L’Ajuntament de Manresa hereta “les cadires de la Rosita”, que a partir d’ara seran d’ús gratuït

Rosa Cases Trellisó, popularment coneguda com a la Rosita de les cadires, va morir el gener passat i en el seu testament va manifestar la voluntat de donar-les a la ciutat. El consistori va finalitzar el 13 de juny el tràmit administratiu d’acceptació d’aquest llegat.


imagen

Les populars “cadires de la Rosita” del Passeig de Pere III de Manresa han iniciat avui una nova etapa després de més d’un segle d’història. Els serveis de manteniment han acabat d’instal·lar les cadires que a partir d’ara són propietat de la ciutat, després que l’Ajuntament de Manresa hagi acceptat la darrera voluntat formulada pel testament de Rosa Cases Trellisó, coneguda popularment com la “Rosita de les cadires”.

 

Els detalls de la nova etapa de la presència de les cadires al Passeig ha estat presentada aquest migdia pel segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet. L’ha acompanyat també el gerent de Fira de Manresa, Albert Tulleuda.

 

Calmet ha informat que després de la mort de Rosa Cases, el seu hereu va presentar a l’Ajuntament de Manresa  -el 19 de maig passat- un escrit en el qual manifestava, mitjançant testament, la darrera voluntat de la propietària de les cadires. L’Ajuntament va iniciar aleshores els tràmits administratius d’acceptació de llegat que van finalitzar el 13 de juny passat.

 

Per al regidor, l’Ajuntament de Manresa, tenint en compte que les cadires del Passeig són "un element important del patrimoni i de l’imaginari col·lectiu de la ciutat", i atenent també a la demanda d’alguns ciutadans i ciutadanes que manifesten el seu interès per la continuació de la presència a la via pública durant l’estiu d’aquest mobiliari, ha decidit "continuar oferint aquest servei que partir d’ara serà gratuït". Calmet ha afegit que “aquesta era la seva voluntat i, per tant, és un dels millors homenatges que li podem fer”.

 

De la col·locació i manteniment de les cadires s’encarregarà la Fundació Turisme i Fires de Manresa. Les cadires seran a la via pública fins al 30 de setembre i durant l’hivern seran dipositades al magatzem de l’Ajuntament de Manresa.

 

S’han instal·lat 272 cadires

 

El llegat cedit de Rosa Cases a l’Ajuntament és de 435 cadires. Del total de cadires existents, els darrers anys se n’instal·laven només les que estaven en millor estat, prop de 380. Ara, un cop redefinits els nous espais, l’Ajuntament ha instal·lat 272 cadires, un 28% menys que anys enrere.

 

Aquesta reducció del nombre de cadires té l’objectiu d’esponjar i millorar la mobilitat de la cruïlla entre el carrer Casanova, Arquitecte Oms i el Passeig de Pere III i, alhora, donar resposta a la demanda de servei de terrassa de locals de restauració del sector.

 

Una de les persones més conegudes de la ciutat

 

Rosa Cases va néixer a Solsona l’any 1928 i va morir el 25 de gener passat, als 88 anys d’edat. Durant molts anys ha estat una de les persones més conegudes de la ciutat de Manresa. L’any 1956 es va casar amb Àngel Prat Cots, que era l’encarregat de les cadires, que havia heretat del seu pare. La Rosita va portar en solitari la gestió de les cadires arran de la mort del seu marit a finals dels anys setanta i fins a l’any 2010 que,  per motius d’edat i salut, va haver de deixar de fer-se’n càrrec directament. Després, durant un estiu, va encarregar la gestió de les cadires a Carme Canals, i des del juliol de 2012 al sastre senegalès Mbaye Faye.

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen