La Bonavista compleix el primer mes d’obres sense complicacions i comencen a executar-se canvis en la mobilitat

Quan es compleix el primer mes de les obres d’urbanització de la nova Bonavista, el balanç és positiu pel que fa al trànsit, ja que hi ha hagut poques complicacions i molt poques queixes. Les obres avancen al ritme previst. Aquesta setmana comencen a executar-se modificacions en la mobilitat que quedaran com a definitives, com ara el canvi de sentit del carrer Sant Joan d’en Coll, aquest dimecres. També comença a renovar-se el clavegueram del carrer Jacint Verdaguer, que passarà a ser d’un sol carril entre carretera del Pont i carretera de Vic, i s’urbanitza la rotonda de la plaça del Remei.

imagen

La nova plaça de la Bonavista arriba el primer mes d’obres. Des del dia 5 de juny, quan va començar l’actuació, s’han dut a terme els enderrocs del paviment tant de la part de les calçades afectades, com de les zona verda. També s’ha retirat tot el mobiliari, bancs, jocs infantils i altres elements, i els arbres afectats per l’obertura de la carretera del Pont.

 

Una de les tasques més complicades ha estat l’enderroc de la calçada de la carretera de Vic, una llosa de formigó armat de 35 centímetres de gruix construïda el 1969 en època de l’alcalde Soldevila i que ha perdurat fins a dia d’avui. També s’han executat part de les obres de clavegueram i s’ha trinxat tot el material de l’enderroc dels paviments per tal de reutilitzar-lo a l’obra com a tot-u artificial.

 

En general, pel que fa a la fluïdesa del trànsit, la valoració de l’Ajuntament és positiva. La ciutadania ha respectat les recomanacions d’evitar quan ha estat possible aquest nus viari, i l’establiment de les mesures provisionals, juntament amb la presència habitual de la Policia Local, sobretot els primers dies, ha permès que hi hagi hagut pocs problemes de trànsit.

 

Així ho han explicat aquest matí, en roda de premsa, el regidor d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, i el regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta. Tots dos han agraït a la ciutadania que hagi seguit les recomanacions de buscar itineraris alternatius, i han valorat positivament la fluïdesa del trànsit i els pocs problemes de congestió durant aquestes primeres setmanes d’obres, si bé han insistit que cal tenir en compte que les afectacions continuen i per tant es manté el missatge que cal evitar passar per la zona en obres sempre que sigui possible.

 

En la roda de premsa també s’han explicat les actuacions més imminents que es duran a terme a partir d’ara, que són les següents:

 

Renovació del clavegueram al carrer Mossèn Jacint Verdaguer

 

A partir d’aquest dimecres dia 5 de juliol es duran a terme els treballs de canalització de la xarxa de clavegueram del carrer Mossèn Jacint Verdaguer. Aquesta actuació comportarà les següents afectacions:

 

  •  Es reduirà de 2 a 1 carril de circulació en el tram entre ctra. Pont de Vilomara i ctra. de Vic. Es modificarà la regulació semafòrica de Ctra. Pont de Vilomara amb carrer Mn. Jacint Verdaguer per adaptar-la a la nova implantació de carrils de circulació.

 

  •  Es senyalitzarà una zona de càrrega i descàrrega a la Ctra. de Vic entre els carrers Mn. Jacint Verdaguer i Gaudí, de manera que es reduirà de 2 a 1 carril de circulació en aquest tram.

  

Nova rotonda a la plaça del Remei

 

Per altra banda, aquest dimecres dia 5 de juliol també s’iniciaran les obres per a la construcció d’una rotonda a la plaça del Remei que regulà el trànsit a la cruïlla entre els carrers Bertrand i Serra, Joan XXIII, Remei de Dalt i via de Sant Ignasi.

 

La rotonda es resol només amb elements de senyalització (pintura, senyals i barreres tipus new-jersey). Té unes dimensions d’11 metres de diàmetre interior i 24'5 de diàmetre exterior. La rotonda té un caràcter de provisionalitat fins a la remodelació de la plaça i a via Sant Ignasi lligades a les actuacions del Pla especial Fàbrica Nova.

 

Aquestes obres tindran una durada de 3 setmanes i permetran invertir el sentit de circulació del carrer Joan XXIII així com permetre el doble sentit de circulació al carrer Bertrand i Serra.

