Manresa rep dilluns la Flama del Canigó i celebra la revetlla de Sant Joan sense petards

A partir de les 5 de la tarda el centre històric acollirà diversos actes com danses tradicionals, música en directe, una cercavila i concerts corals, que culminaran amb la revetlla de Sant Joan per a infants a la Plaça Major

imagen

Aquest dilluns, 23 de juny, l’arribada de la Flama del Canigó i la revetlla sense petards compartiran, un any més, una jornada plena d’actes lúdics i culturals que tindrà la Plaça Major com a marc d’una celebració coordinada conjuntament per Òmnium Bages i Imagina’t i la participació de diverses entitats de cultura popular.

El programa d’activitats de la revetlla de Sant Joan sense petards i l’arribada de la Flama del Canigó ha estat presentat avui pel regidor de Cultura, Joan Calmet; el president d’Òmnium Bages, Jaume Puig; i la representant d’Imagina’t, Carme Pintó.

El regidor Calmet ha donat la benvinguda als assistents i ha expressat la seva il·lusió al recordar que la recepció de la Flama del Canigó i la revetlla sense petards van ser els primers actes que va presentar com a regidor del consistori manresà. Calmet ha convidat als ciutadans a participar de la jornada “que any rere any es va consolidant com una celebració tradicional de la ciutat”.

Al seu torn, el president d’Òmnium Bages ha remarcat dos actes que aporten novetat i continuïtat a la festa. La novetat, ha dit Puig, “és que al llarg de les dues hores que la Flama estarà a la Plana de l’Om es podrà gaudir de danses típiques dels Països Catalans que podran ser participades pel públic assistent”.

I, “la continuïtat”, ha seguit el president d’Òmnium, “és la recepció de la flama del Canigó que, a Manresa, celebra la 5ª edició, i es configura com una activitat èpica i emotiva de la tradició catalana”.

Per la seva banda, la representant d’Imagina’t ha presentat la revetlla sense petards agraint “la tasca de l’Ajuntament i la Policia local “que garanteixen la seguretat i eviten elements distorsionadors”. Pintó h a destacat que “ja és la setzena edició d’una celebració cívica i segura que pares i fills gaudeixen en un ambient d’alegria i cordialitat”.

Carme Pintó ha fet una crida a les famílies a "participar en la recepció de l’arribada de la Flama del Canigó i a la cercavila posterior per acompanyar el foc, junt amb l’estelada, a la Plaça Major, encendre el peveter i celebrar Sant Joan jugant i ballant al ritme de cançons i danses tradicionals".

La Flama del Canigó arribarà a les 5 de la tarda

El dilluns 23 de juny la Flama del Canigó, símbol de la unitat dels Països Catalans, després d’haver travessat diferents comarques del territori català, arribarà, per cinquè any consecutiu, a la Plaça Sant Domènec de Manresa a les 5 de la tarda.

D’aquí serà traslladada a la Plana de l’Om, on serà custodiada fins a les 8.15 del vespre. La Plana de l’Om serà l’escenari de diverses actuacions de danses dels Països Catalans amb Tradiball en Dansa i música en directe, en un acte coordinat per Òmnium Bages, amb la col·laboració de l’ANC, Imagina’t, el Geganters de Manresa i Tradiball en Dansa.

Posteriorment una cercavila amb els Gegantons de Manresa portaran la Flama a la Plaça Major on es traspassarà al peveter. Seguidament l’hereu i la Pubilla de la ciutat llegiran el missatge de la Flama del Canigó, que enguany ha redactat el periodista Carles Capdevila i que després donarà pas a l’actuació de les diferents corals de la ciutat.

Gran festa a la Plaça Major per celebrar Sant Joan

A continuació tindr&ag rave; lloc la 16ena edició de la revetlla de Sant Joan infantil organitzada per l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració d´Imagina’t. La revetlla sense petards començarà aproximadament a les 9 del vespre a la Plaça Major quan finalitzi l’acte de l’arribada de la Flama del Canigó.

La festa comptarà amb l’actuació del grup Tururut Bonaigua, format per Amadeu Rosell ( acordió diatònic, veu, guitarra i banjo), Jordi Palau (flauta i flautí), Pep Solà (bateria i percussions), Pep Sanchez (contrabaix i baix elèctric) i el mestre-ballador Pep Lizandra.

El grup musical oferirà un espectacle participatiu fet a mida per una nit tan especial i singular com la de Sant Joan: danses, tonades, cançons d'aquí i es recuperarà el ball de pagès, que sempre s’havia fet als pobles de muntanya amb músiques pròpies del Pirineu i d’altres contrades d’arrels catalanes. La plaça serà una festa: balls en parella per a xics i grans, balls-jocs i balls col·lectius.

Quan es faci fosc s’encendrà la foguera clàssica de la nit de Sant Joan al ritme de la música de Tururut Bonaigua que continuarà tocant fins l'acabament de l'acte, cap a les 12 de la nit.

La revetlla és sense petards i a tota la plaça hi haurà cartells indicant-ho.

Les entitats i persones de Manresa i el Bages que vulguin encendre fogueres amb la Flama del Canigó podran recollir-la a l’estand d’Òmnium, instal·lat a la Plana de l’Om, de les 6 a les 8 del vespre.

Per a més informació, es poden adreçar a la secretaria de la seu territorial, de dilluns a divendres, de dos quarts de vuit a dos quarts de nou del vespre, o bé a bages@omnium.cat.

Programa d’actes :

• 17.00 h: Rebuda de la Flama a Sant Domènec i trasllat a la Plana de l’Om.

• 18.30 h: Danses dels Països Catalans amb Tradiball en Dansa, a la Plana de l’Om.

• 20.00 h: Arribada dels Gegantons de Manresa

• 20.15 h: Cercavila de la Plana de l'Om fins a la Plaça Major

• 20.30 h: Lectura del missatge de la Flama del Canigó, a càrrec de la Pubilla i l'Hereu de Manresa i actuació coral.

• 21.00 h: Plaça Major: Inici de la Revetlla Infantil amb l'actuació de Tururut Bonaigua i encesa de la foguera quan es faci fosc.

• 24.00 h: Acabament.

Documents relacionats

  • imagen