L’Ajuntament posa en marxa el procés per a la segona fase del Pla de Millora de l’Espai Urbà 2017

Aquesta segona fase del pla de xoc de millora de l’espai urbà està  adreçada a millorar 10 espais destinats als recorreguts i accessibilitat per als vianants que abasten 2.171 m2 i tenen un pressupost total de 187.269,12 euros.


imagen

La regidoria de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis de l’Ajuntament de Manresa continua fent passos endavant en el pla de xoc destinat a millorar l’espai urbà de la ciutat. El mes passat ja es va presentar la primera fase dels treballs que tindran lloc aquest estiu per millorar les calçades de 16 carrers, amb una superfície de 17.000 m2 i un a inversió de 418.578 euros. Ara s’inicia el procés per tirar endavant la segona fase, que en aquesta ocasió estarà adreçada a millorar els recorreguts de vianants, accessibilitat a equipaments i espais públics d’un total de 10 emplaçaments de la ciutat que tenen una superfície de 2.171,11 m2 i una inversió de 187.269,12 euros.

 

El projecte, aprovat inicialment el 23 de maig passat, estarà un mes en exposició pública, i es preveu que durant el mes de juliol es pugui començar l’expedient administratiu de tramitació del projecte i de licitació de les obres. Aquests tràmits situen l’inici probable dels treballs a finals d’octubre o principis de novembre, amb una durada prevista d’unes 8 setmanes.

 

Així mateix, l’Ajuntament ja ha començat a redactar la tercera fase i última de treballs del pla de xoc per aquest 2017 i que també incidirà en la millora d’espais de recorreguts de vianants i calçades.

 

Àmbit i objecte de les obres

 

“El projecte d’actuacions de millora de l’espai públic 2017. Actuacions en espais de vianants” té l’objectiu de millorar les calçades de determinats espais destinats als vianants, amb la finalitat d’optimitzar la seva funcionalitat, i forma part d’un conjunt d’actuacions de millora de l’espai públic que es preveu desenvolupar durant aquest any 2017, d’acord amb les conclusions de l’auditoria de l’espai públic.

 

En concret, el projecte preveu la intervenció a 10 emplaçaments, que corresponen a espais de voreres o destinats bàsicament als vianants, amb una superfície total de 2.171,11 m2, la relació dels quals és la següent.

 

 

          Espais

             Superfície

01

Abat Oliba

169,50

02

Font del Gat

662,10

03

Font dels Capellans

381,98

04

Miquel Martí i Pol

24,16

05

Mas d’en Roca

23,38

06

Passeig de Pere III

9,60

07

Puigterrà

326,46

08

Sant Jordi

325,94

09

Santa Clara

195,09

10

Viladordis

52,90

 

Total

2.171,11

 

 

L’estat actual dels àmbits on es preveuen les intervencions consta d’unes irregularitats que no faciliten els recorreguts de vianants. En determinants casos, les irregularitats són conseqüència de la convivència dels espais amb l’arbrat d’alineació.

 

Actuacions previstes

 

Quatre de les actuacions se centren en la millora dels paviments malmesos a conseqüència dels arbres, tres corresponen a actuacions de guals de vianants i les tres restants se centren en la millora de la pavimentació de determinants espais, ja sigui per la seva inexistència, ja sigui perquè la pavimentació existent ha esdevingut obsoleta. Ateses les característiques de les intervencions, les que suposen la renovació de la pavimentació es preveuen mantenint el tipus de paviment existent.

 

En general, es preveu la retirada del paviment actual malmès o bé l’enderroc de les parts de paviment que esdevenen necessàries per al desenvolupament de la proposta.

 

Pel que fa a l’arbrat, més enllà dels treballs necessaris per al sanejament de les arrels dels arbres situats en els àmbits objecte d’actuació, no es proposa moviment de terres ja que l’actuació es limita al nou pavimentat dels espais.

 

En tots els elements d’arbrat que la proposta preveu mantenir es realitzarà el sanejament de les arrels que en motiven la reparació del paviment de l’entorn de l’escocell i es preveurà la col·locació d’una barrera d’arrels. Malgrat el projecte proposa la substitució de l’arbrat existent en el passeig Sant Jordi, aquesta barrera d’arrels també es preveurà en tots els arbres de nova plantació d’aquest espai.

 

Pel que fa al clavegueram no es preveu que els treballs afectin a la xarxa de clavegueram, més enllà de l’adaptació de determinades tapes de registre.

 

Característiques de cada àmbit

 

 

  • Abat Oliba

 

Es farà una actuació que asseguri el correcte desguàs de l’aigua de pluja cap a la xarxa de sanejament existent. Es preveu, doncs, corregir el pendent actual del tram de vorera afectat, de manera que se suprimeixin els punts fondos actuals.

