Manresa impulsa un programa d’activitats per commemorar el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones

Entre el 23 de maig i el 15 de juny, la  regidoria de la Dona de l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat, ha organitzat una sèrie de propostes per reivindicar i fomentar la salut de les dones. 

imagen

La regidoria dela Donade l’Ajuntament de Manresa, a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), i amb la col·laboració d’altres entitats de la ciutat, han organitzat un programa d’activitats per commemorar el Dia internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig.

 

Les activitats les han explicat en més detall a la presentació d’aquest matí la regidora de la Dona de l’Ajuntament de Manresa Cristina Cruz; la tècnica de Sanitat, Bea Almenar; i el representant de les Piscines Municipals de Manresa, Jordi Vidal. També els ha acompanyat la tècnica del SIAD, Carme Batista.

 

Aquestes accions  formen part del nou Pla d’ Igualtat de la ciutat dins la seva  línia estratègica per treballar els drets i qualitat de vida. Una línia estratègica que té com a objectiu prioritari tenir en compte la diversitat de les situacions i el cicle de vida de les persones en tots els plans, programes i objectius que es portin a terme, especialment en els àmbits de salut, atenció social i diversitat.

 

El programa es farà entre el 23 de maig i el 15 de juny

 

El programa, que tindrà lloc entre el 23 de maig i el 15 de juny, consisteix en diverses propostes –tallers, sessions de teràpia físiques i esportives, xerrades i exposicions-  on la salut de les dones i les seves demandes són les protagonistes.

 

La commemoració del  Dia Internacional d'Acció perla Salutde les Dones va sorgir  a partir de la reunió posterior ala V TrobadaInternacional Dona i Salut celebrada l'any1987 aCosta Rica. La intenció era fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, fent públiques les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.

 

Així, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar el 28 de maig com una data per a la mobilització mundial i la reivindicació, on la salut de les dones fos la protagonista.

 

Des de la regidoria dela Donaes té present que el sexe és un element rellevant que explica diferències en la salut. Històricament, però s’ha accedit a l’avenç mèdic a través d’un model masculí, posteriorment generalitzat al femení. Actualment, l’evidència científica demostra que existeixen diferències de gènere entre els homes i les dones quant a la salut, que s´han de tenir en compte per tal de garantir la prevenció, la major precisió en el diagnòstic i la igualtat de drets de les dones a ser ateses i tractades eficientment per les seves problemàtiques.

 

En aquest sentit, les dones, en general, tenen un comportament més saludable però  presenten més problemes de salut que els homes. D’altra banda, consumeixen menys tabac i alcohol però pateixen més trastorns crònics i és més freqüent que sofreixin de malalties mentals. Les dones han de dur a terme més accions preventives, especialment pel que fa al sexe; mamografies i citologies.

 

Tot aquest coneixement ajuda a entendre millor com s’expressa la salut i la malaltia a les dones i, per tant, permet donar resposta a les seves necessitats quant a la prevenció i foment de l’autocura i coresponsabilitat.

 

Un taller de salut i cicles vitals femenins, una sessió de teràpia d’esquena, l’exposició  “Medicina de les dones. Ginecologia històrica a Catalunya”, una sessió d’Aiguagim, una xerrada sobre alimentació saludable i una altre sobre el dolor, un taller de primers auxilis i suport vital i una sessió de gimnàstica suau són les propostes que configuren la programació.

 

Per fer les inscripcions i sol·licitar més informació cal adreçar-se al telèfon 93 875 23 10 o bé a través del correu electrònic siad@ajmanresa.cat.

 

Programa d’ actes


Dimarts 23 i  30 de maig i divendres 2 juny

 

  • Taller de salut i cicles vitals femenins: hàbits saludables, sexualitats i cicles reproductius, a càrrec de l’ associació Cúrcuma.

 

Horari: 9’30 a 12’15 h.
Lloc: SIAD

Inscripcions fins al 19 de maig

Organitza: SIAD Montserrat Roig i Diputació de Barcelona

 

Dijous 25 de maig

 

  • Sessió de teràpia d’esquena, a càrrec el Marc Ortonoves, monitor de gimnàstica.

 

Hora: 10’15 h.

Lloc:  Espai Social - Manresa de la Fundació Catalunya-La Pedrera (C/ Caritat, 14)

Inscripcions fins al 23 de maig

Organitza: Espai Social - Manresa de la Fundació Catalunya-La Pedrera

 

  • Xerrada “ I després del dolor, què?, a càrrec de Sara Martin, psicòloga  especialista en dolor crònic.

 

Hora: 17.30 h.

Lloc: SIAD

Hi haurà servei d’ atenció als infants, sota demanda prèvia, abans del 23 de maig

Organitza: SIAD Montserrat Roig

 

Del 30 de maig al 30 de juny

 

  • Exposició  a l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa: “La medicina de les dones. Ginecologia històrica a Catalunya”

 

Dins el projecte “ Néixer a Manresa 1930-1960” una producció del Museu d’ Història de la Medicina de Catalunya. Amb les aportacions del taller de memòries.

Inauguració: 30 de maig a les 19 h.
Horari: De dimarts a divendres de 10 a 14 h;  dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h; i diumenges de 10 a 14 h
Lloc: Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa
Organitza: Museu Comarcal de Manresa

 

Dimecres 31 de maig

 

  • Sessió d’ aiguagim.

 

Hora: 16.00 h.

Lloc: Piscines Municipals de Manresa

Activitat gratuïta

Inscripcions fins al 26 de maig . Places limitades

Organitza: SIAD Montserrat Roig i Piscines Municipals de Manresa

 

 

Dijous 1 de juny

 

  • Xerrada sobre alimentació saludable i tastet d’ esmorzar, a càrrec de Bea Almenar, metgessa nutricionista.

 

Hora: 9’30 h.

Lloc: SIAD

Inscripcions fins al 30 de maig . Places limitades

Organitza: SIAD Montserrat Roig i de Unitat de Sanitat de l’ Ajuntament de Manresa

 

Dimarts 6 de juny

 

  • Taller de primers auxilis, autoprotecció i  suport vital  per a dones, a càrrec de Sisformació

 

Horari: de9 a13 h

Lloc: SIAD

Inscripcions fins al 2 de juny.

Organitza: SIAD Montserrat Roig

 

Dijous 15 de juny

 

  • Sessió de gimnàstica suau

 

Hora: 10’30 h.

Lloc: Piscines Municipals de Manresa

Activitat gratuïta

Inscripcions fins al 13 de juny . Places limitades

Organitza: SIAD Montserrat Roig i Piscines Municipals de Manresa

Documents relacionats

  • imagen