Joan Calmet
  • Tercera tinent d’alcalde: Àngels Santolaria
  • Quart tinent d’alcalde: Josep Maria Sala
  • Cinquè tinent d’alcalde: Jaume Torras
  • Sisè tinent d’alcalde: Jordi Serracanta
  • Setena tinent d’alcalde: Anna Crespo
  • Vuitena tinent d’alcalde: Àuria Caus


Àrees i regidories

 

Els vuit tinents d’alcalde són, al seu torn, presidents o vicepresidents de les quatre àrees en què es distribueix l’organigrama polític de l’Ajuntament:

-A Territori no hi ha canvis, i Marc Aloy i Jordi Serracanta es mantenen com a president i vicepresident.

 

-En l’àrea de Promoció de la Ciutat, Joan Calmet és el nou president, en substitució de Mireia Estefanell, i Àuria Caus continua de vicepresidenta.

 

-En l’àrea de Drets i Serveis a les Persones, Àngels Santolaria és la nova presidenta (fins ara era vicepresidenta) i s’incorpora com a vicepresidenta Anna Crespo.

 

-L’àrea d’Hisenda i Governació continua com fins ara, amb Josep Maria Sala i Jaume Torras al capdavant com a president i vicepresident, respectivament.

 

Pel que fa a les regidories, queden configurades d’aquesta manera:

 

-A l’àrea de Territori, Marc Aloy serà el regidor d’Urbanisme i Llicències, una competència que fins ara corresponia a la regidoria de Dinamització Econòmica.

 

Jordi Serracanta continua com a regidor de Qualitat Urbana i Serveis, però assumeix també Mobilitat.

 

Pol Huguet és el nou regidor d’Entorn Natural.

 

-A l’àrea de Promoció de la Ciutat, Joan Calmet es manté com a regidor de Turisme però cedeix Festes a Neus Comellas, que serà regidora de Projecció de Ciutat i Festes.

 

Àuria Caus manté la regidoria de Comunicació i estrena la regidoria de Presidència, per assumir les tasques d’aquest departament, fins fa poques setmanes comandat per Francesc de Puig. Caus continuarà sent la portaveu del govern.

 

Cristina Cruz segueix sent regidora d’Ocupació i assumeix també Emprenedoria.

 

Jaume Arnau manté l’àmbit de Comerç i Mercats i incorpora la regidoria d’Indústria (que fins ara tenia Àuria Caus).

 

Finalment, Pol Huguet serà també el nou regidor de Participació.

 

-En l’àrea de Drets i Serveis a les Persones, tot continua pràcticament igual. Tan sols Cristina Cruz assumeix les competències d’Igualtat, fins ara emmarcades a la regidoria de Cohesió Social, i serà regidora de Dona i Igualtat.

 

La resta de carteres no varien: Àngels Santolaria continua com a regidora d’Acció Social i Cooperació, Anna Crespo es manté com a titular de Cultura i Joventut. Joan Calmet seguirà portant Habitatge i Barris; Mercè Rosich les regidories de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, i Ensenyament i Universitats; i Jordi Serracanta mantindrà Esports.

 

-En l’àrea d’Hisenda i Governació, Josep Maria Sala manté les competències d’Hisenda i Governació, i serà també regidor de Seguretat Ciutadana, mentre que Jaume Torras continua sent regidor de Recursos Humans i Transparència, i assumeix també Protecció Civil.

 

En aquest document podeu consultar l’organigrama polític de l’Ajuntament.


Calendari

 

La previsió de cara la configuració d’aquest nou govern és que el Ple de dijous que ve, 18 de maig, ratifiqui la baixa de la regidora Olga Sánchez. L’endemà, l’alcalde signaria la resolució que permetria l’entrada en vigor del nou cartipàs municipal.

 

Mentrestant, caldrà notificar la renúncia de la regidora Sánchez a la Junta Electoral Central, juntament amb la de Meritxell Soler (número 12 a les llistes de CiU de les municipals de 2015), perquè la següent de la llista, Neus Comellas, rebi l’acreditació que li permeti accedir a ser regidora.

 

Un cop arribi la documentació, es convocaria un Ple extraordinari per fer efectiu el seu nomenament.


Valoracions positives de la continuïtat del govern de coalició

 

Pel que fa a les valoracions polítiques, la portaveu del govern, Àuria Caus, ha assegurat que “s’ha elaborat una proposta resolutiva i que permeti treballar amb eficiència per al conjunt de la ciutat”.

 

En nom del grup municipal d’ERC, Marc Aloy ha recordat que “fa un any i mig vam decidir sumar esforços amb CDC per a un projecte de ciutat compartit, i els darrers dies hem considerat que aquest projecte passava per davant d’altres consideracions i calia fer esforços per mantenir-lo”. Aloy ha recordat que l’acord arriba després d’un “episodi dolorós, que ha afectat l’equip”, però “hem estat tres setmanes recomponent, dialogant, estrenyent llaços i posant per davant el que és més important: mantenir el projecte de ciutat”.

 

Aloy considera que el seu grup ha actuat “amb més generositat que tactisme”, i que la reorganització ha anat més enllà de substituir les places vacants: “hem mirat d’ajustar les competències i crear un govern que pot funcionar tenint en compte les capacitats de cada regidor. Hem recompost el cartipàs aprofitar el potencial de les persones que s’incorporen a l’equip”. En aquest context, hi ha afegit que “vivim amb il·lusió la incorporació de Pol Huguet com a regidor de govern: és una persona sobradament preparada, amb implicació al teixit associatiu de la ciutat i amb capacitat de treball i ampli coneixement de les matèries que tractarà: entorn natural i participació”.

 

El regidor ha remarcat que cal viure “amb naturalitat” les diferències ideològiques del seu grup amb el de CDC, però “ERC reitera el seu compromís amb el govern i la ciutat. Esperem que la segona part de la legislatura tirem endavant els projectes encetats i que han de fer-se realitat”.

 

Ha tancat la roda de premsa l’alcalde de Manresa i president del grup de CDC, Valentí Junyent, qui ha afirmat que “ens hem de felicitar del fet d’haver aconseguit recomposar el cartipàs en un període raonable de temps, i d’haver mantingut la coalició i el govern conjunt entre CDC i ERC”.

 

L’alcalde ha afirmat que l’acord dóna com a resultat “un govern fort, que ja ho era, però s’enforteix. És el govern que la ciutadania demana, perquè és el que formen les dues forces que van ser primera i segona a les eleccions i per tant els grups que tenen més suport de la ciutadania, actualment representats per 15 d’un total de 25 regidors” . L’alcalde creu que la ciutat volia “que questes dues forces es continuessin entenen,”, i hi ha afegit que l’acord s’ha tancat “des de la generositat i l’entesa”.

 

Valentí Junyent també ha afirmat que la reorganització del govern s’ha dut a terme per cobrir les dues baixes, però alhora el reajustament de competències i responsabilitats s’ha fet amb l’experiència d’aquests 15 mesos de govern conjunt, de manera que “la revisió del funcionament d’aquest tram de mandat  ha permès també fer aquests ajustaments”.

Documents relacionats

Organigrama polític maig 17
  • imagen