 


Actuacions per implementar els nous canvis en la mobilitat

 

A banda de l’obra principal de la plaça de la Bonavista al llarg de les properes setmanes s’aniran duent a terme diverses actuacions que han de permetre implementar els canvis en la mobilitat a l’entorn de la Bonavista.

 

Aquests canvis en la mobilitat viuran tres moments importants:

 

1. El proper dimecres 5 de juliol s’invertirà el sentit de circulació del carrer Sant Joan d’en Coll entre la Ctra. Pont de Vilomara i el carrer de Sant Cristòfol, de manera que els vehicles accediran a carrer Sant Joan d’en Coll des de Ctra. Pont de Vilomara en direcció al carrer Gaudí (pl. Ma Matilde Almendros) i des de carrer Gaudí en direcció a carrer Sant Cristòfol. Per fer efectiu aquest canvi es duran a terme dues actuacions:

 

  • S’ha completat la cruïlla semafòrica de carrer Sant Joan d’en Coll amb carrer Sant Cristòfol i es posarà en funcionament per tal de regular les incorporacions de vehicles i passos de vianants d’aquesta cruïlla. S’anul·larà la regulació actual a través de polsadors de vianants, per tal de regular la cruïlla a través de fases semafòriques establertes.

 

  • Les àrees de recollida de residus (rebuig, orgànica i envasos) del carrer Sant Joan d’en Coll es traslladaran de la següent manera:

          - Àrea situada al núm. 3-7 es trasllada enfront núm. 6 – 8

          - Àrea situada al núm. 15B es trasllada enfront núm. 18 – 20

          - Les àrees situades al núm. 17 i núm. 21 s’agrupen i es traslladen enfront núm. 32

 

Per a realitzar els treballs de senyalització horitzontal de canvi de sentit de circulació, el dimecres 5 de juliol a partir de les 5 de la matinada, es tallarà al trànsit de vehicles el carrer Sant Joan d’en Coll entre la carretera del Pont de Vilomara i el carrer Sant Cristòfol, mantenint la circulació de vehicles pel carrer Gaudí. Un cop realitzat els treballs al centre de les calçades s’obrirà al trànsit amb suport de Policia Local.

 

Per altra banda, el dilluns 10 de juliol, dins els treballs d’obra per a l’ampliació de la cruïlla semaforitzada del carrer Bertrand i Serra amb la carretera del Pont de Vilomara, el trànsit de vehicles dins la intersecció es regularà en pas alternatiu amb semàfors provisionals. Es previst que aquest treballs durin 3 setmanes.

 

 

2. Última setmana de juliol: s’invertirà el sentit de circulació del carrer Joan XXIII i del carrer Bilbao, entre la plaça Sant Jordi i el carrer Caritat. El carrer Jacint Verdaguer, entre Joan XXIII i la plaça Cots serà d’un sol sentit en direcció al carrer Hospital. Els canvis permetran millorar l’accés al Centre Històric i a la carretera de Vic.



3. Primera setmana d’agost: la carretera del Pont de Vilomara, entre la plaça de la Bonavista i el carrer Viladordis, passarà a tenir dos carrils de circulació en sentit sortida de la ciutat i s’invertirà el sentit de circulació del carrer Gaudí, entre la carretera de Vic i la plaça Maria Matilde Almendros. D’altra banda, també es posarà en funcionament el doble sentit a l’avinguda de Bertrand i Serra, entre carretera del Pont de Vilomara i la plaça del Remei.

 

 

Tots aquests canvis de circulació seran degudament informats als veïns mitjançant cartells disposats als portals dels edificis i també als cotxes estacionats, així com a la resta de la ciutadania.

 

Trànsit fluid i poques incidències

 

Aquest primer mes s’ha desenvolupat sense gaires incidències, si es té en compte tant la fluïdesa en la mobilitat com el baix registre de queixes ateses des de l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Des del passat dia 5 de juny, quan van començar les obres, l’OAC ha rebut tan sols 11 queixes o suggeriments relacionats amb l’obra.  

 

La incidència més remarcable es va produir el dissabte 17 de juny, quan es van tombar dos arbres de grans dimensions. Unes arrels molt superficials, la retirada del paviment i el vent que bufava aquella tarda van provocar que dos arbres es tombessin. Els dos arbres, i dos més que es trobaven en condicions similars, van ser retirats pels bombers. Durant aquesta operació la carretera de Vic es va haver de tallar durant dues hores.

Documents relacionats

  • imagen