 

  • Font del Gat

 

Hi ha prevista una actuació que asseguri la uniformitat del paviment dels trams subjectes, molt afectats per les arrels dels arbres, sobretot pel que fa al carril bici, atès que, el fet que aquest carril sigui d’aglomerat asfàltic sense una base suficientment rígida ha suposat un comportament inadequat en la seva convivència amb l’arbrat d’alineació que el delimita. La proposta planteja l’enderroc del paviment malmès i el desenvolupament d’una base de formigó de 15 cm de gruix en la totalitat del paviment renovat, ja sigui de panot o d’aglomerat asfàltic. També es preveu el sanejament de les arrels dels arbres situats en els àmbits d’actuació així com la col·locació d’una barrera antiarrels en tots aquests elements.

 

  • Font dels Capellans

 

Es farà la substitució del àmbits del paviment de formigó de l’interior de dos dels octogonals que es troba en pitjors condicions –els octogonals 12 i 13--. La intervenció es preveu amb el mateix tipus de paviment tot i que incrementant el seu gruix fins als 20cms de manera que s’asseguri un millor comportament d’aquest element en relació a l’arbrat existent. També es preveu el sanejament de les arrels dels arbres existents afectats per l’actuació així com la col·locació d’una barrera antiarrels en aquests i en els nous elements d’arbrat previstos, ja que la intervenció també preveu la nova plantació de l’arbrat desaparegut, amb un arbre a l’octogonal 13 i un altre a l’octogonal 14.

 

  • Martí i Pol

 

Es repararan els paviments del carrer malmesos per l’acció de l’arbrat i també per accions incíviques. Amb la finalitat d’evitar aquestes darreres, es preveu també la col·locació d’un conjunt de pilones amb la finalitat d’evitar l’aparcament sobre les voreres, que en l’actualitat es porta a terme en determinats trams d’aquest carrer.

 

  • Mas d’en Roca

 

L’actuació preveu la reparació de la vora del paviment de llambordes del carrer, en el tram que es desenvolupa en una cota superior a la dels terrenys adjacents.

 

  • Passeig Pere III

 

L’actuació preveu la substitució del gual de vianants existent en el lateral del Passeig més proper al tram nord del carrer Guimerà, amb la finalitat d’assegurar la seva adequació al Codi d’accessibilitat, tant pel que fa a les seves característiques pròpies com per la seva relació amb les irregularitats de la calçada existent.

 

  • Puigterrà

 

Es preveu la millora del paviment del tram final del recorregut d’accés al parc des de la Carretera de Vic. La pavimentació es preveu amb formigó amb un gruix de 20cm i es desenvolupa sense assolir les vores del recorregut que es preveuen amb tot-ú. La proposta planteja la incorporació d’uns junts metàl·lics i d’unes planxes d’acer que, en forma de fulles, donen una pauta geomètrica al recorregut d’accés a aquest espai públic. Finalment, l’actuació preveu la supressió de determinats elements obsolets, pals metàl·lics i de formigó.

 

  • Passeig Sant Jordi

 

L’actuació preveu la reparació dels paviments del passeig Sant Jordi malmesos per l’acció de l’arbrat en el tram que transcorre entre el camp de futbol i l’escola i també la substitució del paviment en condicions inadequades situat en el tram del passeig comprès entre el camp de futbol i el bloc 31. En l’actuació directament relacionada amb les afectacions de l’arbrat, la proposta planteja la substitució de l’arbrat existent així com la col·locació d’una barrera antiarrels en tots aquests nous elements.

 

  • Santa Clara

 

La proposta planteja la millora dels recorreguts de vianants del carrer Nou de Santa Clara en els dos punts d’enllaç amb el carrer Vell de Santa Clara. En aquest sentit, es preveu el desenvolupament de dos passos de vianants elevats, mantenint la continuïtat de la vorera en aquests dos punts, com a primer pas cap a la incorporació del carrer Vell de Santa Clara com a espai de prioritat invertida i, per tant, de plataforma única.

 

  • Viladordis

Es proposa la construcció de quatre guals de vianants adaptats al carrer Viladordis, en el tram comprès entre Gaudí i Sant Cristòfol. Ateses les dimensions de la vorera, la proposta planteja deprimir la totalitat de la vorera, la qual cosa suposa la necessitat de desplaçar sensiblement un dels passos de vianants, per tal de no incidir en les condicions d’accés de les finques privades situades al seu entorn.

 

 

Documents relacionats

  • imagen