Tornen els Àngels de nit per fomentar les conductes saludables entre usuaris d'espais d'oci nocturn

Una quarantena de figurants vestits amb abrics negres i ales blanques tractaran de fer reflexionar sobre temes com les malalties de transmissió sexual, embarassos no desitjats i abús dels consums d’alcohol i altres drogues entre els assistents a les festes majors i festes populars del Bages.

imagen

El Consell Comarcal del Bages conjuntament amb l’Oficina Jove del Bages recuperarà al Bages i a Manresa el projecte Àngels de Nit en el marc del programa NITS Q coordinat per la subdirecció general de drogues del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El projecte Àngels de Nit va ser impulsats pel Consell Comarcal fins l’any 2008.

Els Àngels de nit són un col·lectiu de 40 joves, estudiants del Cicle Formatiu d’Animació Socio Cultural o vinculats en temes socio/teatrals, i que vestits amb abrics negres i ales blanques, la seva missió serà fer reflexionar als usuaris d’espais d’oci nocturn, festes majors i festes populars, sobre temes com les malalties de transmissió sexual, embarassos no desitjats i abús dels consums d’alcohol i altres drogues.

La iniciativa Àngels de Nit ha estat presentada avui per la regidora de Participació Ciutadana, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament de Manresa, Àuria Caus; la consellera d’Educació, Cultura, Ensenyament i Esports, Sònia Díaz; i la regidora de Joventut, Cultura i Esports de l’Ajuntament d’Artés, Eli Carracedo.

La regidora Caus ha manifestat que “els Àngels de nit és un projecte vinculat a les NITS Q (Nits de Qualitat) que són una taula de participació ciutadana formada per tots els agents implicats que tenen per objectiu detectar problemes, donar solucions i proposar idees per tal d’aconseguir un oci nocturn més saludable i més atractiu”.

Per la seva banda, la consellera Díaz ha explicat que la decisió de reactivar el projecte Àngels de Nit és deu a què “s’ha detectat que la franja d’edat del jovent que comença a beure alcohol és a partir de 13 anys. “Aquest jovent”, ha seguit Díaz, “bàsicament el consumeixen en festes populars donat que amb aquesta edat encara no freqüenten locals d’oci nocturn”.

Al seu torn la regidora de Joventut d’Artes ha ressaltat que s’ha triat la revetlla de Sant Joan perquè "a la seva població és una data important que atrau a persones de tota la comarca". "Els Àngels", ha dit la regidora, "actuaran a la Plaça Vella i oferiran aigua, preservatius i informació als assistents".

Dues intervencions: Artés (Sant Joan), Manresa (Festa Major)

Els municipis del Bages acolliran diversos dies d’intervenció en funció de les festes populars en les quals es prioritzi actuar. Així es duran a terme dues sortides anuals dels Àngels. La primera serà a Artés, per la Revetlla Sant Joan, on es preveu que intervinguin 10 Àngels en horari d’1.30 a 2 de la nit; i la segona acció es farà durant la Festa Major de Manresa on participaran 25 Àngels de la 1 a les 2.30 de la matinada. També és previst fer sortides en alguns altres municipis, pendents de concretar.

Els Àngels de nit van néixer amb  la consigna de fer prendre consciència als usuaris d’espais nocturns sobre temes com les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats en el marc del dia mundial de la lluita contra la SIDA. Actualment, però, l’objectiu és que les seves intervencions siguin més globals, i a més dels temes esmentats, també incideixen en el consum abusiu d’alcohol i drogues.

Les taules Nits Q van començar a Catalunya l'any 2008, i fins ara s'han iniciat a 15 territoris de Catalunya (municipis, consells comarcals o agrupacions de municipis); s'han celebrat 210  sessions participatives i s'ha aconseguit la participació directa d'unes 420  persones.

L’Ajuntament de Manresa compta amb una comissió fixa de drogodependències integrada per diferents agents: mossos esquadra, representats Althaia, tècnics municipals, representats de l’ICS, etc. que l’any passat va detectar que hi havia molts menors d’edat que consumien als carrers dels voltants de les places on es celebrava la Festa Major. És per això que es va veure la necessitat de fer alguna acció durant aquesta efemèride a la capital del Bages.

Període de formació dels Àngels de nit

El projecte es va iniciar al passat mes d’abril amb la selecció del joves que es caracteritzen com a Àngels de nit.

La seva formació, programada durant els mesos d’abril, maig i juny, ha consistit en dotze hores de formació teatral a la Sala Mestre Blanch del Teatre Conservatori que ha anat a càrrec de David Ribera, professional del món del teatre, per tal de dur a terme una intervenció òptima durant la nit.

Els joves també han fet sis hores formatives sobre el consum responsable a càrrec del programa NITS Q; i 4 hores d’aprenentatge sobre aspectes clau de malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats, impartides per estudiants d’infermeria de la FUB; Ambdós blocs han tingut lloc a l’IES Guillem Catà.

Documents relacionats

  • imagen